x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Otrava urii și a dezbinării, ca mesaj electoral

Otrava urii și a dezbinării, ca mesaj electoral

de Serban Cionoff    |    12 Noi 2016   •   17:17
Otrava urii și a dezbinării, ca mesaj electoral

Nici nu apucat  mai tânărul confrate, Liviu Pleșoianu, să posteze mesajul în care își exprima blamul public față de așa-zisul clip electoral în care Alina Gorghiu , marea și tarea PNL-ului, îi învăța pe cei mici să nu îi deschidă ușa nici lui Victor, care îi copiază temele, și nici lui Liviu , care îi fură sandvișul, că au și sărit ca arși social-civicii de rit tehnocrat sau independent . Desigur, nu cred că  vă așteptați de la ei să producă dovezi și argumente care să ne convingă că respectivul clip nu este ,,o mizerie’’ care exprimă ,,chintesența programului de guvernare al PNL’’, după cum pe bună dreptate a scris Liviu Pleșoianu. Nici vorbă de așa ceva, de vreme ce propagandacii de serviciu, nu i-au putut replica acestuia decât că se află pe listele de candidați a organizației PSD București la alegerile parlamentare și că, din această cauză,le ține partea pesediștilor în confruntarea cu partidul al cărui crez l-a exprimat, cu multă grație și cu suavitate, însăși inefabila lideră a PNL.  Ca și cum dreptul a-ți calomnia adversarul, prin parșive aluzii sau cu otrăvite insinuări,este înscris în Constituție și în Legea electorală!

 Depășind, acum, cadrul strict de referință al campaniei electorale, cred că putem duce mai departe diagnosticul foarte precis pe care l-a pus Liviu Pleșoianu. pentru cel puțin două motive:

-1) Unul care ține de domeniul educației civice și morale a celor mai tinere generații. Susține această aserțiune prin faptul că o persoană matură, căreia copii trebuie să îi dea crezare, își folosește creditul moral pentru a calomnia alte persoane.  Care persoane, atenție mărită!, nu au nici cum să cunoască ce se spune ,,pe la spate’’ despre ei și, cu atât mai mult, să se apere. În acest fel, bârfa și calomnia, obiceiuri pe care cred că nici un manual de educație civică nu le va dezincrimina, sunt ,,reevaluate’’ de către un personaj public de o relativă notorietate, cum este Alina Gorghiu, ba chiar recomandate ca bune practici pe care să le deprindă și să le respecte cetățenii maturi de mâine ai scumpei noastre patrii. 

 –2) Cel de-al doilea motiv pentru care consider și eu că mesajul transmis de Alina Gorghiu este pur și simplu ,,o mizerie’’ ține de imperativul asigurării sănătății mentale a copiilor de azi. Fiindcă sâsâindu-i copilului  aflat dincolo de ușă că Victor e un hoț , iar Liviu, tot un hoț, nu faci decât să îi inoculezi și, prin repetiție, să îi acutizezi acestuia o stare de anxietate, de suspiciune și de teamă, care îi pot afecta foarte grav sănătatea psihică și echilibrul sufletesc.

Fie și din aceste două motive , aveam, cred, puternice temeiuri pentru a spune că, din moment de acest mizerabil clip este difuzat fie doar și pe anumite canale media, el prezintă un enorm pericol pentru societatea românească, prin aceea că vrea să educe copii și adolescenții în nenorocita paradigmă a suspiciunii , a urii și a dezbinării.

Ceea ce, de bună seamă, nici-unul dintre cei care lucrează cu bună credință și cu devotament în sistemul de educație sau în cel de sănătate nu cred că își dorește. Culmea, deși un asemenea clip a provocat vii riposte și foarte multe critici perfect îndreptățite, el se difuzează bine mersi pe anumite canale de televiziune. Iar CNA-ul se face că nu aude și nu vede!   

În această situație, insist să cred că avem câteva noi temeiuri pentru ca să îi dăm perfectă dreptate lui Liviu Pleșoianu atunci când avertizează că ,,mizeria’’ la care s-a pretat lidera PNL exprimă ,,chintesența programului de guvernare al PNL’’. Dacă nu chiar mai mult decât atât… Avem, aici, o convingătoare explicație pentru a înțelege ura și înverșunarea cu care PNL s-a năpustit ca să conteste la Curtea Constituțională creșterea salariilor personalului din educație și din sănătate.

De fapt, dacă stau să mă gândesc mai bine, nici nu cred că mai este de mirare că PNL-iștii au făcut și treaba asta. De mirare ar fi fost dacă nu o făceau!...

×