x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Politicienii sunt angajaţii noştri

Politicienii sunt angajaţii noştri

de Petre Roman    |    04 Sep 2012   •   11:40

Aceasta fraza de mult bun simt si foarte aplaudata ii apartine celebrului actor si realizator Clint Eastwood, spusa la recenta Conventie Republicana din SUA pentru desemnarea contracandidatului presedintelui Obama in alegerile prezidentiale. In Romania, angajatii statului sunt in realitate angajatii sefilor politici. Iar sefii politici devin astfel stapanii banilor publici si avutiei nationale a statului. Exemplele nu mai contenesc sa apara si sa ne arate ca lucrurile au mers din rau in mai rau.

Falsele scrisori de garantie bancara oferite statului – in concret Ministerului Dezvoltarii Regionale condus de Elena Udrea - de catre un om de afaceri pentru a obtine contracte cu statul de peste 1 miliard de Euro duc nivelul coruptiei dincolo de imaginabil. Am fi crezut ca pe masura ce sumele alocate din bani publici sunt mai mari sporeste atentia celor ce raspund de acesti bani fata de calitatea actelor esentiale avansate pentru incheierea contractelor cu statul. Ei bine, e exact pe dos. Pe mine nu ma poate convinge nimeni ca cei ce au acceptat in numele statului scrisorile de garantie bancara nu stiau ca sunt false. O extrem de simpla verificare facuta doar de realizatorii unui program de televiziune au aratat imediat falsul absolut grosolan. Ce au pazit angajatii ministerului? E evident ca n-au dorit sa verifice garantiile. Poate ca au si primit ordin in acest sens.

La fel de grava si dureroasa e constatarea, bazata pe marturia sefului Serviciului de specialisti din DNA, ca in doua dosare – "Flota' si "Baneasa' – ambele cu trimitere directa la Traian Basescu, in care statul a fost amarnic jefuit, seful DNA a dispus reinstrumentarea lor in contra intereselor statului. Citandu-l pe Traian Basescu, cand "institutiile statului si-au facut datoria'? Citesc afirmatiile din presa despre asa-zisa colonizare actuala a Romaniei si totodata aflu despre fapte ca cele de mai sus si nu-mi ramane decat sa exclam: Romania e auto-colonizata!

E adevarat insa ca prea multe inalte voci occidentale ne spun cum trebuie sa fie democratia in Romania, de partea cuiva si impotriva vointei democratice a romanilor. Ieri citeam articolul scris recent de cunoscutul analist George Friedman in "Geopolitical weekly' in care el constata ca strategia nationala a Poloniei anuntata si reiterata ferm pivoteaza in jurul temei existentiale: cum sa-si pastreze identitatea si independenta? Pentru Romania, la fel ca si pentru Polonia, geopolitica conteaza. Pierderea de suveranitate, negandita, necontrolata si nestapanita poate conduce la catastrofe.

Dupa Revolutia din Decembrie, am adoptat cu entuziasm busola Europa. Acum as vrea sa avem busola Romania. Greu exercitiu! De unde sa iasa vointa pentru a face curatenie si sa se vada lumina atat de intens asteptata? Intai, pentru orice guvern al Romaniei demn de acest nume trebuie sparta fara mila piata achizitiilor publice care a devenit piata ierarhiei mafiote. In numele drepturilor sociale si nationale.

×