x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Plin de bune intentii

Plin de bune intentii

de Andrei Bacalu    |    17 Dec 2006   •   00:00
Plin de bune intentii

Ma pregateam sa scriu despre cercetari recente privind capacitatea caracatitelor de a se ascunde folosind camuflajul lor natural. Mai apoi m-a ispitit tema cooperarii intre diferite specii de rapitoare marine, un tipar monstruos care se ajuta cu un alt peste atunci cand vaneaza. Am observat pe masa de lu-cru incantatorul volum al lui Sandor Marai "Casanova la Bolzano". Pe post de semn de carte, o cronica a unei noi biografii a marelui cuceritor. Se facuse tarziu, asa ca am hotarat sa raman lipit de ecranul computerului si sa urmaresc o lansare de naveta spatiala, prima lansare de noapte din ultimii patru ani.

Fara prea multe detalii legate de mecanismele asociative, am ajuns inevitabil la amintirea intrebarilor pe care le puneau telespectatorii misiunilor spatiale de acum cateva decenii. Multe despre mancare, relativ multe despre functiile fiziologice, de la somn la excretie, niciodata nimic despre sex.

Aici intra in joc o alta carte cu un titlu foarte promitator: "Sex in spatiu", aparuta in 2006 si semnata de Laura Woodmansee. Autoarea remarca, pe buna dreptate, ca in lumea zilelor noastre domenii cat se poate de diferite, politica, divertismentul, sportul si chiar religia, sunt invadate, uneori chiar dominate, de teme sexuale. De ce nu si cercetarea spatiala?

Pentru cei ce asteptau ceva erotic, daca nu de-a dreptul pornografic, cartea pomenita va fi o mare dezamagire. Avem de-a face cu un text perfect onorabil, care incearca sa clarifice unele aspecte legate de viitorul omenirii in spatiul cosmic, acea nedefinita inca frontiera finala.

Nu se stie mai nimic despre eventualele relatii sexuale din navele care au circulat pe orbita terestra, nici despre femeile cosmonaut din statiunile Salyut si Mir, nici despre perechile (uneori casatorite) de la bordul navetelor spatiale. Doar zvonuri. Oricum, daca astronautii si cosmonautii s-au abtinut de la sex din cine stie ce motive, pare destul de probabil ca viitorii turisti spatiali nu vor accepta sa rateze o experienta sexuala in imponderabilitate.

Cu toate ca unul dintre capitolele cartii poarta un nume ispititor: "Cosmic Kama Sutra", autoarea se ocupa destul de putin de detaliile tehnice ale impreunarii si mult mai mult de riscuri. In primul rand cele psihologice, fara a le omite pe cele legate de reproducere, in conditiile cu totul noi ale calatoriei in cosmos.

Cartea a avut oarecare succes, dar Laura Woodmansee este suparata foc. Cativa cronicari superficiali nu au tinut seama de faptul ca volumul in discutie are la baza o recomandare lansata de Academia de Stiinte a Statelor Unite privind necesitatea studierii domeniului. Sa zicem ca titlul este usor provocator, dar ar fi avut mai mare succes un tom cu titlul foarte sobru: "Posibilitati de reproducere ale membrilor speciei Homo in afara habitatului Terra?". Greu de crezut.

Totusi, o lansare a cartii, la care autoarea avea sa dea autografe a fost anulata de unul dintre sponsori, Laboratorul de propulsie reactiva din Pasadena, California (JPL). Titlul li s-a parut cam deochiat. La fel au judecat si reprezentantii unor centre spatiale si muzee ale cercetarii spatiului, care au retras "Sex in spatiu" din vitrine. Se pare, spune cu oarecare amaraciune autoarea, ca nici macar in secolul al XXI-lea nu putem vorbi despre sex si reproducere fara sa chicotim ca elevii de scoala la ora de biologie.

La toate astea s-a adaugat excluderea doamnei Woodmansee, care a mai scris doua carti despre viitorul femeilor in cercetarea spatiala, dintr-un grup de experti invitati la o emisiune tv. Nimic nou. Nu este pentru prima oara cand expertii sau oficialii americani sunt aspru criticati sau chiar cenzurati atunci cand incearca sa abordeze tema sexului in spatiu. Sa fie asta oare o dovada de miopie puritana si infantila in privinta viitorului?

Sa nu uitam ca ne asteapta misiuni spatiale de lunga durata in care problemele de contraceptie si de reproducere vor capata un caracter de urgenta. Sa ne gandim si la pericolele care pandesc copilul inca nenascut, cum ar fi radiatiile ionizante, cu riscul lor de a produce defecte fizice uneori fatale. Si mai ales sa nu uitam ca puritanismul, fals sau adevarat, genereaza doar ignoranta.

Mi-am terminat lectura de noapte si am revazut cateva imagini ale unui templu din India, de la Kajuharo, unul dintre superbele monumente ale erotismului tantric. Un album de reproduceri ale sculpturilor de pe fatada templelor din Orissa ar fi o lectura agreabila in timpul unei calatorii spre Marte. Poate chiar utila, poate indispensabila.

×
Subiecte în articol: editorial