x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Motiune

Motiune

de Lucian Bolcas    |    08 Oct 2005   •   00:00
Motiune
(Discurs nerostit in Parlament)

Motto: "Cum sunt ce-am fost, voi fi ce sant" (Nichifor Crainic)

In activitatea parlamentara, atat de discutata in ultima perioada, motiunea apare ca un act prin care se urmareste sa se exprime o pozitie fata de o anumita problema de politica interna sau externa.

In aparenta nimic mai simplu. Un grup de parlamentari, reprezentand una sau mai multe orientari politice convergente in acel punct, redacteaza o motiune in care contabilizeaza greselile guvernarii intr-un anumit domeniu si solicita masuri concrete de indreptare a lor. Motiunea se dezbate, Guvernul isi exprima punctul de vedere, se aduc argumente pentru sau impotriva ei si apoi se supune la vot. Si toata lumea se intreaba "a trecut motiunea?", adica a fost votata de majoritatea parlamentarilor? Nu, de cele mai multe ori motiunea nu "trece". Si atunci este considerata inutila si ignorata. Mai mult decat atat, corul discreditarii motiunilor invoca "inutilitate", "pierdere de timp", "populism ieftin".

De fapt se incearca golirea de continut a motiunii, transformarea ei intr-un act formal, simplu "exercitiu democratic" al jocului politic parlamentar. Din fericire, lucrurile nu stau asa. Simplul fapt al depunerii motiunii demonstreaza existenta unei probleme in viata economica si sociala a tarii. Depinde de autorii motiunii ca problema sa fie reala si actuala, asa cum depinde tot de ei ca sa dovedeasca faptul ca exista mijloace de solutionare concrete care sunt ignorate.

Se scoate astfel la lumina si se pune in discutie, nu numai a Parlamentului, ceea ce ar trebui si este posibil sa se faca de catre guvernare, dar nu se face din nepasare, incapacitate sau chiar rea-vointa. Dezbaterile, departe de a fi un act formal al "exercitiului democratic", demonstreaza ca problema exista, ca modalitatile de rezolvare a ei sunt multiple.

Sa revenim in actualitate. Grupurile parlamentare ale Partidului Romania Mare au introdus in actuala toamna parlamentara motiuni privind agricultura, explozia preturilor, scoala romaneasca, si au semnat alaturi de PSD o recenta motiune privind situatia pensionarilor. Sunt sau nu sunt vitale aceste probleme pentru cetatenii Romaniei?

Pentru unii nu sunt absolut deloc importante. Pentru ei este mai importanta "vanatoarea de capete" declansata pentru schimbarea presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului. Iar discutarea altor probleme nu face decat sa impiedice victoria scopului propus. Dar ce victorie va fi aceasta? Vor avea doi presedinti ai Camerelor Parlamentului care isi vor exercita demnitatile intr-o tara cu agricultura distrusa, cu o scoala pulverizata de absurd, cu oameni care cunosc foamea si frigul, cu batrani care se sting in nepasare si mizerie. Ce vor face, dar mai ales ce vor mai reprezenta aceste demnitati?

Pentru noi, autorii motiunilor, acestea sunt problemele esentiale ale tarii, de aceea am "indraznit" sa oprim, macar pentru un moment, cavalcada celor care alearga dupa puterea absoluta si sa incercam sa-i readucem in mijlocul realitatilor. Se va spune ca motiunile "nu au trecut", au fost respinse prin votul majoritatii parlamentare, dovedindu-se astfel inutilitatea lor.

Dar aceasta nu poate insemna in nici un fel ca problemele nu exista. Nimeni nu poate sa creada - si in primul rand taranul de pe campurile inundate - ca in agricultura recoltele sunt asigurate. Nimeni nu poate sa creada - si in primul rand profesorii care isi parasesc scolile pentru a iesi in strada in apararea drepturilor lor si ale scolii - ca invatamantul romanesc cunoaste o perioada de inflorire si ca noi am pregati bine viitorul generatiilor acestei tari. Nimeni nu poate sa creada - si in primul rand batranii aruncati din case, ce stau la cozi interminabile pentru medicamente care nu se mai gasesc, care se sting in saracie si nepasare - ca problemele pensionarilor au fost rezolvate prin simple recalculari fara oficienta. Iar daca aceste probleme sunt adevarate, ele trebuie spuse. Daca motiunile pot sa exprime adevarul, le vom face de cate ori este necesar, ca o datorie fata de cei care ne-au ales. De aceea am scris aceasta motiune despre motiuni.
×
Subiecte în articol: editorial