x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Moaştele lui Isărescu la Cotroceni

Moaştele lui Isărescu la Cotroceni

de Gabriela Vranceanu Firea    |    27 Apr 2007   •   00:00
Moaştele lui Isărescu la Cotroceni

Să vină Isărescu să dea cu puţină aghiazmă, să ne purifice de prea-plinul dihoniei politice, să plimbăm moaştele lui prin incăperile lugubre de la Cotroceni, poate-poate dispar duhurile rele.

"Marea bătălie a fost şi rămane stabilizarea preţurilor. Denominarea nu a fost un scop in sine, dar, in opinia BNR, a reprezentat un punct de cotitura in recaştigarea increderii" - a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Şi nu in orice context, ci chiar la aniversarea a 140 de ani de existenţă a bătranului şi mult-incercatului leu.

Cu trimitere directă la pugilistul american din secolul trecut, guvernatorul a comparat leul cu un "Rocky al finanţelor". "Şi-a revenit cam in repriza a zecea, iar in ultimii doi ani performează. Nu trebuie să fim euforici, mai avem vreo şase reprize şi nu trebuie să-l lăsăm să fie nici prea avantat", a mai spus Mugur Isărescu, trăgand cumva de timp, şi aer in piept, pană la intalnirea de la Palatul Cotroceni, care avea loc in aceeaşi zi, doar că mai spre seară.

Sunt intru totul de acord că Nicolae Văcăroiu se află la Cotroceni nu prin voinţa sau frauda sa, ci in urma exercitării unei acţiuni democratice şi legale a Parlamentului. E perfect valabil că aşa trebuia să se intample. Indiferent de oameni, instituţiile trebuie să funcţioneze.

E, de asemenea, absolut firesc ca Traian Băsescu să-şi recaştige poziţia prin luptă, aşa cum a dorit, şi din acest punct de vedere nu cred că va avea dificultăţi, dacă este să dăm crezare sondajelor cu care se mandresc liderii PSD şi PLD - fanii de drept şi de conjunctură ai lui Traian Băsescu. Dar de aici şi pană la a lua rolul de preşedinte interimar prea in serios mi se pare cale lungă.

Consultări cu partidele da, cu premierul de asemenea, dar cu guvernatorul BNR? Ce-au vrut să demonstreze cei care au programat o astfel de intalnire? Că au credibilitate, legitimitate? Că sunt preocupaţi de ţară şi popor? Dacă PSD nu ar fi permis unor lideri locali şi de la centru să fure ca-n codru, nu ar mai fi fost sancţionat de electorat şi nu ar mai fi dat caştig de cauză lui Traian Băsescu. Cel care nu a ajuns la putere atat datorită promisiunilor făcute - romanii fiind destul de lămuriţi ce inseamnă să conducă ţara forţe de dreapta unite intr-o alianţă gen CDR - ci pentru că promitea cu talent că va scăpa ţara de furtişagul pesedist. De firme care au făcut legea, doar pentru că erau patronate de personaje bine infipte in mădularele PSD-ului.

De cate ori apare o criză politică, zboară spre presă ştiri că Mugur Isărescu va fi noul premier. De cate ori se ia vorba de alegeri anticipate, se găsesc caţiva "vizionari" care să anunţe cu emfază că ştiu, deja, de candidatura lui Mugur Isărescu la Cotroceni. Că dacă a fost posibil in 2000, de ce nu s-ar repeta "norocul"? Aşa şi cu invitaţiile la reuniuni ţepene, de pe la Cotroceni. Să vină Isărescu să dea cu puţină agheasmă, să ne purifice de prea-plinul dihoniei politice, să plimbăm moaştele lui prin incăperile lugubre de la Cotroceni, poate-poate dispar duhurile rele.

Aşa cum guvernatorul BNR ştie să se ţină deoparte, să fugă chiar de implicarea politicului intr-o activitate atat de serioasă, cum este cea a vistieriei ţării, tot aşa ar trebui şi politicienii să respecte mai mult instituţia BNR - singura care nu ne-a dezamăgit, care şi-a făcut mai mult decat treaba şi care, dacă ar fi fost condusă haotic, ne-ar fi dus, cu graţie, spre colaps economic.
×
Subiecte în articol: cotroceni isărescu editorial is