Adevarul despre privatizarile din sectorul energetic - in sfarsit declansate prin vanzarea distributiilor de electricitate din extremitatile de Vest si de Est ale tarii (Banat si Dobrogea) - continua sa nu fie rostit raspicat.
Aceste privatizari se fac strict la presiuni externe, spre a trece treptat sectorul sub control strain, si nu ca modalitate de a rezolva principalele probleme care il confrunta, respectiv invechirea infrastructurii si lipsa de eficienta, care impun obligatorii reabilitari si modernizari, si cresterea continua a tarifelor, carora economia le face mereu mai greu fata si carora deja o treime din populatia urbana nu le mai face fata deloc.Experienta mondiala nu probeaza ca privatizarea in sectorul energetic, spre deosebire de alte domenii, atrage de la sine reabilitarea si modernizarea acestuia si, inca mai putin, ca duce la o scadere a tarifelor. Dimpotriva, experienta arata ca tarile in care sectorul energetic este dominat mai de mult timp de firme private se confrunta cu o ramanere in urma, fizica si morala, a infrastructurii energetice, o serie de accidente, care au facut de altfel valva, fiind puse exact pe seama unei "neaduceri la zi", care costa imens si pe care capitalul privat are, din pure ratiuni financiare, retineri in a o intreprinde la timp. Necum sa existe vreun exemplu de scadere a tarifelor in urma privatizarii. Dimpotriva, nu exista decat cazuri inverse, de crestere a tarifelor in urma privatizarilor. Faptul are conditionari obiective si nu rezulta cumva din vreo rautate anume a capitalului privat in comparatie cu cel de stat.
Ceea ce experienta mondiala a dovedit clar a fost ca privatizari intreprinse cu obligatia, impusa cumparatorului privat, a plafonarii tarifelor lasa consumatorii fara energie electrica, asa cum s-a intamplat in nici o alta parte decat in inima economiei de piata: California. Nu poate produce mirare ca in Franta, una din tarile de marca ale Uniunii Europene care preseaza Romania sa privatizeze sectorul energetic, acesta este in continuare in mana companiilor de stat si situatia din punctul de vedere al privatizarii in energetica nu este mai breaza nici in alte tari ale Uniunii Europene.
In orice caz, daca este vorba de reabilitari si modernizari, nu sunt de asteptat decat cresteri, si nu reduceri, de tarife, cel putin pentru vreo 10 ani, daca nu si mai mult. Fabulos fiind, costul reabilitarilor si modernizarilor in sistemul energetic nu poate fi finantat doar din resurse proprii disponibile, fiind necesar sa se apeleze si la resurse atrase (imprumutate), indiferent daca operatiunea este intreprinsa de actualul proprietar (statul roman) sau de noul proprietar privat. Iar banii, trebuind sa fie dati inapoi, singura sursa de rambursare o constituie cresterea tarifelor. Dupa experienta californiana, dar si dupa alte exemple mai "micute" (precum in Ucraina), nici o privatizare in sistemul energetic nu se mai face pe plan mondial fara primirea de garantii de catre cumparatorul privat ca are liber la cresterea de tarife. Asa ca la cresteri, si nu cumva la scaderi, de tarife la energie trebuie sa ne asteptam inca multi ani de aici inainte!
Totusi privatizarea in sectorul energetic este necesara! Este singura posibilitate de a introduce regulile economiei de piata in acest sector, prin ruperea actualului cerc vicios al consumului de energie de catre cei ce nu il platesc. Pana acum, distribuitorii de stat nu deconectau pe rau-platnicii de stat! Deveniti privati, distribuitorii vor face deconectarea! Incepe marea si binevenita asanare a economiei romanesti. Dar socul va fi teribil!
Citește pe Antena3.ro