Miercuri seară, televiziunile de ştiri din România au dedicat ediţii speciale deciziei Elenei Băsescu de a candida ca "independent" pentru alegerile europarlamentare.
Bomba fusese anunţată cu doar câteva ore mai devreme de la sediul PD-L. În dezbaterile televizate, argumentele Elenei Băsescu au fost prezentate de... Sulfina Barbu şi de Roberta Anastase. Detaliul spune enorm despre capacitatea mezinei prezidenţiale de a se descurca pe cont propriu pe scena politică.
Orice politician ar fi profitat de interesul presei pentru a-şi lansa mesajul electoral, pentru a-şi explica motivaţiile şi obiectivele. Cum să ratezi o asemenea oportunitate de campanie? Mi-l amintesc pe Sorin Oprescu imediat după ce a anunţat că demisionează din PSD. Cred că singurele emisiuni în care nu l-am auzit intervenind au fost cele de desene animate.
Un independent care, cel puţin teoretic, nu beneficiază de susţinerea unei vaste maşinării de partid nu are altă şansă decât televizorul pentru a-şi face cunoscut programul la nivel naţional. E în interesul său să fie văzut cât mai des.
Evident, cu condiţia să aibă ceva de spus şi s-o poată face coerent.
Pentru politicienii care au suspiciuni că presa le este ostilă şi le distorsionează mesajele, transmisiile în direct sunt mană cerească. În direct cuvintele nu pot fi scoase din context, orice echivoc poate fi lămurit pe loc, orice informaţie falsă poate fi imediat corectată. Elena Băsescu ar fi putut învăţa această lecţie simplă chiar de la ilustrul ei tată. Dacă ar fi moştenit de la el cea mai mică urmă de aptitudine politică, n-ar fi ezitat nici o clipă să ia cu asalt platourile de televiziune pentru a-şi apăra punctele de vedere şi pentru a demonta prejudecăţile la adresa sa.
Ca de obicei însă, Elena Băsescu s-a mulţumit miercuri să recite bolovănos un discurs tâmpit, pentru care, probabil, nu poartă nici o vină. După ce ne-a asigurat că are şi "hotărâre" şi "determinare" în ambiţiile ei europarlamentare, mezina prezidenţială a refuzat orice dialog cu presa. Staful PD-L a preluat sarcina de a răspunde în numele ei la întrebările ziariştilor. E cel puţin straniu ca un partid să se transforme în purtătorul de cuvânt al unui candidat independent cu care va intra în competiţie electorală. E adevărat, şi conceptul de "independenţă temporară" este la fel de bizar. Nici măcar celebrul Marean Vanghelie nu anunţase din capul locului că despărţirea sa de PSD urma să expire automat imediat după alegerile locale. Dar în politica dâmboviţeană totul e posibil...
Rezolvă farsa "independenţei" Elenei Băsescu problemele de imagine pe care candidatura ei le-a creat preşedintelui şi Partidului Democrat-Liberal? Nicidecum. Şi nu doar pentru că PD-L va fi nevoit să compenseze handicapul de comunicare al celei mai controversate dintre aspirantele la deputăţia europeană, de data aceasta dintr-o poziţie mult mai greu de justificat.
Întrebări pe cât de legitime, pe atât de incomode se vor ridica şi cu privire la finanţarea campaniei electorale. Să fie onorariile de la Luxten atât de generoase încât să acopere cheltuielile imense pe care le presupune un astfel de demers? Elena Băsescu ne asigură că nu. Şi totuşi de unde vor veni banii? Dar susţinerea logistică? Avem dreptul la răspunsuri mai puţin ambigue decât cele primite până acum cu privire la pregătirea academică, la traseul profesional şi chiar la vârsta mezinei prezidenţiale. Sau, poate, toate aceste informaţii vor deveni, brusc, secrete de stat?
Citește pe Antena3.ro