Intr-un ceva care s-a vrut interviu, dar care a fost, in realitate, o cicaleala de consoarta pisaloaga din partea moderatoarei, Traian Basescu s-a pronuntat marti seara, pe TVR, asupra multor chestiuni ale momentului politic.
Ipostaza pretinsa de presedinte a fost cea dintotdeauna: de om sincer, care spune ce-i trece prin cap, indiferent de consecintele spuselor sale.
A fost o ipostaza doar pretinsa.
In realitatea aparitiei publice de marti seara, Traian Basescu n-a mai fost zurliul iresponsabil care ne obisnuise pana acum. Altfel spus, urmarindu-l, n-am mai avut impresia ca presedintele refuza autocontrolul sever, nota definitorie a barbatului politic matur, de dragul galagiei vesele pe care o starnesc in presa tabloidizata nazurile studiate ale starletelor tv.
Surprinzator pentru cei care l-au vazut pana acum producandu-se la talk-show-uri sau, ma rog, la ceea ce moderatorii se iluzionau sa fie asa ceva, Traian Basescu a venit bine pregatit. Prezenta unor documente la indemana ne face sa banuim chiar o intelegere anterioara asupra intrebarilor la care urma sa raspunda, sub perdeaua de fum a unei aparente hartuieli, fireste.
Acuzatiilor ca incalca legea fundamentala prin opiniile zise in gura mare despre activitatea Guvernului presedintele le-a raspuns citand un articol din Constitutie.
Un articol batut insa cu caractere mari (obicei sterpelit de la Ceausescu!) pe o hartie din mapa cu care venise la emisiune.
Altadata ar fi procedat altfel: ar fi declarat, ritos, ca e opinia sa, exprimata in direct si la ora de varf, sub motiv ca si presedintele e om.
N-au fost singurele momente in care s-a vazut cu ochiul liber preocuparea lui Traian Basescu de a nu calca stramb fata de Constitutie.
La o serie de intrebari a evitat raspunsurile ce-i puteau aduce un nou val de acuzatii ca-si depaseste prerogativele.
Fireste, asa trebuie sa procedeze un presedinte. Cu maxima prudenta cand deschide gura. Pentru ca, la un asemenea nivel de autoritate, nu doar faptele, dar si cuvintele au efecte. La Traian Basescu, devenit deja legendar pentru prestatiile zbanghii, noua sa ipostaza a fost o surpriza.
Momentul de marti seara pune pe analist in incurcatura. Trebuie sa se decida intre doua ipoteze:
a) ca T. Basescu a inceput in fine sa inteleaga exigentele care decurg din conditia sa de stalp principal al Puterii.
Anumite fapte petrecute in ultimele zile l-ar indreptati pe analist sa creada ca despre asa ceva e vorba.
In chestiunea presedintilor de consilii judetene, presedintele s-a pronuntat categoric impotriva modificarii Legii 215. Si n-a facut-o intamplator, furat de un gand razlet, ci intr-o intalnire cu presedintii CJ, la care s-a dus si despre care stia ca va ridica problema. Mai mult, la TVR a reiterat teza.
O pozitie inteleapta a dovedit Traian Basescu si in chestiunea crizei din Parlament, exprimand opinia ca Puterea ar trebui sa accepte exigentele Opozitiei ca Regulamentul modificat sa fie supus Curtii Constitutionale.
Care Curte a fost declarata - alta surpriza! - drept autoritate suprema.
b) ca s-a aflat in fata unui moment trecator, rod al firii nestatornice a presedintelui.
Si pentru aceasta ipoteza ar fi argumente.
Si altadata Traian Basescu a surprins prin intelepciunea pozitiilor adoptate.
Pentru ca, la scurt timp dupa aceea, sa-si dea din nou in petic.
E greu de decis intre cele doua posibile ipoteze.
Pentru a nu fi un profet mincinos, analistul trebuie sa mai astepte. Evolutia ulterioara a lui Traian Basescu va confirma sau va infirma daca momentul de marti seara a fost semnul mult asteptatei maturizari politice a presedintelui.