x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale PSD in PES. Rezultatul consecventei

PSD in PES. Rezultatul consecventei

25 Mai 2005   •   00:00

In ultima vreme se petrec pe scena noastra politica lucruri atat de surprinzatoare, de nefiresti, chiar hazlii, incat mi se pare aproape normal sa nu acordam atentia cuvenita unor evenimente semnificative si importante.

Cum ar fi, de pilda, decizia Partidului Socialistilor Europeni (PES) de a primi in randurile sale Partidul Social Democrat ca membru cu drepturi depline. E drept, aceasta stire nu a trecut neobservata. Dar, in atmosfera pe care o descriam mai sus, ea a fost prezentata oarecum invers. Capul de afis l-a ocupat partea, sa-i spunem, negativa, adica faptul ca acelasi PES nu a acceptat un statut similar si pentru PD, din motive de neclaritate doctrinara. Multi colegi din Partidul Socialistilor Europeni considera, de altfel, ca PD-ul a castigat puterea, dar si-a pierdut identitatea doctrinara.

Apartenenta PSD la PES e importanta nu numai pentru partidul nostru, ci si pentru Romania. Avem de-a face cu o noua structura politica de la noi care patrunde efectiv in Uniunea Europeana. Pentru ca, in felul acesta, tara isi va putea reprezenta mai eficient interesele in anii dificili care vin.

Se vorbeste mult si justificat in ultima vreme despre instabilitatea partidelor romanesti, care par cuprinse de o adevarata febra a redefinirilor indentitare. Si e cat se poate de cert ca doctrinele sunt adoptate la noi doar intr-un mod relativ si utilizate circumstantial. Esti ceea ce spui ca esti, pana una alta, si pana apare ocazia de a fi altceva, mai aducator de avantaje. Adeseori, cei care imbraca astfel de haine de imprumut nici nu mai stiu in ce cred cu adevarat din moment ce, de ani buni, propovaduiesc numai ceea ce s-a hotarat la centru ca trebuie spus si crezut.

Acest fel de a fi face mult rau in procesul de participare a clasei politice romanesti la structurile specializate din Europa. Pentru ca tarile de pe batranul continent au partide vechi, cu traditii si doctrine clare, chiar daca, din timp in timp, aceste doctrine sunt rediscutate si modernizate. Acolo incepi sa faci politica plecand de la ceea ce crezi, nu ajungi, eventual, sa crezi in ceva abia dupa ce ai cerut pentru prima oara voturi electoratului. De aceea partenerii nostri privesc circumspect agitatia confuza de la noi. Dar si acest proces de clarificare politica este o parte din integrarea europeana a Romaniei si, asa cum nu putem intra in UE cu industrii poluante, nici nu putem participa cu adevarat la deciziile de acolo prin partide care nu stiu ce sunt.

PSD a obtinut zilele trecute la Paris rezultatul unei lungi perioade in care consecventa doctrinara s-a impletit cu vointa de modernizare. N-am dorit sa fim niciodata altceva decat social-democrati. De aceea, efortul esential al partidului nu a fost unul de limpezire ideologica, ci mai ales unul de constructie reala pe baza acestei ideologii asumate. Am incercat sa cream un mod de organizare care sa tina legatura cu ceea ce se intampla in tara. Ne-am straduit sa punem la punct o practica social-democrata a guvernarii. Sau, iata, a Opozitiei. Partial am izbutit. Iar aceasta reusita nu a trecut neobservata. Decizia PES este rezultatul activitatilor comune, a interferentelor, dar si al imaginii pe care PSD a reusit sa o creeze in familia politica europeana din care face parte. Am intrat in Internationala Socialista cand eram la Putere, am devenit membri ai Partidului Socialistilor Europeni cand suntem in Opozitie. Este vorba de un proces continuu, care nu tine seama de circumstante sau de oportunitati de moment. Doar de seriozitatea, coerenta si vointa noastra de a merge inainte.

×
Subiecte în articol: editorial