LUCIAN MANDRUTA
In vremea cand a aparut pe piata, televizorul strangea oamenii in jurul lui: intreaga familie, ba si cativa vecini, rude si prieteni se inghesuiau in fiecare seara la cate un serial sau film artistic. Cu vremea, aparatele mai ieftine si cablul au inceput sa permita consumul individual: multe case de oraseni au azi mai mult de un televizor. Ei bine, drumul spre consumul complet individual de televiziune ar putea sa ajunga la capat in curand, odata cu o noua serie de microprocesoare si software, care vor permite consumul de televiziune pe telefonul mobil. Singur cu ecranul tau, oriunde: ce poate fi mai frumos, mai educativ si mai vesel?
Deocamdata, unul dintre primele contracte a fost semnat de Microsoft, care va furniza soft pentru Verizon, o companie americana de telefonie mobila. Dar nu furnizorul solutiei e important aici, ci acela al continutului. Ce anume vom avea de vazut pe telefoanele mobile?
Raspunsul oficial e simplu: programe de televizor. Numai ca el nu ia in calcul specificul consumului: e limpede ca omul care se uita la mobil nu-i acasa, nu-i relaxat pe un fotoliu ci, cel mai probabil, e in trafic, la o cafea inainte de o intalnire de afaceri sau pur si simplu are 3-5 minute de umplut. Ei bine, acest tip de programe, de maxim 5 minute (cel mai bine de doua-trei, vor spune operatorii de telefonie, care nu au prea multa largime de banda la dispozitie) pur si simplu nu exista intre ofertele televiziunii, care lucreaza cu unitati de 25 de minute in medie (cu exceptia stirilor).
Pare o veste proasta pentru consumatori, insa e sigur una buna pentru producatori. Daca telefoanele mobile capabile de televiziune se vor generaliza, vom fi martori la aparitia unei noi piete. Una cu un specific foarte aparte, cu produse foarte condensate (de ce nu o telenovela cu episoade de 3 minute?) si la o calitate video fara pretentii, care va permite filmarea cu echipamente mult mai ieftine decat solutiile de astazi. Reclamele ar trebui si ele sa evolueze spre deghizari liliputane: nu mai mult de 5 secunde bucata, ca omul sa nu inchida telefonul! Sigur, mare parte din continut va fi la inceput adaptat din productiile televiziunilor, insa e sigur ca vor aparea noi genuri audio-vizuale. In fond, televiziunea a lansat serialul - de ce sa nu asteptam si de la telefon o revolutie asemanatoare?
Nu va fi o asteptare lunga, oricum. In 2005 vom avea si in Romania retele capabile de trafic video, la ambii mari operatori GSM. Telefoanele vor fi scumpe la inceput - asa ca va fi pur si simplu o chestiune de "ai ce vedea?" care sa faca omul sa scoata cardul de la caldurica.
Citește pe Antena3.ro