x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale PDL dupa PDL

PDL dupa PDL

de Sorin Roşca Stănescu    |    10 Dec 2012   •   15:10
PDL dupa PDL
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Inevitabilul s-a produs. La o scara devastatoare. PDL intra in cea mai neagra perioada din istoria sa. Ca asa stau lucrurile, o dovedeste nu numai scorul submediocru obtinut in alegeri, la care toata lumea se astepta, ci mai ales ce urmeaza dupa. Asupra acestui “dupa” vom medita impreuna in cele ce urmeaza.
   
PDL a pierdut pe toate fronturile. Nu are rost sa reiau cifrele, care vor capata, pe masura ce trece timpul, si mai multa concretete. Este suficient sa realizam ca, daca ne gandim la votul uninominal pe care l-a clamat Traian Basescu pe vremea cand era presedinte ales al romanilor, pedelistii si aliatii acestora, sustinuti de o liota de trompete din societatea civila si din presa, atunci PDL ar trebui sa nu se mai afle in Parlament. Pentru ca niciunde sau aproape niciunde nu exista vreun reprezentant al acestui partid care sa fi castigat 51 la suta din mandate. In absenta acestui 51 la suta, pedelistii, care vor intra in Parlament, vor intra de fapt pe liste. La gramada. Utilizand ramasitele unor voturi. Firimiturile electorale.
   
Asadar, vom avea doua parlamente. Un parlament USL si UDMR, ales in baza votului uninominal, si un parlament PDL si PP-DD, constituit din ramasite de voturi. Fiecare dintre aceste parlamente va avea, din motivul expus mai sus, legitimitati diferite. Aceasta este prima consecinta a modului in care PDL, cu concursul Curtii Constitutionale, a pervertit legea si procesul electoral. Romania a ales solutia cea mai rea. Nici vot uninominal pur si nici vot pe liste, ci un ghiveci din care ies doua categorii de parlamentari. Si un parlament hiper-umflat.
   
A doua consecinta este insa mai profunda. Multi dintre cei care, pe reteta de mai sus, isi fac loc in Parlamentul Romaniei sunt neobisnuiti sa stea departe de cascaval. Nu din dorinta de a fi si ei mai legitimi, ci, de cele mai multe ori, in speranta ca lipindu-se de putere, respectiv de majoritatea uselista, vor putea sa presteze si in viitor ceea ce au mai prestat jefuind banul public, se pregatesc chiar in aceste clipe sa tradeze. Sa intoarca armele. Sa treaca cu arme si bagaje la inamic. Vom asista, in perioada imediat urmatoare, la jalnica deplasare a unor pedelisti catre USL. Ei se vor preda liberalilor sau, in functie de afinitati, pesedistilor. Dincolo de dimensiunea imorala a acestui proces inevitabil, el va avea si consecinte politice. In sensul ca PDL, care isi imagineaza ca reprezinta dreapta politicii romanesti, se va subtia si mai mult. A devenit si mai inconsistent ca partid de opozitie.
   
Ceea ce va mai ramane din PDL, dupa seismul consecutiv celui al alegerilor parlamentare, va trebui sa se reinventeze. Vrand - nevrand, PDL in opozitie va fi silit, pentru a supravietui in viitor, pentru a mai ajunge vreodata la putere, pentru a-si recastiga vreodata credibilitatea, sa se reconstruiasca din temelii. Sa-si precizeze doctrina. Sa-si stabileasca obiective pe termen lung, specifice unui partid care, cel putin 4 ani, va ramane in opozitie. Sa se elibereze de intreg balastul acumulat si care va persista in structurile sale chiar si dupa urmatorul cutremur. Si nu in ultimul rand, PDL trebuie sa scape, cat se poate de repede si cat se poate de definitiv, de cel mai important handicap al sau care este Traian Basescu.

Sursa: CorectNews

×