Duminica, 27 august 2006, lideri marcanti ai PNL au confirmat o stire cultivata de presa in ultimele zile ca pe un zvon: conducerea partidului e pe cale sa accepte un acord cu PD in perspectiva alegerilor anticipate.
Datele acestei intelegeri se anunta deja ca o infrangere catastrofala a PNL in batalia de un an si ceva cu PD. PNL e gata sa accepte nu numai pastrarea unei aliante care l-a adus la o scadere catastrofala in sondaje, dar si alte compromisuri: incetarea atacurilor la Traian Basescu si trecerea la o campanie de cultivare a personalitatii prezidentiale, acceptarea alegerilor anticipate, modificarea prezentei pe liste in favoarea PD.
Nu mai incape nici o indoiala. O asemenea intoarcere brusca a pozitiei PNL fata de Traian Basescu si de PD da seama de o stare de spirit vizibila la nivelul conducerii:
Disperarea!
Disperarea de a vedea ca Dosariada e pe zi ce trece o catastrofa pentru PNL.
Incontestabil, deconspirarea fostei Securitati e o actiune declansata de actuala conducere a PNL.
Daca ai o minima luciditate, fie si de cioara in raport cu gaina, nu poti sa nu sesizezi o realitate.
Efectele Dosariadei sunt toate in favoarea lui Traian Basescu si a Partidului Democrat.
Daca presedintele le-a gandit, atunci asistam la un fapt ce va ului pe istorici in viitor prin maiestria cu care o lovitura indreptata impotriva unui om s-a transformat intr-o lovitura impotriva celor care au pus-o la cale.
Astfel:
a) Desi Dosariada a fost declansata de PNL, meritele de a fi declansat-o ii sunt atribuite lui Traian Basescu.
Faimosi dusmani ai acestuia, din presa si din politica, se intrec in a-l lauda, pentru ca a facut ceea ce altii inaintea sa n-au avut curaj s-o faca.
b) Dosariada a constrans PNL sa-si faca harakiri.
Jucand totul pe ipostaza de Arhanghel al anticomunismului si antisecurismului, PNL s-a grabit sa anunte sanctiuni impotriva tuturor celor care au avut legatura cu Securitatea, indiferent ca au facut Politie Politica sau nu. Asta inseamna in plan practic nu numai autodecimarea partidului, dar si adancirea imaginii publice de partid al fostilor informatori.
c) Dosariada n-a afectat PD.
d) Dosariada l-a lasat neatins pe Traian Basescu.
Indiscutabil exista un dosar Traian Basescu. Nu-i exclus ca o copie s-o aiba si unii politicieni. Pentru ca presedintele sa fie lovit mortal, trebuie ca acest dosar sa fie pus la dispozitia CNSAS in chip oficial. Altfel spus, sa vina de la SRI, pe caile stabilite de lege. Daca vine de la o persoana particulara, aceasta va trebui sa justifice felul in care l-a primit.
Asumandu-si doua riscuri mortale:
a) Daca, pentru a-i da tarie, respectivul invoca persoane din servicii si date concrete, isi creeaza toate premisele pentru a raspunde penal. Si, fiind vorba de Stapanul de la Cotroceni, e greu de crezut ca procurorii Monicai Macovei nu-l vor tari pe respectivul prin anchete.
b) Daca refuza sa dea amanunte, Traian Basescu iese in public si declara ca-i o facatura.
Or, la manipularea publicului, Traian Basescu este maestru.
Constatand dezastrul, liderilor PNL nu le-a mai ramas decat sa se predea lui Traian Basescu.
Capituland imediat si fara conditii.