x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale O necesitate: transarea Afacerii Biletelul

O necesitate: transarea Afacerii Biletelul

de Ion Cristoiu    |    15 Ian 2007   •   00:00
O necesitate: transarea Afacerii Biletelul

Elena Udrea nu si-a asat nici o marja de iguranta. A sustinut ana in panzele albe xistenta biletului, ba chiar a dat si manunte privind arametrii hartiei. La randu-i, Traian Basescu u si-a luat nici o marja de siguranta. A declarat categoric: "stiu cert a exista ceva".Fiecare din parti s-a asezat cu spatele la zid.

Poreclit deja si al Biletelului otravit, scandalul provocat de dezvaluirile Elenei Udrea la Sinteza Zilei, de pe Antena 3, a fost comparat, in intreaga presa din zilele urmatoare, cu scandalul Telefonului otravit, declansat tot de o dezvaluire a fostei consiliere prezidentiale, cu un an si ceva in urma, mai precis, la 30 octombrie 2005, la o emisiune tot de pe Antena 3: Zig-Zag cu Ion Cristoiu.
Ca jurnalist prezent in ambele emisiuni, am numeroase argumente pentru a afirma ca intre cele doua momente exista diferente substantiale.
Diferenta cea mai importanta, cruciala, am zice, pentru implicatiile mai largi ale scandalului, consta in continutul spuselor Elenei Udrea. La 30 octombrie 2005, la Zig-Zag cu Ion Cristoiu, interlocutoarea s-a multumit cu o formulare retorica: "Ma intreb ce s-ar intampla daca l-am intreba pe dl prim-ministru: a sunat la Parchet in ziua in care dl Patriciu urma sa fie arestat preventiv, ca sa influenteze in vreun fel ancheta in favoarea acestuia?"

Astfel prezentata, dezvaluirea nu era chiar o dezvaluire decat pentru cei implicati. Transarea chestiunii nu era nici urgenta si nici obligatorie. Calin Popescu Tariceanu se putea preface la infinit ca nu stie nimic despre ce e vorba. Ilie Botos putea sustine ca nu vrea sa dea informatii despre o discutie confidentiala. Traian Basescu nu era obligat sa intervina, deoarece domnia sa nu fusese invocat de Elena Udrea.
De altfel, minima reconstituire a celor intamplate s-a facut destul de greu. A doua zi, premierul a refuzat sa comenteze dezvaluirea. Procurorul General a adus lamuriri cat de cat acceptabile abia la 2 noiembrie 2005, iar Traian Basescu s-a pronuntat abia in seara lui 2 noiembrie 2005, dupa ce la 31 octombrie 2005 negase implicarea presedintiei in interventia Elenei Udrea.

Datele sunt radical schimbate in cazul dezvaluirii despre biletul trimis de Calin Popescu Tariceanu. Elena Udrea nu s-a referit la ceva despre a carui existenta ne putem convinge doar din declaratiile celor implicati. Elena Udrea s-a referit la ceva material: un biletel iscalit de premier; un biletel despre care ea a dat multe amanunte si, mai ales, a sustinut ca se afla in arhiva Cotroceni. Provocat astfel, Traian Basescu a recunoscut ca un asemenea document exista si a promis ca va fi cautat.
La randu-i, Calin Popescu Tariceanu a negat existenta unui asemenea document. Repetam: n-a spus, da, am trimis asa ceva, nu era o cerere de interventie, ci o rugaminte de a citi niste documente care dovedeau ca afacerea Rompetrol era o facatura; a declarat textual: "nu exista un astfel de document".

De asta data, asadar, chestiunea de transat nu mai e, ca in cazul dezvaluirii din 30 octombrie 2005, un lucru complicat: continutul telefonului dat lui Ilie Botos, ci un lucru extrem de simplu: daca biletelul exista sau nu.
De remarcat ca, in timpul dialogului, luata la intrebari de subsemnatul, Elena Udrea nu si-a lasat nici o marja de siguranta. A sustinut pana in panzele albe existenta biletului, ba chiar a dat si amanunte privind parametrii hartiei. La randu-i, Traian Basescu nu si-a luat nici o marja de siguranta. A declarat categoric: "stiu cert ca exista ceva".
Fiecare din parti s-a asezat cu spatele la zid.
Calin Popescu Tariceanu nu si-a lasat marja de siguranta pentru eventualitatea ca biletelul va fi descoperit si dat publicitatii.

Negand chiar existenta biletului, el risca sa treaca drept mincinos si, prin asta, sa nu mai fie credibil cand Cotrocenii vor veni si cu alte dezvaluiri.
Daca biletelul nu exista, Elena Udrea se compromite iremediabil. Intr-o situatie grea ar fi si Traian Basescu, poate mai grea decat a lui Calin Popescu Tariceanu:
1) Opiniei publice i s-ar adanci convingerea ca, in batalia cu premierul, presedintele e in stare de orice marsavie.
2) Orice alte dezvaluiri facute de Traian Basescu nu numai despre Calin Popescu Tariceanu, dar si despre alte dedesubturi politice sau economice, ar fi lovite de nulitate.

Transarea chestiunii: exista sau nu biletelul? depaseste astfel sfera curiozitatii gazetaresti, pentru a fi o chestiune politica majora, una dintre cele mai importante chestiuni din ultimii ani.
De aceea, presa, clasa politica, opinia publica nu poate sa nu someze pe Traian Basescu: Vrem sa stim daca biletelul exista sau nu.
×