x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Nici acum PSD nu se trezeşte la realitate?

Nici acum PSD nu se trezeşte la realitate?

de Ion Cristoiu    |    13 Mar 2009   •   00:00

Din interviul acordat de Traian Băsescu TVR am reţinut ceva care a scăpat presei. Şi anume, o referire a domnului preşedinte la succesiunea de evenimente ciudate care a premers formării actualei coaliţii PD-L-PSD. Într-un soi de reproş adus lui Mircea Geoană, pentru că-l critică, Traian Băsescu a ţinut să precizeze: “Deocamdată sunt cel care l-a ajutat să supravieţuiască, dacă rămânea în Opoziţie, azi nu mai era preşedintele PSD”.



După scrutinul din 2008, o parte din liderii PSD, avându-l în frunte pe Miron Mitrea, a dus negocieri de budoar cu Traian Băsescu fără ştirea lui Mircea Geoană. Reuşind să-i amăgească pe mulţi alţi lideri PSD ahtiaţi după ciolan, gruparea pro-Băsescu l-a ameninţat pe Mircea Geoană cu debarcarea din fruntea PSD dacă partidul nu ajunge la putere. Acesta e sensul celor dezvăluite de Traian Băsescu în taifasul de la TVR: că supravieţuirea lui Mircea Geoană a depins de disponibilitatea sa de a iniţia şi afirma coaliţia PD-L – PSD. Nu încape îndoială că gruparea ciolănardă din PSD a trădat interesele partidului negociind cu Traian Băsescu în secret şi astfel punând partidul la picioarele Căpitanului pe post de preş. Nu încape însă nici o îndoială că liderii cinstiţi ai PSD au acceptat formarea coaliţiei cu PD-L cu inima strânsă. Numeroase date arătau limpede că mişcarea era extrem de riscantă pentru PSD. Una dintre acestea – dacă nu cea mai importantă – trimitea la Traian Băsescu.

În Germania, unde s-a realizat o alianţă de guvernare între cele două partide mari ale ţării, lucrurile au fost simple. Liderii celor două formaţiuni au ajuns la o înţelegere. Ori de câte ori uneia din cele două formaţiuni i se pare că cealaltă nu respectă înţelegerea convenită convoacă o întâlnire a liderilor. Şi Protocolul Parteneriatului pentru România prevede un moment de consultare şi chiar de luare în comun a deciziilor. Numai că în România unul dintre partide, PD-L, nu e independent. El se află sub dominaţia absolută a lui Traian Băsescu. În consecinţă, alianţa de guvernare nu e între PSD şi PD-L, ci între PSD şi Traian Băsescu. O astfel de situaţie face dificilă din start funcţionarea coaliţiei. Supus până la şosete lui Traian Băsescu, Emil Boc nu face altceva decât să transpună în practică poruncile date de stăpânul de la Cotroceni când îl cheamă în grajd ca pe un servitor. Liderii PSD se trezesc astfel puşi în faţa unor decizii ale premierului şi ale PD-L despre care nici Emil Boc, nici PD-L n-ar putea da vreo explicaţie, pentru că nici ei n-o pricep.

Lucrurile se complică enorm în condiţiile felului de a fi al lui Traian Băsescu. Toţi politicienii din România ştiu că Traian Băsescu n-are cuvânt. Că acum te ţucă, iar peste câteva minute te înjură. Că tocmai când ţi-e lumea mai dragă te poţi trezi cu o scatoalcă din partea domnului cu pricina. Această realitate a fost luată în calcul de liderii PSD cinstiţi, de cei, aşadar, care au văzut în alianţa cu PD-L o mişcare politică, şi nu o predare a partidului în braţele lui Traian Băsescu.

Luând în serios tânguielile lui Traian Băsescu despre criză, ei au crezut că preşedintele s-a schimbat. Că măcar acum, când se anunţă vremuri grele pentru ţară, Traian Băsescu va dovedi o minimă luciditate politică. Lunile care au trecut de la formarea alianţei i-au convins pe liderii cinstiţi ai PSD că Traian Băsescu nu s-a schimbat. Din cauza asta, coaliţia cu PD-L nu se întemeiază pe bună-credinţă. Simplu instrument al hachiţelor lui Traian Băsescu, PD-L a administrat lovituri după lovituri PSD. Anumite numiri, la care PSD era îndreptăţit, au fost fentate de Emil Boc la ordinele lui Traian Băsescu. Mai toate deciziile premierului au drept obiectiv satisfacerea nesătulei clientele politice a lui Traian Băsescu.
Acordul cu FMI e mai mult decât semnificativ pentru lipsa de bună-credinţă din partea lui Traian Băsescu. Un asemenea acord e un moment crucial pentru partidele care alcătuiesc o coaliţie de guvernare. Mircea Geoană a dezvăluit însă că PSD n-a avut habar de iniţierea negocierilor cu FMI. De fapt, nici PD-L n-a avut habar. Cu excepţia lui Emil Boc şi a ministrului Finanţelor, nimeni din coaliţia de guvernare n-a ştiut de scrisoarea de intenţie trimisă FMI de Executiv. Ea a fost în exclusivitate opera lui Traian Băsescu şi a camarilei sale.

În aceste condiţii, liderii PSD cinstiţi ar trebui să se trezească la realitate. Şi chiar dacă gruparea lui Mitrea continuă să acţioneze ca un cal troian al lui Traian Băsescu, liderii cinstiţi ai PSD ar trebui să rupă alianţa cu PD-L. N-o fac. Şi nici nu sunt semne că o vor face.

Fără să-şi dea seama că pun în discuţie însăşi soarta PSD!

×
Subiecte în articol: basescu traian editorial psd pd-l liderii