x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Ponta, faultat de FMI

Ponta, faultat de FMI

de Petru Calapodescu    |    13 Aug 2012   •   09:06
Ante-scriptum. Descinzand la Bucuresti neinformat si cu idei preconcepute ("actiunile Guvernului, care pun in primejdie echilibrul puterilor in stat" ?!?), asistentul doamnei Clinton a facut o prima vizita nu autoritatilor legitime ale statului roman, ci suspendatului Traian Basescu. Care l-a intampinat jelindu-se nu la luxoasa resedinta Vila Lac 3 (eventual la Vila Dante), ci in garajul din apropierea tarabelor din piata Galati, sa afle mapamondul ce oropsit e de catre actuala putere care , invocand un mizilic de 7,4 milioane de voturi, il vrea demis.
Ministrul de finante, Florin Georgescu, a apreciat drept un succes negocierile cu Misiunea FMI-BM-CE, condusa de succesorul controversatului Jeffrey Franks, olandezul Erik de Vrijer. Cu profesionalism si coloana vertebrala, s-a obtinut continuarea politicii de refacere a salariilor amputate de cuplul Basescu-Boc, restituirea sumelor abuziv retinute pensionarilor, ca si amanarea deciziei privind aberantul proiect privind coplata pentru consultatii si alte servicii medicale, imposibil de suportat de populatia saracita. Efecte economice pozitive va avea si plata TVA dupa incasarea facturilor, nu inainte.
In schimb, Erik de Vrijer, un demn urmas al lui Franks, a refuzat sa accepte alte masuri esentiale, preconizate de Cabinetul Ponta si menite sa stimuleze dinamismul economic, sa reduca evaziunea fiscala sau, deosebit de important, sa usureze povara preturilor ce apasa tot mai mult cumparatorii, siliti ca, avand cele mai mici venituri din UE, sa plateasca cel mai mult pentru hrana, pentru supravietuire. Mai cu seama in aceasta perioada, cand seceta catastrofala va arunca in aer preturile la alimente, FMI are o atitudine nu doar nesimtita, ci de-a dreptul inadmisibila, repetand reteta cu care i-a infometat pe argentinieni si i-a impins la revolte de strada. Refuzul legat indeosebi de intentia clar exprimata a Guvernului de a reduce TVA la alimentele de baza de la 24% la 9%, mult apreciata atat de patronate, cat si de populatie, este o elocventa proba a cinismului cu care niste contabili de la FMI ii trateaza pe romani, dar si a consecintelor unui Acord angajat la fel de cinic de catre Basescu si contrasemnat de acel "ghiocel" care a fost Boc, ca premier. Acord care a angajat brutal statul roman in constrangeri pe care, volens-nolens, actualul Guvern trebuie sa le respecte. Asta nu nseamna, insa, ca premierul Ponta si Cabinetul sau isi pot permite o atitudine fatalista, "Noi am vrut, dar se opune FMI": acest comportament ar genera nu doar costuri grele pentru populatie, ci si majore riscuri electorale pentru USL. Dimpotriva, este de astepta un semnal clar si pe adresa FMI ca s-a schimbat ceva in Palatul Victoria, ca Romania are un Guvern care negociaza la sange, nu sta in genunchi, cu fruntea in tarana.
In fond, Cu FMI avem dreptul la raporturile civilizate si riguroase dintre o banca si un client. Am imprumutat bani, chiar pre multi si va trebui sa aflam cum s-a cheltuit si ultimul cent, asa ca trebuie sa-i restituim. Ceea ce si afacem, exact acum o saptamana rembursand FMI 700 milioane de euro. Cum ne gospodarim insa finantele, care sunt politicile economice si sociale ale tarii, cat si cu pret mananca romanii, asta e treaba Guvernului Romaniei, pana una, alta, o tara suverana, nu a unor functionari bancari Cred ca refacerea statutului de stat vertical, de partener egal, nu de sluga nevrednica, la care a coborat-o regimul Basescu-Boc, e una din cele mai mari incercari careia trebuie sa-i faca fata actuala guvernare. Scotand din capul unora ideea ca pot impune orice Romaniei, ca unui trib de papuasi abia iesit din epoca de piatra.

×