x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Poc!, şi raţa cade

Poc!, şi raţa cade

de Dragos Moldovan    |    23 Noi 2010   •   18:48

Acum câteva zile am căzut pe gânduri în faţa naturii umane, în deplinătatea manifestării ei, necenzurată, expresie ul­timă a liberului arbitru cu care ne-a hărăzit Dumnezeu. M-am confruntat cu intelectul uman dezlănţuit, afirmându-şi conştiinţa de sine în mod plenar şi absolut sigur pe valoa­rea de adevăr ultimativă pe care o re­pre­zintă în raport cu un act exis­ten­ţial. Cum ar fi, de plidă, o idee. În­tâl­ni­rea pe care am avut-o cu acest in­telect a fost cutremurătoare, din punctul meu de vedere, pentru că am sim­ţit în MOD FIZIC exercitarea vio­len­tă a DREPTULUI acelei materii ce­nuşii de a se exprima în legătură cu orice.

Desigur, aceste constatări ar fi banale şi s-ar încadra într-o retorică sterilă dacă ar avea ca obiect de stu­diu vreun creator de artă sau vreo pe­r­sonalitate publică. Dar nu, este vor­ba despre un om ca şi mine, pe care îl pot recunoaşte numai cei care fac parte din cercul intim al apro­pi­a­ţi­lor şi, eventual, anumiţi vecini. Ei bine, acest personaj m-a făcut să reali­zez, într-o după-amiază, că orice om poate să aibă dreptate, măcar câteva secunde, în orice privinţă, indiferent despre cine sau despre ce ar fi vorba. Vă rog să mă credeţi că mie nu mi se pare de colea descoperirea asta. De ce? Pentru că un număr suficient de mare de astfel de zvâcniri metafizice pot legitima ceva, de la un regim politic la un act de creaţie. Personajul meu m-a făcut să înţeleg, limpede, că în general, noi, fie că "noi" suntem ăş­tia care îşi caută un loc pe lume, fie că e vorba despre "ei", cei care de­ja s-au instalat confortabil, noi toţi, la­o­laltă, suntem reflexia unor păreri de moment, susţinute cu vehemenţă, a unor porniri viscerale, a unor ju­de­căţi sumare.

Cred că fiecare poate să ajungă la concluzia asta dacă îşi analizează cu sinceritate traiectoria în viaţă. Studiul, analiza de caz, ră­b­da­rea, şi mai ales ÎNTREBAREA, sunt unelte învechite, cu care lu­crează numai istoricii şi arheologii. Ar­he­tipul de care vă vorbesc este al prezentului care ţi se iţeşte, îţi sare-n faţă, din uşa cârciumii. Personajul este atât de cufundat în propriul suc intelectual, încât se îneacă în el.  Arealul lui sentimental nu poate imagina vreo stare de spirit, oricare ar fi ea, la un alt individ. Argumentul "hai sictir" este şi el de natură divină, nu-i aşa, atât timp cât este emanat de ca­pa­ci­tatea intelectuală a unui om bine intenţionat.

Simt nevoia aici să specific, în mod clar şi apăsat, că nu e vorba des­pre nici un tertip, nu m-am gândit când am scris toate astea nici la Traian Băsescu, nici la vreo altă persona­li­tate publică. N-am încercat să vă trag gândul înspre cine ştie ce fe­nomen de mare complexitate al zi­le­lor noastre. Nu. Este pur şi simplu vor­ba despre nişte oameni obişnuiţi, pe care răbdarea nu-i mai încape şi care, sunt convins, s-au săturat până-n gât de anonimatul care le re­fu­ză până şi dreptul de a avea timp suficient de gândire. Însă nu-i poate opri nicicum de la avea dreptate. Măcar puţin, puţin de tot. Dar decisiv. Aidoma unei condamnări în ur­ma unei judecăţi sumare. E vorba despre "noi", cei care îi creează pe "ei", cei care ridică şi doboară statui.

×