x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Ordinea lucrurilor

Ordinea lucrurilor

de Mihaela Rădulescu    |    21 Aug 2009   •   00:00

Ordinea lucrurilor de făcut în viaţă ar trebui să conţină, prioritar, câte un gând pe care ne simţim atât de în stare să-l facem, încât să renunţăm brutal la orice "n-am timp", "mă apuc de mâine", "nu am ce-mi trebuie" etc... Iar dacă facem şi ordine în tot ceea ce materializează gândul, suntem deja în finală...

E o vorbă care spune că dacă vrei să-l faci pe Dumnezeu să râdă, să-i povesteşti planurile tale de viitor... Anecdotă pentru unii sau o chestiune serioasă pentru alţii, amenajarea viitorului are totuşi sens, dacă nu eşti eminamente artist şi trăieşti de la o stare la alta, de la o ploaie la alta....

N-am să mă refer la marile planuri ale vieţii - carieră, căsătorie, copii, ci la alea mai puţin vitale, dar poate aducătoare de mult mai mult aer proaspăt şi bucurie în vieţile noastre.

Avem momente când suntem atât de hotărâţi să facem un lucru mare, încât nu încetăm să-l povestim tuturor apro­pi­a­ţi­lor, de parcă fără susţinerea lor nu s-ar putea întrupa ideea. Un lucru mare în viaţa oricui poate fi o carte, o expoziţie cu lucrări personale, un CD cu cântece pe care le-a cântat toată viaţa în baie, o că­lă­to­rie în jurul lumii, un record de Guiness, un film, un vârf de cucerit, o colecţie de haine, o competiţie sportivă, o petrecere grandioasă, chiar o nuntă sau o surpriză cuiva drag... Proiecte şi idei avem cei mai mulţi dintre noi, cei în care mocneşte onorabil dorinţa de a da vieţii şi alte cu­lori. Plecăm în alergare cu ele, le strigăm în gura mare, dar la linia de sosire ajung atât de puţini din cei care au plecat....

Împlinirea unui vis, finalizarea unui proiect, ducerea până la capăt a unei idei rămân, cumva, doar în palmaresul celor cu adevărat determinaţi, ambiţioşi şi muncitori. Scuze şi poveşti şubrede despre cum era să se întâmple, despre Dacă şi cu Parcă şi despre ghinion se găsesc la mai toţi participanţii la cursa proiectelor... Finaliştii, câştigătorii en titre, nu spun baliverne, ci nişte poveşti grozave despre bucuria de a reuşi şi cel mai adesea despre proiectul următor.

Rămân o mare admiratoare a tuturor celor în care am văzut ducerea până la capăt a unei idei grozave, împlinirea unui vis la care n-au renunţat niciodată, reu­şi­ta deplină a planului minuţios urmărit.

Teoriile le ştim şi rar ne place să le mai auzim o dată, dar un pont bun nu strică niciodată. Îngăduiţi-mi să vi-l dau: căutaţi o cutie de carton frumoasă, încăpătoare, pe care să puneţi o etichetă mare cu numele proiectului. În cutie veţi pune toate notiţele, decupajele, ideile şi amănuntele care ţin de proiectul vostru. Veţi avea astfel la îndemână şi într-o ordine benefică toate cele de trebuinţă pentru punerea cap la cap a bucăţilor de proiect. Dacă veţi aşeza cutia la vedere, veţi fi şi mai motivat să lucraţi constant şi să vă duceţi la bun sfârşit opera.

Am câteva astfel de cutii care au însemnat proiectele mele de filme documen­ta­re, de cărţi, proiecte umanitare, decora­rea caselor în care am locuit, o petrecere pe care am organizat-o în toate detaliile, emisiuni de televiziune... Rareori am lăsat vreo cutie de izbelişte şi atunci am avut, desigur, o scuză penibilă, ca voi toţi.

Mai adaug doar că fiecare proiect dus pâ­nă la capăt a născut altul, mai bun, mai greu de făcut şi fiecare împlinire a visului a însemnat o bucurie pe care nu v-o pot des­­crie. Trebuie s-o trăiţi pe pielea voastră.

Ordinea lucrurilor de făcut în viaţă ar trebui să conţină, prioritar, câte un gând pe care ne simţim atât de în stare să-l facem, încât să renunţăm brutal la orice "n-am timp", "mă apuc de mâine", "nu am ce-mi trebuie" etc... Iar dacă facem şi ordine în tot ceea ce materializează gândul, suntem deja în finală...

Întrebarea de pus pe gând azi: care sunt primele trei lucruri pe care ai vrea enorm să le faci în viaţă, dar n-ai apucat încă?

×
Subiecte în articol: editorial