x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale "Proiectul bonettă" ameninţă perspectiva la Dinamo

"Proiectul bonettă" ameninţă perspectiva la Dinamo

de Dan Dumitrescu    |    07 Iun 2012   •   06:20

Intuitia functioneaza. Scriam acum vreo doua zile, interpretand schimbarea de atitudine a unor sefi de la Dinamo, ca revenirea lui Dario Bonetti in programul de lucru si in vechile sale naravuri nu va mai fi tolerata cu vinovata ingaduinta. Faptul ca domnul Nicolae Badea a renuntat la Savulescu Dragos ca unic sfatuitor, faptul ca presedintele CA a reluat dialogul si cu alti membrii ai staff-ului dinamovist, oameni total neglijati pentru o vreme, avea semnificatii clare. Era clar ca domnul Nicolae Badea nu mai vede in Dario Bonetti ganditorul providential al fotbalului dinamovist. Iar schimbarea de pozitie are justificari serioase. Disensiunile create de italian in vestiarul dinamovist, disensiuni continuate prin alimentarea conflictului dintre o parte a suporterilor si echipa, disensiuni continuate prin scindarea in tabere a conducerii dinamoviste au fost convingatoare pentru domnul Nicolae Badea. Iar pretentiile cu care Dario Bonetti a revenit la Bucuresti par si mai convingatoare. Omul pluteste intr-o harababura cu aspect etno-botanic greu de inchipuit. O harababura care, pe deasupra, se vrea recompensata si cu pretentii materiale sporite. Pentru ca inventiile, fie ele chiar si idioate, trebuie sa aiba pret bun.

Inainte de a realiza vreo oarece constructie la Dinamo, Dario Bonetti vrea sa faca ce stie el mai bine. Sa demoleze. Si intru izbanda proiectului sau le-a comunicat sefilor ca nu va mai conta in campionatul viitor pe vreo noua fotbalisti. Ca asa vrea interesul lui. Lista indezirabililor ii cuprinde, la gramada, pe Catalin Munteanu, Ionel Danciulescu, Cosmin Moti, Scarlatache, Luchin, Pulhac, Stratila, Platini si Balgradean. Criteriile dupa care Bonetti a stabilit lista injuratilor sunt clar confuze. Ca-i vorba de tinerete sau batranete, ca-i vorba de simpatii sau antipatii, ca-i vorba de drogati sau de tradatori, de fotbalisti sau nefotbalisti, nimeni nu poate sti. Gramada e eterogena dupa cum eterogen pare a fi si Bonetti in capul sau de pretins dresor.

Lasarea la vatra a nedoritilor lui Dario Bonetti, dincolo de optiunea nebuna, comporta insa si alte complicatii. Mare parte dintre listatii italianului mai au contracte cu Dinamo pe inca un an, doi sau trei. Iar daca impricinatii nu se lasa dusi de la echipa, daca nu gasesc solutii mai bune de continuare a activitatii, clubul este bun de plata. Fiindca neplata conform contractelor i-ar atrage sanctiuni deloc neglijabile. Dinamo poate pierde puncte chiar si in afara terenului de joc. Mai mult, indezirabilii pot renunta la ingaduinta si pot cere imediat achitarea restantelor financiare. Dorinta mai greu de satisfacut in conditii de punga paduchioasa. Si, fiindca tot a venit vorba de bani, trebuie spus ca pretentiile lui Bonetti ataca bugetul clubului si dintr-un alt punct de vedere. El a propus in locul celor noua plecati vreo unspe nume din portofoliul personal. Adica niste exotici cu pret si nume necunoscute in peisajul natal. Ar mai fi fost si varianta imprumutului de tinerete de pe la echipa a doua a dinamovistilor, a aducerii unor fotbalisti mai liberi de contract de prin vecinatati. Dar Bonetti are varianta intangibila a importului fiindca nici taxa vamala nu este de neglijat.

Consecintele 'proiectului bonetta', daca el va fi acceptat, sunt usor de intuit. Nu luam in calcul plecarile. Care, dincolo de orice criteriu valoric, este clar ca imputineaza dinamovismul la Dinamo. Daca va fi acceptata lista achizitiilor propuse de italian si ea nu va da rezultatele scontate, Bonetti va fi dat afara. Si va pleca cu banii luati. Daca vor fi acceptati inlocuitorii din plan intern, Bonetti isi va face de cap ca si pana acum avand scuza oricarui esec. De aceea gandesc ca singurul transfer valabil la Dinamo ar acela al lui Bonetti. I-ar gasi Dragos Savulescu ceva mai bun de facut.

×