x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale O alianta pierduta

O alianta pierduta

de Adrian Năstase    |    11 Aug 2005   •   00:00
O alianta pierduta

Ceea ce se petrecea cu un secol si mai bine in urma intr-o piesa de teatru cu actiunea plasata "in capitala unui judet de munte" a ajuns sa se petreaca astazi aievea, la cel mai inalt nivel si chiar in capitala Romaniei. Ma refer la politica bazata fatis pe santaj. Scrisorelele parfumate au fost inlocuite de rapoarte ale serviciilor secrete. Dandanache conduce partide, iar Catavencu conduce insusi statul. Caragiale reloaded!

Opt luni i-au fost de ajuns lui Traian Basescu pentru a transforma definitiv viata politica damboviteana intr-o comedie de bulevard neasfaltat. S-a muncit mult pentru asta in cele opt luni care au trecut de la alegeri!

PUR-ul a fost adus la guvernare sub santajul anticipatelor, care nu i-ar mai fi lasat sansa unei noi patrunderi in Parlament. Si tot zanganitul anticipatelor a convins UDMR-ul, abia scapat cu bine de sub sabia amenintatoare a lui 5%, sa treaca dintr-o barca in alta. Dar santajistii care se respecta nu respecta nimic. Abia formata o majoritate guvernamentala, seful statului a definit-o ca imorala si a reinceput sa vorbeasca de anticipate. Catavencul zilelor noastre face copii electronice dupa scrisoarea pierduta si le foloseste ori de cate ori are interesul. Odata intrat in jocul lui, nu mai ai nici o sansa.

Daca PUR, devenit intre timp PC, si UDMR nu-i dau jos pe presedintii Camerelor de la Parlament si nu schimba conducerile Consiliilor Judetene, vor fi anticipate! Daca Curtea Constitutionala nu face ce vrea Puterea, mergem iarasi la urne! Iar daca premierul Tariceanu nu mai vrea anticipate, e scoasa la lupta artileria grea: rapoartele serviciilor secrete!

Intre timp, seful statului nu a pierdut timpul nici pe alte planuri. La inceput de an a amenintat conducatorii sistemului judiciar ca le da sase luni ca sa-i ofere capetele coruptiei din trecuta guvernare. Altfel ii schimba. Pe urma i-a amenintat pe medicii legisti sa nu cumva sa ofere intr-un dosar alte concluzii decat cele dorite de el. Altfel... (aici e neclar, anticipatele nu merg).

Iesind din atmosfera acestui vodevil sordid, din care nu lipsesc scene traditionale cu dansuri din buric, trebuie sa tragem o concluzie foarte serioasa si foarte alarmanta: niciodata in istoria moderna a Romaniei, seful statului nu l-a santajat public pe seful Guvernului! Niciodata nu i-a spus in fata natiunii "faci ca mine sau desecretizez rapoarte secrete!". Aleasa de un electorat atras de lozinci moralizatoare, Alianta oranj ne face sa traim cea mai imorala pagina de istorie posibila!

Are presedintele date despre coruptia din Guvern? Atunci, trebuie sa le puna in miscare. Fie vorba intre noi, daca faptele invocate erau ilegale, rapoartele trebuiau sa ajunga la Parchet, nu la Cotroceni, ca sa primeasca verde (sau oranj)! Dar noi am aflat altceva: daca Tariceanu era baiat cuminte, presedintele se facea ca nu a citit nimic rau despre el. De fapt, nici nu se prea stie despre ce e vorba, din moment ce seful statului acuza seful Guvernului de comploturi la sosea in baza unor informari oferite de o consiliera blonda. La acest circ fara precedent e obligata sa asiste o populatie inundata, lasata fara medicamente si fara pasapoarte si mai ales fara vreun punct de reper. Cine conduce tara asta? Si spre ce?

Traian Basescu vrea sa o conduca. Dar nu asa cum scrie in Constitutie, ci asa cum vrea el. Cu o putere absoluta la Guvern, in Parlament, in fiecare judet, in fiecare oras sau sat. Peste tot trebuie sa fie oamenii lui, iar oamenii lui trebuie sa stie ce patesc daca le trece prin cap sa nu faca asa cum spune el. "Pac la Razboiu’" Ma intreb uneori ce s-ar intampla daca presedintele ar obtine, intr-un final, o asemenea putere totala? Ce ar face pe urma? Doar nu s-ar apuca, in sfarsit, sa construiasca ceva, pentru prima oara in cariera?

Poate si-ar arunca ochii spre tarile vecine? Poate ca si acolo e prea multa dezordine? Poate un nou imperiu de rasarit sub un nou Traian? Sau poate e cazul sa ne trezim din cosmar?

P.S.: In acest timp, Romania devine o insula, nu in Marea Neagra, ci in Europa. Izolata, excentrica. Uitata in secolul al XX-lea. Romanii isi pierd pasapoartele europene si nu mai pot calatori nici in propria tara, pentru ca nu are cine sa le repare miile de poduri distruse de inundatii. Apropo, de ce oare, in aceste opt luni care au trecut de la alegeri, singurul sef de stat strain care a vizitat Romania a fost presedintele Ucrainei?
×
Subiecte în articol: editorial