x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Moş Nicolae e un Sfânt

Moş Nicolae e un Sfânt

de Dragos Moldovan    |    06 Dec 2011   •   21:00

Sfantul ierarh Nicolae, care s-a nas­cut in a doua jumatate a secolului al treilea in orasul Patara din Asia Mica. Si care la primul Sinod Ecumenic, de la Niceea, din anul 325, episcop fiind, i-a tras o palma, in plen, ereti­cului Arie, care contesta natura divina a lui Iisus Hristos. Mosul nu umbla cu dulcegarii cand era sa fie vorba despre Adevar. Nu era vreun bunic slab de genunchi si ezitant. Episcopul Nicolae nu era vreun marturisitor al Mantuitorului la gura sobei, depa­nand povesti de adormit copii. Nu. Mosul Nicolae iti carpeste o palma peste obraz de nu te vezi cand ti-e credinta mai draga si mai straina de cele sfinte.

Ghete si reportaje tv naroade. Care nu reusesc sa prinda in obiectivul rece si impersonal al camerelor de luat vederi nici macar faptul ca amaratele de incaltari nu mai sunt scuturate de praf in asteptarea Miracolului. In schimb, ziaristii frenetici descopera maicute insarcinate si le zugravesc imaginea profana in icoane ale profesionalismului jurnalistic. Gasesc preoti rataciti cu mintile in lupta cu raul, caruia fiecare dintre noi ii cadem prada, clipa de clipa, si ii rastignesc pe crucea de vata a unor speculatii ieftine, care nu valoreaza nici macar trei arginti. Sunt oameni vii, supusi Judecatii, vremilor si legilor, care nu au nici o zecime din frenezia iudeilor patronati de Caiafa.

Mos Nicolae s-a ascuns printre rafturile hipermarketurilor si e cautat cu reflectoarele televiziunilor, ca un batranel nevolnic, prabusit la podea cu jucariile si dulciurile in brate. E nevoie de un tata patron, de o mama vedeta pentru a-i suplini neputintele. Mos Nicolae este fratele mai sarac al lui Mos Craciun, nu-i asa, stimata domnisoara reporter teve? Gresesc eu, carecumva, domnule redactor? Sunt prost informat, stimate moderator? Mos Craciun e baza! Iluzia. Acolo e pomana porcului! Luminite aprinse isteric, aidoma veseliei vomitate in mijlocul strazii. Brazi retezati din radacina infipta adanc, in pamantul in care toti ne vom intoar­ce, pentru a fi impopotonati ca niste curve scoase la produs in propria sufragerie.

Nasterea Mantuitorului. A, da, OK. E o chestie fumata, cine n-o stie? Misterele sunt ascunse in preturile cu reduceri, special concepute pentru a celebra Imaculata Creatie. Miracolul se afla in spatele tejghelei pe care troneaza un mos aureolat cu descendenta din atotpu­ternica si omniprezenta Coca-Cola. Fericirea este ascunsa intr-o punga de cadouri. Mantuirea e scrisa intr-un cont bancar. Catedrala Mantuirii Neamului? Un moft. Costa prea mult. E ca si cum ai face de Mos Nicolae cadourile pe care se cuvine sa le faci de Mos Craciun. Ziaristii stiu cel mai bine. Mai ales cei care sunt pusi in slujba unui dumnezeu care priveste oamenii prin teleobiective si care da lumina lumii din tuburi fluorescente.

In felul asta noi suntem cei pironiti pe o lume umpluta cu maicute gravide, preoti care gresesc omeneste si catedrale mausoleice. Asa ajungem sa bantuim ca niste stafii ale unor portofele, printre Mosi caraghiosi si inutili, care ne pun la cheltuiala. Cumparam fericire de calitatea intai, a doua sau a treia, in functie de cat ne permite buzunarul si in functie de Mosul la care ne raportam. Ca intotdeauna, mai scumpa e iluzia, holograma, gadgetul, brand-ul international cu mai mare impact.

Ierahul Nicolae a fost un om bland care l-a palmuit pe ereticul Arie cel care nu vedea dumnezeirea din Iisus Hristos, asa cum noi, astazi, nu vedem sfintenia din Mos Nicolae, harul din preoti, calugari si maicute, lucrarea Domnului din biserici si ca­tedrale. Reci si nevrednici de ortodoxia care ne-a dat un spatiu vital si un prilej al Mantuirii. De la Mos Nicolae a primit fiecare cate ceva sau nimic. De la Sfantul Nicolae toti am merita sa primim o palma.

×
Subiecte în articol: editorial