x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale PIN-ul n-are sapte ani de-acasa

PIN-ul n-are sapte ani de-acasa

de Gabriela Vranceanu Firea    |    11 Noi 2005   •   00:00

Educatia a primit, acum, mai putin decat ii alocase PSD-ul, in dispretul sau fata de valoarea intelectuala. De la 4% din PIB, ne-am dus la 3 si ceva%, in mandatul Aliantei D.A., cea care a ajuns la putere, votata de intelectuali fini, si tot de ei presimt ca va fi trimisa la loc in opozitie.

PIB-ul romanesc nu are cei sapte ani de-acasa! E insolent, e indolent, e nazuros si cumplit de mofturos! Nu se lasa cooptat, manipulat, marginalizat. E mereu in pacat! PIB-ul romanesc ne da frisoane, crampe musculare si chiar dureri de amigdale.

Ce-i aia PIB? Chiar ca nu mai conteaza, cand politicienii il fac si-l desfac, dupa cum negociaza. Mai negociaza-ntre ei sau cu noi, totul e sa iasa ceva : o functie, o demnitate, o revolutie colorata, ca nu mai e la moda albul si negrul in toamna asta.

Alianta Dreptate si Adevar - cata dreptate aveau unii - ca nu prea vor spune adevarul, atunci cand vor ajunge la guvernare - a furat alegerile! Nu exagerez, ci contabilizez cum s-au jucat politicienii cu sentimentele si, mai ales, credintele alegatorilor.

In programul de guvernare al Aliantei D.A. scrie negru pe portocaliu ca Educatia va beneficia de 6% din PIB, daca va ajunge la putere. De ajuns, a ajuns in varful piramidei, problema este ca nimeni nu mai recunoaste ce a declamat in campania electorala, cu atat mai putin nimeni nu mai este dispus sa incerce sa-si duca la indeplinire promisiunile.

Presedintele tarii, pe-atunci candidat cu a doua sansa, a recurs la tot felul de actiuni - care acum ar putea fi lesne considerate siretlicuri - pentru a-i castiga de partea sa pe profesori si studenti. Le-a vorbit frumos in camerele de luat vederi, le-a trimis scrisori in care ii asigura ca ii intelege, ii compatimeste si ca va face moarte de om pentru scoaterea invatamantului din saracie.

Promisiuni au facut si ceilalti politicieni ai Aliantei D.A., care au ajuns fie ministri, fie parlamentari. Acum, ce aflam? Ca totul a fost doar o inscenare - o punere in scena, adica - pentru a ajunge la putere. Ministrul Finantelor, mai putin politician si mai mult specialist, isi trimite colegii de Alianta in zona minciunilor, indoielilor, a lipsei de credibilitate.

El afirma, fara sa clipeasca, faptul ca e o prostie sa judecam bugetul unui minister - fie el si al Educatiei - in procente din PIB. Ca, in realitate, altfel stau lucrurile. Se aloca sume, propuse de cei de la Finante si aprobate de Guvern. Povestea cu "atat % din PIB" este un basm sinistru de campanie electorala, prin care unii au ajuns la putere, altii au pierdut puterea, pentru ca nu au avut atata minte, sa promita si ei 7% din PIB, sau chiar mai mult, pentru invatamant, ca daca tot e cacealma, macar sa stim si noi.

Educatia a primit, acum, mai putin decat ii alocase PSD-ul, in dispretul sau fata de valoarea intelectuala. De la 4% din PIB, ne-am dus la 3 si ceva%, in mandatul Aliantei D.A., cea care a ajuns la putere, votata de intelectuali fini, si tot de ei presimt ca va fi trimisa la loc in opozitie.

Stiu, e sinucidere politica, cum sa vii in fata natiunii si sa spui "Votati-ma pe mine, pentru ceea ce sunt! Indiferent cat PIB va voi da! Impreuna vom trece peste toate obstacolele! Totul e sa fim cinstiti si mai putin baroni, mai putin patroni necurati, mai putin ingineri financiari!!"?? Agentia care ar propune o astfel de campanie electorala nu si-ar gasi de lucru in veci si ar fi nevoita sa-si schimbe obiectul de activitate. Sau sa dispara!

Greva cadrelor didactice si a studentilor continua. Elevii stau acasa si taie frunze la catei. Guvernantii negociaza cu sindicatele. Ce tablou! O Romanie senina ca o zi de primavara... Asta ni s-a promis. Numai meteorologii sunt de vina. Iar au incurcat prognozele. La noi e, deja, gheata la mal si nici o speranta de cer senin...
×
Subiecte în articol: editorial