x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Problema celor trei probleme

Problema celor trei probleme

de Mircea Cartarescu    |    04 Oct 2005   •   00:00
Problema celor trei probleme

Ma bucur ca presedintele Basescu a inteles ca ideea anticipatelor nu mai este actuala. A fost o idee extraordinara, lasata sa moara pe drum, vara aceasta, dintr-un fel de inconstienta politica de care se fac vinovati presedintele si mai ales primul-ministru. Daca s-ar fi aplicat la timp, drumul nostru spre Europa ar fi fost acum mult mai neted si mai confortabil. PSD nu ar mai fi avut ocazia sa mearga cu para la UE, imbacsind totul cu strategia sa obstructionista. Dar asta este, ce-a fost a fost si nu se mai poate intoarce. Problemele actuale sunt altele, subordonate toate unui singur tel, intrarea in Uniunea Europeana in ianuarie 2007. E foarte important ca puterea (si chiar si opozitia, daca mai are strop de respect pentru interesul national) sa inteleaga limpede situatia si sa nu complice lucrurile care par acum destul de simple.

Prima problema politica si cea care pare cea mai periculoasa (in orice caz cea mai spectaculoasa) este cea a schimbarii presedintilor Camerelor Parlamentului, recte a lui Nicolae Vacaroiu de la Senat si a lui Adrian Nastase de la Camera Deputatilor. Este un fel de "mica revolutie" in locul celei mari, a anticipatelor. Avem aici doua alternative, fiecare cu riscurile ei. Prima este sa-i lasam pe cei doi presedinti in functie. Am castiga (poate) in fluiditate politica, in stabilitate in preajma aderarii. Nu s-ar mai petrece circul penibil la care asistam azi: ofensiva PSD pe plan intern si extern, tipetele sale despre neconstitutionalitatea schimbarilor, despre puterea tiranica, despre Basescu ca dictator etc. Adica la tot ce, de vreo luna de zile, ne plictiseste pe toti cu asupra de masura. In acelasi timp insa, daca-i toleram pe cei doi, ne aflam in situatia unui om care se taraste pe un drum avand doua sageti adanc infipte in trup. Caci Vacaroiu, ciocoiul vechi, si Nastase, ciocoiul nou, nu stau de pomana cocotati pe inaltele jilturi, ci fac tot ce se poate face pentru inveninarea vietii parlamentare si pentru franarea drumului nostru spre Europa. Socotind castigurile si pierderile, sunt de parere ca, tipe cat or tipa, ei trebuie curatati de pe spinarea organismului nostru politic, cat mai repede si cat mai hotarat.

A doua problema este cea a supravietuirii aliantei de la putere in conditiile uzurii politice si a "strambelor" pe care presedintele (din pacate), premierul si alte personaje politice le tot baga in relatia dintre cele doua partide mari, PNL si PD. Cea mai buna solutie, dupa parerea mea (sau, cum aud tot mai des spunandu-se in mod barbar, "in opinia mea"...), ar fi in acest caz unificarea acestor partide si crearea, astfel, a mult-visatului pol de centru-dreapta al esichierului nostru politic. Eu vedeam aceasta unificare sub semn liberal, in ciuda sondajelor care arata PD ca favorizat de electorat. Dar si cu sondajele ne-am cam lamurit in ultimul timp... Se pare insa ca unificarea nu este dorita de aceste partide, mai ales din motive de impartire a functiilor in noua formatiune care s-ar crea. Fireste, orice unificare reduce functiile la jumatate... Asa ca PD si PNL vor ramane, caine-caineste, impreuna la guvernare pana vom intra in marea ograda in care ravnim sa poposim. Cu adevarat catastrofala ar fi, in acest moment istoric, o dezbinare si o dihonie interna a Puterii. Primul-ministru este, din fericire, un om echilibrat, care deocamdata tine echipa la un loc, si cred ca si presedintele are acum, mai presus de orice, aceasta datorie: sa asigure cu orice pret coerenta puterii. In privinta PSD, eu vad, in perioada urmatoare, un PSD-Geoana care ar putea fi chiar un partener la guvernare, si un PSD Nastase-Mitrea, deloc nepericulos, pentru ca, incoltit, ar putea face din nou apel la Iliescu...

A treia problema iese putin din sfera pur politica, dar se intoarce repede inapoi. E vorba despre reforma justitiei, in afara careia tot restul ramane vorbe-n vant. Cum spunea raposatul Paul Georgescu, Dumnezeu sa-l ierte, "geaba chichirezi galceava daca nema putirinta"... Timp de ani de zile, dupa decembrie ’89, justitia pur si simplu n-a functionat in Romania. Buna parte din cei din topul celor nu stiu cate sute de magnati de azi, cu averi de peste un milion de euro, n-a fost niciodata intrebata cum se pot face aceste averi in numai cativa ani. S-au comis in aceasta perioada ticalosii cat in tot secolul precedent. Analfabeti si handicapati moral, dar mai ales cinici fara nimic sfant au napadit la noi ca lacustele. Dupa ultimele alegeri, presedintele si ministrul Justitiei par sa aiba vointa politica de a ingradi coruptia, lasata total de capul ei de guvernarea precedenta. E insa o lupta herculeana cu hidra venalitatii noastre.

Iata, in momentul de fata, problema celor trei probleme.

×
Subiecte în articol: editorial