x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Minciuna prin omisiune, armă a propagandei Năimite

Minciuna prin omisiune, armă a propagandei Năimite

de Serban Cionoff    |    25 Noi 2016   •   18:48
Minciuna prin omisiune, armă a propagandei Năimite

O agenție de știri care și-a câștigat renumele (de neinvidiat) de oficină a guvernului a la Varză de Bruxelles, anunță ca fiind o mare realizare a tehnocraților la sfârșit de mandat  că a fost parafat primul parteneriat major pentru industria națională de apărare. Este vorba despre parteneriatul pe care Uzina Automecanică Moreni l-a încheiat cu producătorul german Rheinmetal, prin care a luat ființă societatea Romanian MilitarySystems care va produce transportorul blindat BXB pentru dotarea forțelor armate române.

 Firește, această veste nu poate decât să ne bucure date fiind multiplele implicații de natură economică și, în egală măsură, de natură socială, ale relansării industriei naționale de apărare. Știrea difuzată consemnând și câteva declarații care susțin ideea că ne aflăm în fața unui,,moment cheie în revitalizarea industriei naționale de apărare’’.

Până aici, toate bune și frumoase, numai că știrii pe care a difuzat-o independenta agenție (,,HotNews’’ pre numele său) îi lipsește un anume ,,ceva’’ pentru a fi socotită o informație completă și corectă, așa după cum se cade să ne ofere o instituție de presă profesionistă și de bună credință. Iar acel ,,ceva’’ – să îi spunem ,,omisiune’’ într-un limbaj specializat- este menționarea clară a faptului că parteneriatul între Uzina Automecanică Moreni șicompaniaRheinmetal, cu sediul laDusseldorf, de fapt, ,,revitalizarea industriei naționale de apărare’’, nu ar fi fost cu putință în absența unui cadru legislativ optim.

 După cum se cunoaște, acest cadru a fost creat, pentru prima oară după 27 de ani, prin Legea privind industria națională de apărare, adoptată la 25 octombrie de către Senatul României, în calitate de cameră decizională și promulgată de către președintele României, Klaus Iohannis,la 21 noiembrie.

Situație în care suntem nevoiți să constatăm că, în știrea difuzată de HotNews, există o omisiune. Și nu chiar una oarecare! Omisiune a cărei cauză nu va mai fi greu să o aflăm dacă vom ține seama de faptul că inițiatorii legii respective sunt senatorul Titus Corlățean, împreună cu deputații Ion Mocioacă și Constantin Niță. Toți trei fiind parlamentari PSD.

 În cazul acesta, mai putem vorbi doar despre o  nevinovată omisiune atunci când constatăm că din textul difuzat de agenția HotNews lipsește orice referire la actul normativ în temeiul căruia a fost posibilă perfectarea parteneriatului româno-german pentru producerea performantului transportor blindat RXR? Mai ales în condițiile în care sus-menționata agenție și-a dobândit un (de neinvidiat) renume  de oficină afiliată cercurilor puterii pretins tehnocrate…

Dimpotrivă, avem argumentele necesare și suficiente care confirmă că putem vorbi despreo ,,minciună prin omisiune’’! Gravă eroare pe care logica formală, clasică o sancționează foarte sever. Ceea ce a și făcut-o să devină arma preferată a propagandei partidelor cu veleități totalitare și cu aspirații absolutiste, dar și o  tehnică uzuală de manipulare a propagandiștilor năimiți.

×