x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Oameni care joacă teatru

Oameni care joacă teatru

de Maria Timuc    |    06 Sep 2012   •   13:30

'In trecut oamenii erau mai simpli, mai autentici. Traiau o viata mai reala. Acum, oamenii sunt reprimati. Zambesc cand nu vor sa zambeasca. Sunt calmi cand vor sa fie furiosi. Oamenii sunt falsi, modul de viata e fals. Cultura e falsa. Oamenii mai mult joaca teatru decat traiesc. Multe lucruri raman neterminate, in mintile oamenilor se aduna tot felul de experiente incomplete' (Osho, Autobiografia unui mistic nonconformist, Ed. Mix).

Vorbim astazi despre 'reprimare' si vorbim despre frustrare. Cheia acestor emotii este tocmai faptul ca ne manifesam asa cum trebuie, nu asa cum simtim. Ceea ce ne dorim cu adevarat ramane in umbra, ascuns, ceea ce vrem este reprimat, iar reprimarea ne face sa vedem ca lumea ne-a luat libertatea de a avea ce vrem, nu noi insine.

'De ce nu ma simt libera, de ce mi-e atat de frica sa fac ceea ce vreau', ma intreba zilele trecute o cunostinta, care are tot ce-i trebuie pentru a incepe o activitate frumoasa: bani, sediu, aparate, oameni, cadru legislativ etc.? Nimic din exterior nu o blocheaza, nimic nu-i creaza probleme, afara de ea insasi; o frica teribila, o durere launtrica ii fura libertatea. Acesta-i un caz tipic si fericit in care cuiva i se arata ca lipsa libertatii nu-i cauzata de factori exteriori, ci e-n sine. Ea sta acolo pentru ca am reprimat, am negat, am ascuns si am uitat ceea ce vrem cu adevarat. Noi mancam cand nu ne este foame; mancam pentru ca ni se ofera masa, pentru ca-i ora pranzului, pentru ca n-aveam ce face, mancam ce nu ne place, ce nu vrem si ce nu are gust. Mancam pentru ca ni se spune; asta-i sanatos sa mancati, asta-i daunator, asta ingrasa, asta-i rau, asta creste colesterolul si asa ne reprimam dorinta, nevoia, reprimam vocea corpului nostru. Nu ne mai ascultam corpul, poate chiar nu stim ca el ne vorbeste deslusit si categoric, nici nu mai avem habar ca el se opune frustrarii, ingrasandu-se. Corpul se opune inconstientei, imbiindu-ne sa consumam tot felul de stimulente; alcool, medicamente, droguri, sex excesiv. Dorinta pentru stimulente este semnalul frustarii, semnul ca nu avem ceea ce ne dorim, semnul autofalsificarii. Dorintele false iau locul celor adevarate si satisfacerea inconstienta a dorintei ia locul implinirii nevoii reale.

Sa stim ce vrem, sa decidem ce anume vrem, sa alegem ce vrem, fie ca-i vorba despre mancare, despre vise, despre teluri. A fi constienti de ceea ce vrem si a exprima ceea ce vrem cu toata sinceritatea ne conduce, incetul cu incetul, catre implinire si catre o existenta traita in mod constient, cu mintea deschisa, cu inima deschisa, cu bucurie si curaj. Frustrarea este o energie tulburatoare, care ne falsifica pe noi insine si ne transforma in consumatori inconstienti ai unor droguri, care ne anesteziaza momentan suferintele, dar ne lasa inconstienti de adevaratele noastre nevoi. Sufletul ne vorbeste, sufletul ne spune daca suntem fericiti cu o situatie sau nu; doar ca noi ramanem nefericiti si ne prefacem ca suntem fericiti. Cum spune Osho, zambim cand vrem sa fim furiosi. Corpul se ingrasa pentru ca-l frustram, sufletul sufera pentru ca nu facem ceea ce ne face fericiti. Noi ne putem recapata linistea si lumina constientei abia atunci cand vom fi sinceri. Cand vom fi naturali si vom asculta ce ne cere sufletul si trupul nu mai avem nevoie de suferinta si de frustrare, nici de stimulente, caci acestea toate sunt doar simptome, care ne spun ca nu ne manifestam in acord cu nevoile si dorintele noastre reale.

×