Europarlamentarul portocaliu Monica Macovei a comis duminica niste panseuri care te pun pe ganduri. Ambasadorul SUA, Mark Gitenstein - a zis ea, intrand intr-o disputa legata de o noua ingerinta a diplomatului respectiv in treburile interne romanesti - are tot dreptul sa faca referire cu privire la persoana potrivita pentru postul de sef al DNA (Daniel Morar, nimeni altcineva - n.n.), deoarece Departamentul de Stat al SUA a finantat atat DIICOT, cat si DNA, iar investitorii straini sunt interesati sa nu fie coruptie in Romania.
Logica fostei procuroare e stramba. Si alte tari au sprijinit financiar diferite sectoare si institutii romanesti, dar asta nu inseamna ca guvernele respective influenteaza sau chiar decid cine sa fie demnitarii din fruntea lor. Vreau sa cred ca acest mod de a gandi al fostei procuroare, care avea fisetul plin de dosare nelucrate, iar acum 20 de ani, in concediu medical fiind, trimitea colegilor ilustrate din Miami, nu este determinat de faptul ca, atunci, cu acele prilejuri, a audiat si niste conferinte sau a absolvit niscaiva cursuri de vara despre cum trebuie sa se bata matanii in fata icoanei lui Uncle Sam.
Ceea ce nu pare a pricepe Monica Macovei este ca, sub protejatul sau Daniel Morar, DNA a fost si este puternic suspectata de a fi facut politie politica, haituind in showuri televizate si prin scurgeri de asa-zise stenograme politicieni din opozitie, in timp ce in sertare se fezandeaza sumedenie de plangeri privind abuzurile si fraudele clientelei pedeliste. Exista suspiciuni serioase privind obiectivitatea atat a lui Daniel Morar, cat si a Codrutei Kovesi, sub "sceptrul" carora au trenat, s-au soldat cu NUP, ori au fost pur si simplu clasate dosare avand pe coperta nume din varful piramidei fostei Puteri. E indreptatita banuiala ca nu vor avea taria sa coordoneze anchete vizand fostii guvernanti.
Or, de la Curtea de Conturi, in mass-media, dar si, mai nou, in urma auditurilor dispuse de actualul Guvern asupra gestiunii ministerelor, ca si a reactiei Comisiei Europene, sunt dezvaluite fraude si potlogarii care au macinat rau de tot finantele tarii si care nu se mai pot solda cu ispasa fara efect a asa-numitei raspunderi politice. Ci trebuie sa ia cursul unor severe raspunderi penale, o serie de descoperiri avand dimensiuni vecine cu subminarea grava a economiei nationale. Cum este si imensul scandal POSDRU: probabile pagube de peste un miliard de euro, prin praduirea contractelor de dezvoltare a resurselor umane, in timpul ministeriatelor Nelu Ioan Botis, Sebastian Lazaroi si Sulfina Barbu.
Greu de presupus ca, facand de opt ani parte din aceeasi echipa, sub comanda unica a Cotroceniului, cu demnitari care vor avea de dat sama, Codruta Kovesi si Daniel Morar vor putea sa reasigure Parchetului, actiunilor anicoruptie in general, credibilitatea atat de subreda acum. Ceea ce surprinde este ca ambii nu au decenta de a face singuri pasul inapoi. La toate acestea, desigur, ar fi putut sa se gandeasca si Monica Macovei. Ca a avut, insa, iarasi o interventie vadit partizana, cu puternice inflexiuni politice, n-ar trebui sa ne mire. Pentru ca pana si colegii ei din Parlamentul European au inceput sa-si piarda rabdarea, excedati de luarile sale de pozitie vadit case si cu alte conotatii decat cele in interesul european si national, al legii.
Citește pe Antena3.ro