x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Preşedintele de 219 lei

Preşedintele de 219 lei

de Robert Veress    |    27 Iul 2012   •   06:10

Trebuie sa incep cu un laudatio: Cristina Topescu a reusit o performanta jurnalistica deosebita, luandu-i lui Traian Basescu cel mai bun interviu din cursul campaniei de suspendare si chiar cel mai bun interviu pe care l-am vazut eu vreodata cu acest personaj. Cristina, pe care, cu ani in urma, o consideram un crainic de-a dreptul enervant, a evoluat foarte mult in bine, iar acum a folosit din plin doua atuuri: 1. Este femeie – ceea ce, in cazul lui Basescu are o mare importanta, pentru ca isi mai poate potenta agresivitatea instinctiva cu ticul verbal 'doamna' (spus, uneori, pe un ton condescendent, alteori neutru, adeseori batjocoritor). 2. A fost echilibrata, dar incisiva, exact pana la limita enervarii. Inevitabil, l-a si enervat pe Basescu, insa, cu una-doua exceptii, nu intr-atat de tare, incat sa devina ghiolban; iar atunci cand barbatul nu si-a putut stapani obisnuitele remarci insidioase, femeia a stiut sa sara peste momentul penibil, ignorandu-l cu naturalete si urmarind scopul primordial: de a stoarce tot ce se putea. Si, per ansamblu, a reusit.

Am urmarit interviul de doua ori. Prima data, din curiozitate. A doua oara, din placere; si pentru a-mi nota cateva pasaje mai importante si pentru a urmari mimica si inflexiunile lui Basescu. De pilda, poate servi ca generic pentru un film cu Machiavelli rasul sau sardonic, in momentul in care spune: 'Mi-ati pus o intrebare a unui om. Pentru ca si Victor Ponta pare a fi om'.

E adevarat, au trecut netaxate cateva dintre sustinerile lui Basescu – unele fiind exagerari, altele minciuni. Dar, foarte probabil, confruntat cu observatii pertinente, Basescu ar fi ripostat cu obisnuitele sale manevre de atac generatoare de confuzie.

Cea mai gogonata dintre minciunile presedintelui suspendat a fost aceea ca, din cauza devalorizarii leului generata de 'lovitura de stat', o pensie de 2.000 de lei valoreaza, acum, cu 219 lei mai putin. Desi suma pare uriasa, Cristina Topescu nu s-a apucat de calcule in timpul interviului, dar nici echipa sa din studio nu a facut-o si, astfel, telespectatorii au ramas indusi in eroare.

De fapt, daca ne raportam la data de 3 iulie, cand au inceput procedurile parlamentare care s-au finalizat cu suspendarea presedintelui, asadar, la data 'inceputului loviturii de stat', diferenta rezultata din transformarea in euro a sumei de 2.000 de lei, este de 16,54 euro sau 76,42 lei, la cursul de joi al BNR (joi fiind si ziua interviului de la Prima TV). Daca ne raportam la data instalarii guvernului Ponta, atunci diferenta este de 21,15 euro sau 97,72 lei. Asadar, daca luam in considerare cursul de acum 24 de zile, diferenta este de o treime din suma avansata de Basescu. Daca ne raportam la intregul mandat Ponta, diferenta este sub o jumatate din cei 219 lei.

Pe de alta parte, in afara de ratele bancare si de cateva facturi de utilitati, preturile din Romania sunt in lei, nu in echivalent euro, asa ca pensionarii nu au pierdut, efectiv, asemenea sume din puterea de cumparare. Sa presupunem ca un pensionar cu o pensie de 2.000 de lei are o rata bancara de 50 de euro si o factura la telefonia mobila de 10 euro. Va plati, in plus, lunar, 10 lei. Iar daca are masina, pensionarul respectiv va plati ceva mai mult pentru pretul benzinei. Si ceva mai mult pentru preturile unor produse care se ajusteaza, automat, in functie de evolutia euro si de pretul benzinei. In total, cu 20-30 de lei mai mult decat luna trecuta. Nu e o suma neglijabila, dar nici pe departe suma avansata de 'primul analist economic al neamului'.

Iar in al treilea rand, evolutia cursului a urmat un trend continuu ascendent in mandatele Boc si Ungureanu. Prin urmare, daca adunam devalorizarea pensiilor in raport cu euro in mandatele celor doi premieri-satelit, la diminuarile neconstitutionale de pensii, ajungem la sume apropiate de cea prezentata de Traian Basescu (219 lei). Asta nu l-a impiedicat pe mitoman sa pretinda ca Boc a 'mancat' doar 41 de lei din pensia de 2.000 de lei, cu masura sa de retinere a contributiei suplimentare de sanatate.

Aceasta minciuna sfruntata il caracterizeaza foarte bine pe Traian Basescu, un presedinte de 219 lei.

Sfidator, Basescu a mai servit natiunii inca un motiv pentru a fi suspendat, anuntand ca, daca va reveni la Cotroceni, va persista in violarea Constitutiei, prin uzurparea atributiilor primului ministru – ceea ce a constatat si Curtea Constitutionala. La mirarea moderatoarei ca va incerca sa coordoneze, in continuare, chestiunile economice, Basescu a ricanat: 'Sa nu vi se para cumva ca rolul meu este sa dorm la Cotroceni!'.

De asemenea, a admis ca va mai comite 'greseli' de tipul declaratiei prin care l-a facut tradator pe Regele Mihai sau al celei prin care si-a batut joc de memoria fostei sotii a contracandidatului sau la alegerile prezidentiale din 2009, Crin Antonescu. A tinut sa precizeze ca aceste derapaje nu au fost 'imorale, urate, ilegale', ca a stiut sa se fereasca de asemenea erori ('imorale, urate, ilegale'), de care sa ii fie rusine, peste timp. Si ca prezinta scuze pentru aceste greseli doar pentru ca i se cere acest lucru, nu pentru ca ar simti nevoia sa o faca.

Dupa ce a vorbit de greselile sale care nu sunt 'imorale, urate, ilegale', Traian Basescu a admis si ca Roberta Anastase a 'gresit' cu numaratoarea voturilor la legea pensiilor, precizand ca i-a acoperit greseala, certand-o si trimitand legea inapoi in Parlament, spre reexaminare. Nu e grozav?

Pe de alta parte, presedintele ne asigura ca nu e ranchiunos si il da ca exemplu pe Gabriel Oprea, cu care 'am putut lucra, desi ne spusesem lucruri urate'. Adicatelea, sa ii spui unui om ca este seful unei mafii (mafia personala a –intre timp- condamnatului Adrian Nastase) nu este o acuzatie penala grava, ci doar 'un lucru urat', care poate fi trecut cu vederea. 'Imi trece supararea foarte repede, numai sa apuc sa spun si eu doua vorbe, ca om sunt si eu…', se explica Basescu.

In fine, intrebat cum i se pare sa se intoarca la Cotroceni daca impotriva sa se va inregistra un vot masiv, dar nu suficient pentru atingerea cvorumului, Basescu a scos, din nou, la bataie argumentul suprem invocat si atunci cand l-a insultat pe Regele Mihai: 'Am luat foc cu nava si nu mi-am abandonat nava, desi, dupa toate cartile de navigatie, trebuia sa o abandonez, pentru ca era incarcata cu benzina. La fel, cu tara. Cum ar fi sa le spun romanilor ca m-am plictisit, dupa opt ani? Un presedinte nu se conduce dupa sondaje, ci dupa Constitutie'.

Bine, fie ca tine, Traiane, plebiscitul de duminica e un 'sondaj'. Dar sa stii ca e unul la care se vor duce multe milioane de oameni hotarati sa te trimita la lada de gunoi a istoriei pentru vreo 219 motive. Si ca, multi din acesti oameni ar da de la ei 219 lei, doar ca sa te vada disparand.

×