x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Preşedintele conduce deja viitorul Guvern! (III)

Preşedintele conduce deja viitorul Guvern! (III)

de Ion Cristoiu    |    28 Noi 2008   •   00:00

Noi credem că im­plicarea lui Traian Băsescu va avea un cuvânt de spus în scorul în­registrat de PD-L la scrutinul din 30 noiembrie 2008.



Declarând că soluţiile sale vor fi cele ale viitorului Guvern, indiferent de rezulta­tul scrutinului, preşedintele ne-a spus că votăm degeaba.

Există, totuşi, o posibilitate ca românii să nu voteze degeaba. Dacă vor vota PD-L, mai mult ca sigur, soluţiile lui Traian Bă­sescu vor fi transpuse în viaţă de vii­to­rul Guvern. Dacă vor vota, de exemplu, PSD, aceste soluţii n-au nici o şansă să devină realitate, deoarece PSD are soluţii de Stânga. Or, aşa cum răspicat a spus Traian Băsescu luni după-amiază, soluţiile sale sunt de Dreapta. Ale PD-L, desigur. Dar şi ale PNL, noul aliat al lui Traian Băsescu. Nu întâmplător, Theodor Sto­lojan s-a grăbit să şi le asume (deşi sunt, vorba preşedintelui, ale unui ingi­ner), iar liberalii să le aprobe tăcând dulce.

Ajungem astfel la explicaţia gestului neobişnuit al lui Traian Băsescu: de a face vizite şi acolo unde se munceşte, după patru ani de mandat în care a făcut vizite doar acolo unde se chefuieşte. Folosind drept pretext criza economică, domnul pre­şedinte a pornit într-un turneu electo­ral prin ţară. La întreprinderile vizitate, Traian Băsescu n-a ostenit în a înfăţişa şi măsurile pe care le va lua viitorul Guvern PD-L. Iar la finele unei părţi a turneului s-a gră­bit să prezinte public aceste măsuri. De­sigur, dacă avea nişte soluţii pe care să le discute cu viitorul Guvern, Traian Bă­ses­cu mai putea aştepta până după scru­tin.

Le-a prezentat acum, în debutul ul­ti­mei săptămâni de campanie electorală de­­cisivă pentru lămurirea opţiunii de vot. PD-L are un candidat la postul de premier. Ar fi fost normal ca aceste măsuri, ale viitorului Guvern PD-L, să fie prezentate de Theodor Stolojan şi nu de Traian Băsescu.

De ce nu s-a întâmplat aşa?
1) Pentru că Theodor Stolojan n-a reuşit să se detaşeze, în campanie, ca locomotivă electorală a PD-L.

2) Pentru că Theodor Stolojan n-are la dispoziţie, precum Traian Băsescu, arsenalul de deplasări în ţară ale preşedinte­lui: armata de SPP-işti, subordonarea or­ganelor locale, elicoptere şi, mai ales, drep­tul de a i se reflecta vizitele pe gratis la tv.

Apărătorii lui Traian Băsescu, în rândul cărora s-au aşezat mai nou şi liderii PNL, susţin că era de datoria preşedintelui să se implice în soluţionarea crizei.

Am fi fost şi noi de acord cu acest argument dacă Traian Băsescu ar fi ceea ce trebuie să fie un preşedinte: o personalitate deasupra partidelor.

Prin tot ce a făcut şi a declarat până acum, Traian Băsescu e liderul unui partid angajat în campanie electorală: PD-L.
Că e aşa ne-o dovedeşte o notă comună a tuturor declaraţiilor sale de pe parcursul vizitelor: asigurarea că firmele cu pricina nu vor disponibiliza salariaţii în contextul crizei. Firmele cutreierate sunt însă cu caracter privat. E greu de presupus că domnul preşedinte poate garanta salariaţilor că nu vor fi disponibilizaţi. Mai întâi pentru că un moment atât de complex al realităţii precum criza ce va să vină nu poate fi prevăzut în efectele sale nici măcar de vrăjitoarea Cireaşa, d-apoi de un politician. În al doilea rând, domnul preşedinte nu e patronul fir­me­lor respective. De unde ştie domnia-sa că patronii nu vor încerca să iasă din criză prin disponibilizări? Astfel că asi­gurările domniei-sale nu pot fi decât nişte simple făgăduieli electorale. În numele partidului prezidenţial.

Cum simple făgăduieli electorale în numele PD-L sunt şi cele potrivit cărora viitorul Guvern va interveni pentru păstrarea locurilor de muncă ale salariaţilor.

Cum să nu se grăbească salariaţii din toată ţara să voteze PD-L auzind de la domnul preşedinte că viitorul Guvern (PD-L, desigur) va da bani de la buget pentru ca nimeni să nu rămână şomer.

Duminică, la ZigZag, de pe Antena 3, i-am atras atenţia lui Mircea Geoană asupra implicării lui Traian Băsescu în campania electorală a PD-L pe post de Theodor Stolojan.

Că liderii PNL nu numai că nu reac­ţionează critic, dar, mai mult, îl laudă pe Traian Băsescu pentru asta, e de înţeles.

Liderii PNL sunt într-un nesfârşit şir de pupici drăgăstoase cu Traian Băsescu. Lipsa de reacţie a liderilor PSD e însă de neînţeles. Mircea Geoană mi-a răspuns că liderii PSD n-au luat atitudine faţă de implicarea preşedintelui în campania electorală a PD-L, deoarece o considera ine­ficientă pentru scorul PD-L la scrutin. Nu ştim cât de îndreptăţită e o ase­menea ipoteză. Noi credem că implicarea lui Traian Băsescu va avea un cuvânt de spus în scorul înregistrat de PD-L la scrutinul din 30 noiembrie 2008.

Dar, indiferent că această implicare în campania electorală va fi sau nu de folos PD-L, un lucru îl ştim: că ea încalcă grav Constituţia!

×
Subiecte în articol: basescu traian editorial pd-l guvern