Povestea morţii lui Ossama ben Laden, relatată iniţial de Barack Obama, continuă să fie revizuită şi adăugită de diverşi oficiali de la Washington. Discrepanţele dintre versiuni sunt atât de mari, încât te întrebi la ce film se uita de fapt preşedintele SUA duminica trecută, crezând că asistă – live – la eliminarea liderului al Qaeda.
Să luăm exemplul cel mai frapant. S-a spus la început că ben Laden ar fi opus rezistenţă în momentul capturării şi că ar fi încercat să se salveze folosind o femeie drept scut uman. Obligându-i, practic, pe militarii americani să-l ucidă, în loc să-l ia prizonier. Ulterior, surse de la Pentagon au precizat că cel mai vânat terorist al lumii nu era nici măcar înarmat în momentul raidului fatal. Nu reprezenta deci o ameninţare imediată nici pentru supersoldaţii trimişi pe urmele sale, nici pentru nevasta care a încercat să-l protejeze aruncându-se în faţa plutonului de execuţie. Fiindcă, în lumina noilor dezvăluiri, operaţiunea de la Abotabbad a fost o execuţie, planificată ca atare de la început.
Să lăsăm la o parte considerentele de ordin moral sau juridic şi să ne aplecăm asupra unor vicii de logică. Acelaşi Barack Obama susţine că, atunci când a dat undă verde „Operaţiunii Geronimo” nu avea certitudinea că suspectul reperat în Pakistan este într-adevăr liderul al Qaeda. Nu exista nici o dovadă directă privind prezenţa lui Ossama ben Laden în oraşul în care a fost ucis – a declarat preşedintele american într-un interviu pentru CBS. El a explicat: „La sfârşitul zilei era tot 55 la 45. Nu puteam spune cu siguranţă că ben Laden se afla acolo.”
Pare deci stranie decizia de a elimina fizic un suspect asupra identităţii căruia planează dubii. Cu atât mai de neînţeles este anunţul potrivit căruia cadavrul lui Ossama ben Laden ar fi fost „înmormântat în mare”, la mai puţin de 24 de ore de la deces. Scenariul frizează absurdul. Să recapitulăm: Americanii împuşcă un bărbos despre care cred că ar putea fi ben Laden, prelevează în grabă câteva mostre ADN, apoi aruncă mortul în ocean înainte să primească rezultatele testelor sau să poată face o autopsie detaliată. Totul de teamă să nu încalce niscaiva precepte coranice cu privire la tratamentul răposaţilor! Să execuţi un suspect neînarmat, într-o ţară străină, este OK. Să-i tratezi „necorespunzător” cadavrul ar fi de neconceput! Nu e de mirare că teoriile conspiraţioniste au început să prolifereze. În această poveste ciudată există o singură certitudine: comunicarea evenimentului a fost mult mai prost pregătită decât intervenţia comandoului de la Abotabbad.