Nu stiu daca in lume exista vreo conspiratie care ne determina sa nu ne cunoastem adevaratele posibilitati ascunse in mintile noastre sau daca ne bazam noi insine prea mult pe lumea inconjuratoare pentru a obtine ceea ce vrem de la viata! Faptul ca ne bazam excesiv pe altii, chiar daca toate sistemele si politicile au lasat intotdeauna in urma lor dare de saracie, de nedreptate si de abuzuri pe langa buzunarele pline ale altora arata doar ca avem nevoie sa ne intoarcem cu fata catre noi insine.
Sa descoperim ca suntem dotati de la natura cu puterea de a ne imbunatati vietile si a trai la un nivel cel putin acceptabil, intelegand cum anume ne putem folosi propria minte in fiecare moment. Sa descoperim ca, atunci cand nu gandim ceea ce vrem de la viata, cand nu avem nici un proiect pentru noi insine, ne aflam la mila mintilor inconjuratoare, mai mult sau mai putin bine intentionate.
Nenumarate studii si cercetari au constatat ca 'am putea sa imbunatatim calitatea treburilor noastre zilnice, pur si simplu efectuand o repetitie mentala detaliata a lor. Acasa, s-ar putea sa fim in stare sa transmitem intentii copiilor nostri, sa aiba o mai buna performanta la scoala sau sa fie mai iubitori cu prietenii lor. S-ar putea ca intentia omeneasca sa fie suficient de puternica pentru a influenta fiecare element din viata noastra', cum spune Lynn McTaggart in cartea sa 'Experimentul Intentie'.
Oamenii de stiinta au aratat ca intentia omeneasca este deosebit de puternica si de aceea ea poate influenta toate fiintele vii din jurul nostru. Atunci, de ce nu ne folosim de 'intentia' noastra, de ce nu ne facem in minte proiecte pentru viata, asa cum vrem sa fie ele, dar le acceptam pe acelea inspirate din neputintele si slabiciunile pe care ni le sugereaza altii, fie prin grai, fie prin comunicare telepatica? De ce intentia – care inseamna tocmai proiect mental, adica a face o treaba buna mai intii in minte – nu are acces la intelegerea noastra sau, mai bine spus, nu suntem informati in legatura cu ea?
Poate ca asta se intampla pentru ca adevarul 'ne face liberi', cum spunea Iisus, iar libertatea de a ne intelege posibilitatile mintii nu-i chiar pe placul celor care ne doresc slabi si credinciosi ideii ca ne cream realitatea doar cu bratele, cu picioarele si cu actiunile concrete. Este evident insa ca nu s-ar misca nici macar un pai fara intentie si nici o actiune n-ar avea loc in sfera actiunilor omenesti fara ca ea sa fie mai intai in mintea cuiva. Drama omului este aceea ca el nu stie, nu intelege si nu izbuteste sa controleze propriul mental. Se realizeaza pentru om cele mai negre presimtiri, cele mai dramatice scenarii mentale, saracia si deprimarea raman in perimetrul vietii sale si-l urmaresc, lumea nu-l ajuta si nesiguranta il bantuie tocmai pentru ca el a vizualizat acest proiect zi de zi in minte.
Trebuie sa stim ca putem schimba oricand o situatie dramatica, avem nevoie sa invatam ca mintea noastra poate crea un proiect nou chiar atunci cand unul nefericit tocmai se intampla, ca acest proiect nou trebuie vizualizat, adus in sentimente, in traire, de parca s-ar fi intimplat deja. Iisus ne-a vorbit mai intai despre aceasta putere a mintii si, daca el ne-a spus ca putem, avem nevoie doar sa credem ca ne-a spus adevarul, sa ne folosim mintea si sa ne schimbam viata.