Dacă imaginea de care „ne bucuram” până acum era proastă, ne așteaptă un cor de huiduieli și strigăte de revoltă, chiar dacă nu se va demonstra că exporturile de carne de cal din România au fost ilicite. Agonia bietelor patrupede este răzbunată și se transformă într-un mare nechezat antiromânesc.
Un tabloid britanic ridică deja ștacheta scandalului, acreditând ideea că, de fapt, caii din Deltă sunt supuși aceluiași tratament abuziv relevat în urma scandalului din mai 2011 și că ei sunt sursa cărnii ce-a ajuns în hamburgerii și lasagna din farfuriile britanicilor. Chiar și în noaptea de sâmbătă spre duminică se pregătea un nou transport de carne de cai abuzați, scrie The Sun. Vă puteți imagina ce simte britanicul de rând, care are un adevărat cult pentru cai, când vede ce atrocități sunt capabili să comită „săbaticii” români.
După o crimă, în căutarea autorului, anchetatorii analizează mobilul faptei. În scandalul cărnii de cal vândute pe post de carne de vită, în Marea Britanie, există, cu certitudine, un lanț de vinovății, pentru că mobilul este clar: profitul fără scrupule. Deși cei implicați se apără arătând cu degetul spre ceilalți, e puțin probabil să existe inocenți. Cu toții, de la exportatorii din România, la procesatorii și producătorii din Franța și Luxemburg, la distribuitorii din Marea Britanie, ar putea fi vinovați. Pur și simplu, teoria inocenței este credibilă doar în varianta incompetenței și prostiei absolute: să nu știi ce și cui/de la cine vinzi/cumperi, să te bazezi totalmente pe buna credință a partenerului tău de afaceri, ține de o iresponsabilitate care e chiar mai periculoasă decât premeditarea.
E posibil ca, dintre cei implicați, tocmai exportatorii români să fie cei mai acoperiți. La urma urmelor, ei nu au exportat direct în Marea Britanie și, dacă au respectat comanda, fără să pretindă că livrează carne de vită și, de fapt, să expedieze carne de cal, atunci vor scăpa de acuzații oficiale.
Dar sunt ei cu adevărat inocenți? The Telegraph a relevat un fapt important: Uniunea Europeană a interzis importurile de cai vii din România, în anul 2011, pentru a preveni răspândirea unor boli precum SIDA cabalină sau anemia infecțioasă. Și atunci, soluția găsită de exportatorii români a fost de a sacrifica animalele în România și de a expedia carnea, în vederea procesării, în țări precum Belgia, Italia, Franța sau Bulgaria. Aproape 6,8 milioane de tone de carne de cal ar fi fost exportate, astfel, doar în 2011.
Dacă știi care este consumul de carne de cal în țările în care o exporți (respectiv, în țările în care consumul nu este interzis, prin lege), atunci știi și că o bună parte din ceea ce tu exporți este exportat mai departe, după procesare. Unde? Poți să ridici din umeri și să spui – nu mă privește. Dar uite care pot fi consecințele.
Citește pe Antena3.ro