Parlamentarii liberali s-au hotarat sa ia taurul de coarne. Si sa-i dea presedintelui Traian Basescu o lectie de siguranta nationala.
Desi fac parte dintr-o alianta cu Partidul Democrat, liberalii au inceput sa lucreze de unii singuri la cateva proiecte de lege foarte importante. E vorba despre legile de organizare si functionare a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, a Serviciului Roman de Informatii, a Comunitatii Nationale de Informatii si despre Legea sigurantei nationale. Pana aici e OK totul. Au si liberalii dreptul la propria opinie cand vine vorba de legi atat de importante. Intrebarea e alta. De ce nu prezinta parlamentarii Aliantei Dreptate si Adevar un punct de vedere comun? Asa ar fi normal, sa existe un consens macar intre cei doi poli politici. Si apoi sa fie armonizate opiniile cu Partidul Conservator, UDMR si cu reprezentantii Opozitiei.
Proiectele diferite de lege demonstreaza clar ca liberalii sunt hais si democratii cea. Ofera, din pacate, imaginea de Conventie Democrata, in care unitatea nu este posibila decat in reuniunile lunare cate o ora-doua si eventual in fata camerelor tv.
Liberalii mai propun inca o mare prostie. Sa preia SRI-ul alte patru servicii speciale: Serviciul de Protectie si Paza, Serviciul de Telecomunicatii Speciale, Directia Generala de Informatii si Protectie Interna a MAI si structura informativa de la Justitie. Asta ca sa ne intoarcem de tot pe vremea atotputernicului Departament al Securitatii Statului!
Este evident ca proiectele liberalilor alimenteaza haloimasul politic din jurul serviciilor secrete. Ce-si spun cei de la Interne, sub sefia fruntasului PD Vasile Blaga? Pai, de aia am bagat noi trei cadre de nadejde ale MAI in fruntea SPP, ca sa ni-l sufle liberalii acum, sa-l dea la SRI!? Democratii au alte propuneri pentru pachetul de legi privind siguranta nationala. In privinta CNI, presedintele Basescu a anuntat deja si el o alta varianta de lucru. Atunci, ce vor liberalii? In mod sigur, nici ei nu stiu. Pur si simplu, aplica la plesneala moto-ul lor: "Prin noi insine". Date fiind rezultatele, ar trebui completat cu: "Fie ce-o fi". Constatand ca si in domeniul sigurantei nationale, ca si in altele, liberalii si democratii "se inteleg nu", cum zice ardeleanul, astept cu nerabdare sa se implineasca si ce am aflat pe 31 decembrie 2005. Ca sa se termine balciul.
Facand un slalom lejer pe o partie din Poiana Brasov, un tip bine informat imi spune telegrafic: "Partidul Dreptate si Adevar. Stolojan presedinte. 60% PD, 40% PNL. Eventual Flutur prim-ministru".
Cand am ajuns la baza partiei, Tariceanu se uita in cu totul alta parte, admirand peisajul. Iar Copos isi lua zborul cu elicopterul spre alte partii.