x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Prostie la indigo?

Prostie la indigo?

de Sorin Roşca Stănescu    |    05 Oct 2012   •   14:07

In 2008, dupa ce Calin Popescu Tariceanu, in calitate de presedinte PNL, si Mircea Geoana, presedintele de atunci al PSD, s-au inteles ca, dupa alegeri, sa formeze o majoritate pentru a putea guverna impreuna, ei au recurs si la o stratagema vizand Directia Nationala Anticoruptie. Acest episod ne-a fost ieri readus in memorie de Adrian Nastase, care a titrat astfel: "se pregateste USL sa piarda alegerile?”. Aceasta intrebare, oricat de dura ar fi, este justificata. Daca ne gandim ca, astazi, aceeasi coalitie de partide recurge la acelasi procedeu prin trimiterea lui Kovesi via Ministerul de Externe la Bruxelles iar Traian Basescu isi ia acelasi tip de contramasuri pentru a nu scapa de sub control DNA. Nu este deloc exclus sa asistam la o prostie la indigo.

Solicitarea facuta de Ministerul Justitiei catre Ministerul de Externe, onorata, cat ai bate din palme, de catre CSM, in vederea trimiterii la Bruxelles a Laurei Codruta Kovesi, i-a luat pe toti prin surprindere. De ce? In primul rand, fiindca intotdeauna aprecierile liderilor PSD si PNL au fost negative la adresa competentei si bunelor intentii ale procurorului general in perioada mandatului acestuia. Daca procurorul general s-a lasat manipulat politic, daca, prin activitatea ei, Laura Codruta Kovesi a adus prejudicii grave independentei justitiei si daca numarul urias de dosare penale nu s-a regasit intr-un numar corespunzator de dosare solutionate in instante, din simplul motiv ca nu au fost administrate probe concludente sau ca s-au incalcat procedurile, atunci promovarea acestui personaj la Bruxelles, intr-o importanta functie diplomatica, este socanta. Cu atat mai socanta, cu cat fisa postului de la Bruxelles se refera in mod explicit la justitie. La modul in care este combatuta coruptia in Romania, prin intermediul actului de justitie. De fapt, Mona Pivniceru, consultandu-se probabil cu liderii USL, a incercat un troc. Pentru a nu mai fi hartuita de catre Traian Basescu, prin intermediul CSM, PDL si presei aservite, in sensul nominalizarii fostului procuror general in functia de sef DNA, Mona Pivniceru i-a oferit o sinecura Codrutei Kovesi. La Bruxelles. In speranta ca va renunta la competitia pentru sefia DNA. Ceea ce nu s-a intamplat.

In 2008, Calin Popescu Tariceanu a infiintat acest post cu dedicatie. Pentru Daniel Morar. In ideea de a-l indeparta de la sefia DNA, din aceleasi motive legate de implicarea politica a procurorului. Un fel de aruncare pe horn. Intelegand stratagema, Traian Basescu nu a facut altceva decat sa tergiverseze, pe toate caile, momentul numirii unui persoane la sefia DNA. A tras de timp pana cand a putut incropi o majoritate in jurul PDL. Dupa care, Daniel Morar a fost readus la DNA, pe care l-a condus bine mersi pana acum. Astazi, posibilitatile lui Traian Basescu de a tergiversa, prin intermediul unui CSM in care are majoritatea politica pana dupa alegeri, numirea sefului DNA sunt mult mai mari. El se pregateste sa raspunda, prin acelasi scenariu, scenariului montat de USL. De aici ironia fina a lui Adrian Nastase. Care stie el ce stie.
   
Daca asistam la uriasa prostie la indigo sau nu vom afla curand. Va fi numit sau nu, inainte de alegeri, noul sef la DNA?

Sursa: CorectNews

×