Este arestarea Alinei Bica şi a altor persoane direct implicate în matrapazlâcurile mai mult decât dubioase de pe urma s-au scos uriaşe profituri din retrocedările ilegale un semnal că DNA s-a decis să taie în care vie şi să meargă până la capăt în cercetarea nenumăratelor acte de corupţie săvârşite sub înaltul patronaj al Amiralului Dezastrului Naţional? Vor merge procurorii DNA mai departe sau se vor opri la un moment dat, atunci când li se va da de înţeles că au mers prea departe? Prin sintagma “la un moment dat” înţelegându-se, evident, momentul în care se ajunge la Elena Udrea şi, mai departe, la protectorul său suprem. Adică la Zeus, alias Traian Băsescu.
Acestea sunt doar câteva dintre întrebările pe care românii le pun în aceste zile ce preced schimbul de ştafetă de la Palatul Cotroceni. Şi nu doar că le pun, dar şi aşteaptă răspunsuri clare şi corecte de la ultra-reformata şi super-independenta noastră justiţie.
Or, după cum am putut constata urmărind emisiunea “Sinteza zilei” difuzată aseară la Antena 3, părerile sunt categoric împărţite. Unii, ce-i drept nu prea mulţi, cred că Elena Udrea va fi cercetată pentru a se stabili adevărul în câteva inflamante dosare în care domnia sa figurează ca personaj principal. Uneori cu nume şi prenume, alteori doar sub pseudonim, bunăoară “Trumpiţa”.
Alţii, deloc puţini, sunt de un optimism rezervat, în vreme ce foarte mulţi resping categoric eventualitatea declanşării unor investigaţii ale procurorilor DNA care să o vizeze pe Elena Udrea. În ceea ce mă priveşte, să mi se dea voie să mă declar sceptic, dacă nu chiar pesimist de-a binelea în ceea ce priveşte şansele ca investigaţiile să ajungă tocmai până la vârful-vârfurilor.
Iată, nu mai departe, maniera în care este abordată, de către colegii din Parchetul General ai domnilor de la DNA, cercetarea neregulilor grave înregistrate în diaspora la cele două tururi ale prezidenţialelor, nereguli pentru care mai toate degetele arătătoare ale justiţiarilor ţintesc doar spre Ministerul Afacerilor Externe. Respectivii acuzatori uitând, mai mult sau mai puţin intenţionat, că există şi Autoritatea Electorală Permanentă, entitate cu un rol bine determinat în asigurarea condiţiilor pentru desfăşurarea corectă a alegerilor în ţară şi în afara ei. Aceiaşi echidistanţi (neo-) asesori populari nefăcând, în acest sens, nici-o referire expresă la AEP. Tonul fiind dat de către însăşi preşedinta I CCJ, Livia Stanciu, care folosindu-se de un parşiv tertip retoric, adică făcându-se că vorbeşte în calitate de simplu cetăţean, a dat un semnal clar spre ce azimuturi trebuie să se orienteze investigaţiile procurorilor, oricât de “in rem” ar fi ele…
Iar, dacă tot am luat-o pe firul coincidenţelor, am dreptul să mă întreb dacă tot printr-o simplă întâmplare şefa AEP este o apropiată a unui anumit partid politic foarte drag sufletului lui Traian Băsescu, în vreme ce foştii miniştri de externe puşi acum la zid de propaganda partidului-stat au fost, în dese rânduri, ţinta directă a unor furibunde critici venite direct de la Demisul Naţional?
Deocamdată, în ceea ce o priveşte pe Elena Udrea lucrurile par să se afle în stadiul lui “rămâne cum am vorbit”. Depinde însă pentru cât de multă vreme încă. Deşi am serioase rezerve că, fie şi în condiţiile în care s-ar declanşa urmărirea penală în ceea ce o priveşte pe Elena Udrea, nu se va găsi un om de bine, dintre aceia “cu Traian Băsescu în suflet”, care să pună, pe dosar (sau pe dosare), apostila apăsată: NUP. Un NUP care, în cazul de faţă, s-ar putea, mai degrabă, traduce prin N(u) U(rcaţi) P(ână la) Traian Băsescu!
Doamnă Laura Kovessi, ne-aţi spus azi dimineaţă că peste 80% din dosare au fost deschise de către procurorii DNA în urma sesizărilor făcute de cetăţeni şi de presă! O recunoaştere sinceră pentru care vă felicit şi vă apreciez. Aveţi, aşadar, amabilitatea să ridicaţi acest procent dând curs temeinicelor semnale pe care, tot în aceste zile, presa vi le-a transmis referitor la implicarea Elenei Udrea în fapte grave care se cer cât mai curând cercetate şi finalizate cu respectarea strictă a legii şi a legalităţii?