x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Nevoia de mesaj, dar şi de acţiune

Nevoia de mesaj, dar şi de acţiune

de Adrian Năstase    |    22 Noi 2011   •   21:00
Nevoia de mesaj, dar şi de acţiune

Sigur, suspendarea unui presedinte este si o problema de proceduri, de calcule, de argumente juridice. Dar eu as dori sa vorbim acum despre ce­la­lalt aspect. Despre dimensiunea po­­litica a acestei initiative. Atunci cand lansezi o astfel de procedura vrei sa transmiti un anumit mesaj. Vrei sa pui lucrurile pe un anumit fa­gas.

Mesajul acesta poate fi sintetizat foar­te simplu. Suspendarea este expresia nevoii grave pe care so­cietatea romaneasca o resimte de a scapa de "regimul Basescu". Nu vorbim de un guvern, de un partid, de niste ministri. Vorbim despre un anume fel – tot mai putin democra­tic – de functionare a statului. Suspendarea este o initiativa care se opune presedintelui care negociaza cu FMI in locul Guvernului. Pre­sedintelui care se inchide in conclavuri de taina cu membrii Curtii Constitutionale. Presedintelui care da sugestii in legatura cu cine sa fie seful CSM, insulta judecatorii si foloseste justitia in scopuri politice. Presedintelui care spune explicit ca va face guverne cum vrea, indiferent de rezultatul alegerilor. Sefului de stat care a incurajat si incurajeaza nesocotirea institutiilor, guvernarea fara Parlament si coalitiile bazate pe santaj si concesii impotriva interesului public. Presedintelui care a anulat cu cinism statul social si a aruncat in mizerie si frig localitati intregi.

In zona de calcul despre care vorbeam, suspendarea are o anume sansa sa treaca. Dar, din perspectiva politica, ea e obligatorie, dincolo de rezultat. Pentru ca sanctioneaza acest mod de a face politica – regimul basescian, care a ratat sansa mo­dernizarii tarii, o data cu intrarea in Uniunea Europeana, a distrus fundamentele statului de drept si a dizolvat statul social. Initiativa USL genereaza o dezbatere necesara, separa apele, implica responsa­bilitati, se adreseaza societatii civile si intregii populatii. Ea poate determina – de ce nu? – si o analiza interioara pentru toti cei implicati. Romania intra irevocabil intr-o perioada in care trebuie sa arate ca a invatat din greselile trecutului ime­diat, dar pentru asta e nevoie sa spunem catorva lucruri pe nume. Acesta e sensul politic al actualei initiative. Dincolo de indignarea individuala, e necesara o reactie colectiva. Abu­zurile la adresa Constitutiei si a statu­lui de drept pot fi intam­pinate cu re­semnare, pe fondul sonor al hahaitului prezidential. Sau pot conduce la reactia fireasca a unor oameni liberi, cu discernamant si respect fata de institutii. Regimul Basescu este o maladie pentru statul roman. Ramane de vazut daca orga­nismul nostru colectiv are suficienti anticorpi pentru a lupta cu ea.

×