x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Povestea lui Robbie sau lecţia americană

Povestea lui Robbie sau lecţia americană

de Adriana Oprea-Popescu    |    01 Noi 2011   •   21:00
Povestea lui Robbie sau lecţia americană

Robert Wood Jr este un baietel autist de 8 ani din Virginia, SUA. Duminica, 23 octombrie a.c., el a disparut de lan­ga tatal lui, in timp ce se aflau intr-un parc national. Copilul nu pu­tea vorbi si, fiind lipsit de tratamentul medical, avea o hipeactivitate cres­cuta. Adica mergea aproape tot timpul, inaintand haotic in zona impadurita ce se intinde pe o su­prafata de 33 de hectare.

In Romania, un copil ca Robbie disparut in astfel de conditii n-ar fi avut nici o sansa de viata. In Statele Unite, imediat dupa ce tatal a anuntat disparitia, iar po­litia a apelat la ajutorul mass-me­dia, toata comunitatea locala a sarit in ajutorul lui Robbie si a celor 300 de profesionisti care-l cautau pe copil. 1.500 de voluntari au participat la ope­ratiunile de scotocire, iar unii dintre ei venisera cu masinile de la sute de kilometri distanta, impresionati fiind de suferinta familiei. La in­ce­putul fiecarei zile, toti voluntarii parti­cipau la un program de instruire de 30 de minute, inainte de a merge sa caute in zonele desemnate. In presa ameri­ca­na au aparut imagini cu sute de oameni stand la coada, pentru a ajuta la salvarea unui copil.

Vineri, 28 octombrie a.c., la sase zile de la disparitie, Robbie a fost gasit in viata. De un voluntar. Copilul era ghe­muit pe malul unui parau, in pozitie fetala. A fost transportat cu un elicopter la spital, iar medicii au anun­tat ulterior ca starea lui de sa­na­tate este buna. Solidaritatea oamenilor, compasiunea si spiritul lor civic l-au salvat pe baietelul de 8 ani.

Padurea Niculitel din Tulcea e de trei ori mai mica decat parcul natio­nal din Virginia. Acum 7 ani, tot intr-o duminica, la 17 octombrie, aici a disparut Vladut Tudor. Avea 4 ani si 8 luni. In prima noapte, cand sansele de a fi gasit erau reale, pe Vlad l-au cautat 30 de oameni. Abia in a treia zi, cand cazul a fost mediatizat, au venit si voluntarii. De la Bucuresti si Craiova, o mana de oameni care au cautat prin padure doua zile. In a patra zi, primarul a adus cu de-a sila cativa localnici, preocupati mai degraba de 'Sarbatoarea vinului', aflata atunci in plina desfasurare. Vladut a fost gasit, in a saptea zi de la disparitie, de unul dintre putinii voluntari ramasi in zona. Politia a declarat ca baietelul decedase cu doar 10-12 ore inainte.

Alis Sezer (3 ani) a disparut in mai 2008, pe un camp de langa satul Viroaga. La scotociri au participat cateva zeci de oameni veniti din Bucuresti. Cautarile au fost ingreunate de localnicii care au refuzat sa permita accesul cu utilaje in culturile de pe camp. Doua luni mai tarziu, cand s-a recoltat ovazul, resturile umane ale baietelului au fost gasite la nici un kilometru distanta de locul disparitiei.

Costi Velcev (7 ani) a disparut la 23 iulie 2009 in statiunea montana Ranca. La operatiunile de cautare s-a inregistrat un numar record de voluntari pentru Romania: circa 300. Doar doua-trei zile... Copilul a fost gasit intamplator, de un vacar schiop, la trei saptamani de la disparitie. Legistii au stabilit ca baietelul murise de frig.

De fapt, in toate aceste cazuri cauza mortii este nepasarea noastra. Nu hipotermia, nu deshidratarea, ci spiritul cinic ce ne impietreste in fata televizoarelor, asteptand dez­no­da­man­tul la tragedia altora. Sa ma duc sau sa stau si sa vad cum se termina? Sa se duca ceilalti!

In povestea lui Robbie, 1.500 de oameni au vrut ca acel copil sa tra­ias­ca. Si au reusit! Pentru un copil din Ro­mania, credeti-ma, oriunde si ori­cui i s-ar intampla nenorocirea, miracolul acesta nu e posibil. Sufletul nostru se descompune. Nu mai simte nici compasiune, nici solida­­­r­i­tate. Parintii isi invata copiii sa aiba, nu sa fie. Sa puna pret pe bani, nu pe sentimente. Pentru multi dintre elevi, 'iubeste-ti aproapele' e doar o lectie plictisitioare din manualul de religie, iar 'Educatia Civica' – o materie searbada despre drepturi si indatoriri pe hartie.

Biserica, la randu-i, ne invata cum e cu solidaritatea si covarsitoarea iubire dintre semeni la fiecare Bo­boteaza, cand e bataie pe aghiaz­ma. Iar mass-media ne otraveste zilnic cu doze mici si aducatoare de ra­ting de tragedie ireparabila si inuti­l­a. Morti, violati, morti sfartecati, morti, inmormantari. Stirea despre gasirea lui Robbie nici macar n-a fost difuzata in Romania. Ce nevoie avem noi de vesti pozitive sau de lectii despre spi­ritul civic? Si cui ii mai ajuta sa simta? Noua?!

Click pentru a viziona un fotoreportaj de la operatiunile de cautare ale lui Robbie, la care au participat mii de voluntari

×
Subiecte în articol: editorial