x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Ponta sau Columbo de Bruxelles?

Ponta sau Columbo de Bruxelles?

de Razvan Barbulescu    |    14 Iun 2012   •   15:45

Cu cine comunica Traian Basescu la Bruxelles, e folclor. Colectie de bancuri. Daca singuratatea ar urla, vocea presedintelui ar acoperi Carpatii. Cu mainile la spate, aplecat, mimand preocupari europene, Columbo de Bruxelles cauta cu lumanarea un fraier.

N-ai fi zis, dar Angela era cea mai abila. Cu o vioiciune greu de banuit, Angi se unduia viclean sI eschiva in ultima secunda. Base n-a insistat, riscand sa-i dea un cap in gura presedintelui Angliei, care n-are presedinte, dar ideea de premier il enerveaza. Arhivele tv retin un episod in care Traian s-a prabusit asupra lui Berlusconi. Silvio l-a prins in ultimul moment, gratie panaramelor de Romania care populeaza penisula.

Sa mai amintim sI de Sarkozy? De scorpia aia de Nicolas, care, ca semn al relatiilor fratesti cu Franta, i-a proptit un tampon in barbie ca sa-i evite placajul? Dintre tentativele prezidentiale de incalzire a raporturilor cu Europa, exceptand momentele mentionate, mai retinem apropierea subtila a dlui Basescu de laleaua olandeza. A tinut-o in TIR-uri pana s-a umflat bulbul in ea. Asta, ca vorbim de succese.

Dar exista sI paradoxul telinei olandeze. Face omul asta ce face, sI cand ajunge la supermarket, isi umple portbagajul ba cu telina, ba cu morcov olandez. Uraste leguma olandeza, dar o cumpara. SI se vaita: nu mai gasesti o rosie romaneasca, o ceapa de Bragadiru, un castravecior de Leordeni. Pe cat sunt de fragile relatiile presedintelui cu patria lui Remy Bonjaski, pe atat de des pune dna Basescu la fiert verzituri de Bruxelles.

Tot o sarbatoare a fost si sosirea ambasadorului olandez in Romania. S-a flendurit pe la poarta Cotroceniului vreo cinci luni. Se imprietenise cu Lazaroiu-roiu, jucau septic, trageau din aceeasi tigara. Olandezul e un tip simpatic, nu se grabea, avea patru ani in fata. Base si-ar fi incheiat mandatele daca nu i-ar fi suflat un dusman al lui Roiu ca, la poarta dinspre statuie, e unul in pantaloni scurti cu camasa inflorata de vaporean, care se da drept ambasador. Cand a auzit ca e marinar, Popeye s-a muiat. De atunci, prietenia noastra cu Olanda a prins aripi.

Astazi, din intrebarea "Cine sa plece la Bruxelles, Ponta sau Basescu?', ramane curiozitatea patriotica: 1. daca Ponta va fi in stare sa obtina exceptionalele eschive europene la care a trudit Base; 2. daca va reusi Ponta s-o fixeze pe dna Merkel, astfel incat Germania sa nu-si mai permita sa viclenii jignitoare la adresa poporului roman.

×