Liderii PD au vorbit deja despre un schimb de ministere. Pe lista dorintelor lui Basescu este Ministerul Apararii. El e seful CSAT, comandantul suprem al Fortelor Armate, iar la MApN are un adversar. Avand afinitati evidente cu sistemul militar, presedintele va face totul pentru a pune mana pe cea mai importanta structura de forta din Romania.
Cel mai important subiect politic al momentului
este, indiscutabil, cel privind restructurarea Guvernului. Nici gripa aviara, nici integrarea in UE nu pare sa consume atat de multe resurse precum restructurarea. Fiecare subiect cu miza mare are o semnificatie publica si una de culise. In cazul nostru, semnificatia publica am aflat-o deja. O noua structura guvernamentala, diferita de cea mostenita de la PSD.
Responsabilii PD au relansat ideea restructurarii, luandu-i prin surprindere pe liberali, conservatori si maghiari. Cum PD nu are idei proprii, ci este doar un vehicul politic pentru presedintele statului, intuim deja semnificatia de culise a intregii operatiuni.
Si pentru ca ideea a venit de la seful statului, primul ministru s-a gandit sa o ia mai moale, sa intarzie putin un proces pe care il sustinea cu voce tare acum un an.
Liderul PNL este cel care vorbea despre nevoia unei noi structuri guvernamentale, pentru ca Adrian Nastase lasase o mostenire grea, cu multe ministere, un numar exagerat de agentii si un aparat stufos la Palatul Victoria.
Dar, cum relatia cu Basescu a evoluat destul de prost, Tariceanu s-a gandit ca ar putea continua cu structura lasata de Nastase. Armata de clienti politici si de afaceri ai PNL a fost astfel fidelizata inca o data. Tariceanu are nevoie in continuare de juraminte de credinta, din partea liberalilor, rasplatite cu posturi bune, locuri in consilii de administratie si contracte tentante. In confruntarea cu Basescu si aripa liberala aflata de partea lui, argumentul functiei oferite atarna greu.
Cu aceasta armata in spate, premierul a fost luat prin surprindere de cererea PD. Fortat sa accepte restructurarea, el adopta o temporizare pentru a nu pierde functii importante de sub controlul sau. Basescu e genul de om politic ce te tine mereu in tensiune, te preseaza, grabeste mereu lucrurile. E ca Bugs Bunny, care-l agaseaza mereu pe Yosemite Sam, cowboy-ul pitic ce gandeste incet si prost. In desenul acesta animat, numit Alianta DA, asa stau lucrurile.
In privinta motivatiei de culise, ea nu poate apartine decat lui Traian Basescu. Prin restructurarea guvernamentala, ayatolahul PD vizeaza si un nou echilibru de forte in Consiliul Suprem de Aparare a Tarii, bratul sau inarmat.
Cu un adversar in fruntea Guvernului, Basescu nu poate duce la indeplinire toate dorintele sale politice. La ultimele doua sedinte CSAT, el a fost deranjat sa constate ca nu poate adopta pachetul de Legi privind securitatea nationala, din cauza opozitiei unor liberali. Tariceanu a comentat ceva,
ministrul Apararii, Atanasiu, s-a opus pe fata unor prevederi.
Categoric, Basescu nu-si mai doreste repetarea unei astfel de experiente. El vrea un nou CSAT. Unul dominat de ministri PD, in care sa poata lua deciziile pe care le doreste.
Basescu este un om politic mult prea orgolios ca sa accepte ca cineva sa-l contreze la el acasa. Adica in CSAT, la Palatul Cotroceni. Drept pentru care actioneaza in consecinta.
Membrii Guvernului din CSAT sunt: primul ministru, ministrul Apararii, ministrul Afacerilor Interne, ministrul de Finante, ministrul Afacerilor Externe, ministrul de Justitie si ministrul Economiei. La ei se adauga directorii SRI si SIE, seful SMG si consilierul prezidential pentru securitate.
In actualul CSAT sunt cinci membri ai Cabinetului ce nu pot fi pusi sub controlul direct al sefului statului. Deciziile in acest organism se iau prin vot direct. Cu un vicepresedinte CSAT ca Tariceanu, din ce in ce mai vocal si mereu contra, balanta ii este defavorabila presedintelui.
Liderii PD au vorbit deja despre un schimb de ministere. Pe lista dorintelor lui Basescu este Ministerul Apararii. El e seful CSAT, comandantul suprem al Fortelor Armate, iar la MApN are un adversar. Avand afinitati evidente cu sistemul militar, presedintele va face totul pentru a pune mana pe cea mai importanta structura de forta din Romania.
Basescu si-a dat seama ca a gresit grav, cand a acceptat un ministru al Apararii de la liberali, in 2004. Daca reuseste sa-l impuna si pe Vasile Blaga ca viceprim-ministru, poate ca Tariceanu il va scuti pe viitor de prezenta sa in CSAT, urmand a-l delega pe secretarul general al PD.
Daca liberalii nu vor dori sa cedeze Apararea, PD vine cu o lovitura, solicitand Finantele. Liberalilor poti sa le ceri orice: motocicleta lui Tariceanu, actiunile Rompetrol sau cele de pe bursa. Dar sa nu le iei Finantele, ca sunt morti. Acolo, filiera lor face jocuri mari de mult, prin oameni ca Rusanu sau temporarul ministru Vladescu. Miezul cascavalului PNL e la Finante. Pentru a-si proteja acest laborator de afaceri, probabil liberalii vor renunta si la Aparare.
Mihai Razvan Ungureanu, desi liberal, are o relatie echilibrata cu seful statului, iar pe Monica Macovei daca o cauti, are mereu un trandafir in geanta de ministru.
Ramane de vazut cat de repede va reusi Traian Basescu sa obtina miza restructurarii guvernului: majoritatea confortabila in CSAT.