De ce avem o economie euroizată? Pentru că, în loc să se ajungă la stabilitate prin modul de gestionare a economiei, ca în Polonia, s-au pus în loc reperele economiilor stabile - euro şi dolarul
Presa de specialitate a făcut de curând descoperirea de senzaţie că economia românească este euroizată, în vreme ce în Polonia toate preţurile se exprimă în monedă locală. Din păcate însă, această "noutate" datează de mai bine de trei cincinale, atunci când economia era dolarizată. Şi dacă tot s-a repus pe piaţă această temă eternă şi fascinantă se putea determina măcar cauza euroizării. Mai ales că guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a oferit recent un fir, spunând că Polonia a evitat recesiunea datorită reformelor structurale.
Haideţi să o luăm de la origini. Leszek Balcerowicz, arhitectul reformelor poloneze, enumera şapte factori care stau la baza unei recuperări accelerate a decalajelor economice: stabilitatea monedei, obţinută prin politici monetare şi bugetare ferme; fiscalitate şi cheltuieli bugetare reduse, care să permită eliberarea de resurse pentru învăţământ şi infrastructură; ponderea mai mare a proprietăţii private faţă de cea de stat; orientarea spre export, fără neglijarea pieţei interne; o piaţă a muncii elastică şi relaţii de muncă propice dezvoltării; preţuri fixate de piaţă, adică puţine preţuri controlate; stabilitate politică de lungă durată, esenţială nu în sine, ci ca fundal pentru aşezarea solidă a bazelor dezvoltării rapide.
Am identificat punctul de pornire: stabilitatea monedei. Aceasta, alături de dobânzi atractive la economisiri, stabilitatea cadrului juridic al proprietăţii private şi de noi relaţii de muncă, apte să protejeze profitul în faţa consumului imediat, determină acumulări, investiţii, creşteri de productivitate. De ce noi, românii, am utilizat cursul de schimb ca instrument de asigurare a stabilităţii? Fiindcă atunci când nişte planuri de restructurare eşuează, cursul trage semnalul de alarmă. După care intervine banca centrală. Ea dă un respiro până când economia reuşeşte să facă faţă cererii ori până când se limitează consumul populaţiei în funcţie de ce poate oferi economia. FMI a precizat că între 1997 şi 2002 folosirea cursului drept ancoră antiinflaţionistă a fost singura opţiune posibilă.
Din nefericire, spre sfârşitul intervalului menţionat, a devenit evident că desele "time-out"-uri cerute de economie ar fi dus la cheltuirea inutilă a unor rezerve valutare acumulate greu. Aşa s-a ajuns să se înlocuiască transparenţa cu ambiguitatea. S-a trecut de la o ţintă de fluctuaţie faţă de o valută suport (dolarul) la un interval-ţintă faţă de un coş de devize (euro şi dolarul).
Aşadar, coşul valutar este varianta ambiguă a cursului utilizat ca ancoră antiinflaţionistă. Pentru că trebuia să vadă în ce parte se pot transfera derapajele din economie, spre inflaţie ori spre deficitul extern, BNR însăşi avea nevoie de un răgaz. Când a observat că intră suficientă valută pentru finanţarea importurilor, banca a direcţionat presiunea către balanţa de plăţi externe, chiar dacă se ştie că deficitul de cont curent nu reprezintă decât o formă amânată de inflaţie...
Concluzia este clară. Fiindcă a fost imposibil să se ajungă la stabilitate prin modul de gestionare a economiei, ca în Polonia, s-a sacrificat stabilitatea monedei naţionale şi s-au pus în loc reperele economiilor stabile - euro şi dolarul. Apoi, după un traseu sinuos al inflaţiei şi al cursului, s-au obţinut aceleaşi rezultate ca şi cum economia ar fi fost OK.
Da, dar eurodolarizarea economiei constituie numai consecinţa. Cauza este lipsa de fermitate a politicii fiscale. O monedă nu poate fi stabilă atunci când sunt angajate cheltuieli bugetare fără acoperire. Vrând-nevrând ajungem din nou la spusele primului "părinte" al euro, Wim Duisenberg: "Tentaţia politicienilor de a recurge la măsuri monetare care să aducă rezolvări temporare pe seama afectării perspectivelor economice pe termen lung este tot timpul prezentă".
Citește pe Antena3.ro