x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Ponta, Îngenunchiat de Barroso ?

Ponta, Îngenunchiat de Barroso ?

de Petru Calapodescu    |    10 Sep 2012   •   10:59

Daca atitudinea presedintelui CE, pe numele lui Jose Manueul Durao Barroso, fata de referendum a fost una "corecta si echilibrata", dupa cum zice susrprinzator premierul Victor Ponta in interviul din ziarul austriac Die Presse, atunci ma intreb ce ar fi trebuit sa mai faca Barroso (la brat cu adjuncta sa Viviane Reding), spre a se aprecia ca, in raporturile din ultimele luni cu Romania, a avut o atitudine incorecta, dezechilibrata, abuziva si net partizana?! Fara sa tina seama de realitati sociologice, politice si demografice extrem de relevante?


Declaratia lui Ponta e cu atat mai neasteptata, cu cat contrazice nu numai realitatea, ci chiar declaratiile anterioare ale premierului, care a lasat nu o data sa se inteleaga ca a fost supus unor presiuni inadmisibile din partea lui Barroso, ceea ce a dus la deformarea aberanta a derularii democratice a referendumului si la sustinerea clara, fara echivoc, a lui Traian Basescu. In pofida normelor si principiilor democratice care guverneaza chiar UE, in coliziune cu vointa electoratului roman, dar in rezonanta cu interesele politice si economice pe care le sustin "popularii" Barroso, Reding si Merkel, dar si, venit de peste Ocean, Philip Gordon. Interese legate de resursele energetice (Hidroelectrica, gazele de sist, rezervele din Marea Neagra) sau de metale pretioase ale Romaniei, afaceri care, insista Basescu, trebuie incheiate rapid, chiar daca in prezent conditiile - redevente insignifiante, preturi derizorii - sunt det dezavantajoase pentru statul roman.

"Atitudine corecta si echilibrata" a avut Barroso, cand l-a mustruluit ca pe un scolar inept pe Ponta si i-a dictat - incredibil, ca de la stapan la sluguta - cele 11 puncte, intre care cvorumul de participare aberant, care a determinat esecul referendumului, desi 7,4 milioane de romani au stamilat DA?! Comportament echilibrat a avut acelasi presedinte al CE, cand, inclusiv dupa referendum, a facut declaratii bazate pe mistificarile provenind de la Basescu-Macovei, in privinta incalcarii regulilor democratice si a acceptat stupizenia teoriei loviturii de stat?! Jose Manuel Barroso se afla si persista intr-o grava culpa fata de poporul si statul roman. Si-a depasit, ca inalt oficial al UE, atributiile, prin ingerinte si determinari cu iz de dictat, prin mimic justificabile si acceptabile. Asa cum nu si-a permis in relatiile cu nici un alt stat, fie el Polonia, Cehia sau Irlanda, atunci cand acestea au avut a decide ele, prin consultarea populatiei, ce cale au de urmat.

Acest lucru trebuie sa-l inteleaga si tanarul premier roman., fara a mai admite sa fie pus intr-o postura subalterna, chiar daca, din interior, sau din afara, i s-ar face promisiuni pentru propria sa cariera politica. Victor Ponta trebuie sa nu mai cedeze satajului, fie el de extractie berlineza sau bruxelleza. Sa nu mai omita ca nu suntem, totusi, la mila nimanui, ca ne indeplinim, pentru ca asa trebuie si asa vrem, obligatiile externe. Dar suntem o tara membra cu drepturi depline a UE si avem in Consiliul European un vot, fara care respectivul forum nu poate atinge consensul, chiar daca e vorba de proiecte sustinute de Merkel sau Barroso. Statut si vot care trebuie pe deplin puse in valoare, indiferent daca la Consiliu se duce Basescu sau tara e reprezentata de Ponta, in baza unui mandat clar stabilit de Guvern si de Parlament. Iar nu in functie de interesele si umorile unuia sau altuia. Pana la 9 decembrie nu mai e asa de mult. In acea zi, electoratul roman va trebui sa decida, prin vot limpede exprimat, nu prin absenteism, ce destin vrea sa aiba si cu ce costuri.

×