x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale PDA: 60% PD, 40% PNL

PDA: 60% PD, 40% PNL

de Radu Tudor    |    07 Ian 2006   •   00:00
PDA: 60% PD, 40% PNL

Parlamentarii liberali s-au hotarat sa ia taurul de coarne. Si sa-i dea presedintelui Traian Basescu o lectie de siguranta nationala. Desi fac parte dintr-o alianta cu Partidul Democrat, liberalii au inceput sa lucreze de unii singuri la cateva proiecte de lege foarte importante. E vorba despre legile de organizare si functionare a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, a Serviciului Roman de Informatii, a Comunitatii Nationale de Informatii si despre Legea sigurantei nationale. Pana aici e OK totul. Au si liberalii dreptul la propria opinie cand vine vorba de legi atat de importante. Intrebarea e alta. De ce nu prezinta parlamentarii Aliantei Dreptate si Adevar un punct de vedere comun? Asa ar fi normal, sa existe un consens macar intre cei doi poli politici. Si apoi sa fie armonizate opiniile cu Partidul Conservator, UDMR si cu reprezentantii Opozitiei.
Proiectele diferite de lege demonstreaza clar ca liberalii sunt hais si democratii cea. Ofera, din pacate, imaginea de Conventie Democrata, in care unitatea nu este posibila decat in reuniunile lunare cate o ora-doua si eventual in fata camerelor tv.

Presedintele, abilitat prin Constitutie sa coordoneze nemijlocit activitatea serviciilor secrete prin intermediul CSAT si mai nou prin CNI, va avea in mod clar obiectii la adresa proiectelor liberale. Ceea ce mi se pare de neacceptat, anticipand un pic reactia sefului statului, este ca aceasta comunitate de informatii sa fie coordonata guvernamental de un ministru, membru al CSAT. Asa suna propunerea liberala. Adica un personaj politic, cum este un ministru, sa coordoneze serviciile secrete. Asta inseamna in mod clar imixtiune politica in siguranta nationala. E complet neinspirat, cel putin pentru nivelul de evolutie democratica a tarii noastre. Un ministru politic, fie el liberal, democrat, conservator sau "democrat maghiar din Romania", va pune amprenta partidului sau pe activitatea curenta a serviciilor secrete. Acel ministru va merge la sedintele de partid. Unde va spune unor apropiati "cate ceva" din micile secrete aflate de el. Ca deh, suntem in Romania… Si uite asa, mai iese de o afacere buna sau de infundat un adversar politic. Obisnuinta cu mizeriile de care se ocupa Securitatea e foarte usor de capatat, mai ales cand esti la putere.
Liberalii mai propun inca o mare prostie. Sa preia SRI-ul alte patru servicii speciale: Serviciul de Protectie si Paza, Serviciul de Telecomunicatii Speciale, Directia Generala de Informatii si Protectie Interna a MAI si structura informativa de la Justitie. Asta ca sa ne intoarcem de tot pe vremea atotputernicului Departament al Securitatii Statului!
Este evident ca proiectele liberalilor alimenteaza haloimasul politic din jurul serviciilor secrete. Ce-si spun cei de la Interne, sub sefia fruntasului PD Vasile Blaga? Pai, de aia am bagat noi trei cadre de nadejde ale MAI in fruntea SPP, ca sa ni-l sufle liberalii acum, sa-l dea la SRI!? Democratii au alte propuneri pentru pachetul de legi privind siguranta nationala. In privinta CNI, presedintele Basescu a anuntat deja si el o alta varianta de lucru. Atunci, ce vor liberalii? In mod sigur, nici ei nu stiu. Pur si simplu, aplica la plesneala moto-ul lor: "Prin noi insine". Date fiind rezultatele, ar trebui completat cu: "Fie ce-o fi".

Constatand ca si in domeniul sigurantei nationale, ca si in altele, liberalii si democratii "se inteleg nu", cum zice ardeleanul, astept cu nerabdare sa se implineasca si ce am aflat pe 31 decembrie 2005. Ca sa se termine balciul.
Facand un slalom lejer pe o partie din Poiana Brasov, un tip bine informat imi spune telegrafic: "Partidul Dreptate si Adevar. Stolojan presedinte. 60% PD, 40% PNL. Eventual Flutur prim-ministru".
Cand am ajuns la baza partiei, Tariceanu se uita in cu totul alta parte, admirand peisajul. Iar Copos isi lua zborul cu elicopterul spre alte partii.

×
Subiecte în articol: editorial liberalii