x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Politică externă în viziunea Buzabrici

Politică externă în viziunea Buzabrici

de Dan Constantin    |    25 Oct 2012   •   21:24

Partea cea mai savuroasă a stenogramelor din "Motorina" o reprezintă "viziunea" asupra politicii externe a ţării în care, inevitabil, se amestecă şi menajeria lui Blejnar. Nevasta lui, până mai ieri considerată o "grande damme" în găunoasa lume bună a Bucureştiului, este în postura să aranjeze întâlniri ale unor delegaţii de oameni de afaceri şi politicieni interesaţi de România. Fosta domnişoară Buzabrici, ajunsă doamna Blejnar după ce a fost condusă la altar de naşul Moldoveanu, şeful comunităţii de informaţii de la Cotroceni, nu-i dădea doar indicaţii soţului cum să strângă cureaua în criză. Ea întreabă tranşant dacă la Finanţe pot să fie primite "nişte ciori din Tenegal". Decriptarea indică o delegaţie din Africa, iar statul pare să fie Senegal, unde există plantate câteva afaceri româneşti. Pentru cuvântul "ciori", familiei Blejnar i s-ar putea retrage paşapoartele diplomatice de care beneficiază, din informaţiile noastre. Nu de alta, dar comunitatea ambasadorilor ţărilor africane de la Bucureşti s-a sesizat în acest caz de rasism. Nici europenii nu sunt mai fericiţi de situaţia în care au fost puşi de un fost personaj din "elita" regimului Băsescu, iar ambasadorul SUA caută mijlocul de reacţie.

În capul fetei de miliţian, "ciorile" sunt bune doar pentru operaţiuni de returnare de TVA, în care ginerele nefericitului Buzabrici este expert (vezi motoarele de la Reşiţa şi cazul prietenului Bahlini).

Blejnar mai apare în două situaţii descrise de telefoanele interceptate. În 31 august, Blejnar primeşte un telefon de la ambasadorul Lazăr Comănescu, diplomatul solicitându-i o listă de sponsori pentru rezolvarea unui caz umanitar. Blejnar nu refuză, dar cere timp.

Ceea ce stenogramele nu mai dezvăluie este că "ambasadorul" era de fapt un escroc care "opera" storcând bani, dându-şi calităţi oficiale. Hazul este că pungaşul, între timp judecat şi condamnat, ar putea să fie coleg cu inculpaţii din dosarul "Motorina". În fine, Blejnar are de rezolvat o temă dată de Bogdan Drăgoi: cum să treacă ajutoarele pentru Republica Moldova, lovită în vara anului 2010 de inundaţii, fără plata taxelor vamale. Blejnar este obligat de conducerea Ministerului de Finanţe să găsească soluţia. Dacă în prinvinţa mişcărilor de cadre din vămi nu erau probleme, comisionarii vamali – angajaţii unor entităţi private – nu voiau să renunţe la mălai. Cu vameşii de peste Prut nu erau probleme, cu cei de pe malul românesc, mai greu, o făceau pe intransigenţii. Prilej lui Blejnar să-i înjure, să-i f… g… mamei lor de bandiţi.

Ţară, bă şnapanilor, înainte de toate. Îl cheamă pe un şef de vamă şi-i spune că îşi joacă postul dacă nu închid ochii comisionarii la vămuire. Şi relaţia cu Republica Moldova se rezolvă…

Am auzit că naşul cel mare are rezervat un post important la ONU după ce şi-a încheia mandatul de naş al României. Merge şi Blejnar la New York, ajunge şi Buzabricioaica să stea alături la recepţii de ciorile planetei? O să o vedem şi pe asta?

×