x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale PSD-ul, la ora Animat Planet

PSD-ul, la ora Animat Planet

de Gabriela Vranceanu Firea    |    24 Mar 2006   •   00:00
PSD-ul, la ora Animat Planet

Cea mai mare greseala a lui Adrian Nastase este ca a promovat oameni fara caracter. Iar cea mai mare greseala a lui Mircea Geoana este ca procedeaza exact la fel.

In plin proces de transformare a PSD-ului - asa se numeste oare, in termeni civilizati, colapsul in care se afla principalul partid de opozitie? - se intampla lucruri care nu pot fi trecute sub tacere, in sanul anchetatorilor.

Brusc, despre dosarul Zambaccian nu mai primim nici o informatie, nu mai apare nici un denuntator, nimeni nu mai este amenintat ca i se va da foc, daca va face marturii care sa-l puna in dificultate pe Adrian Nastase. Despre el, doamna Dana Nastase si dosarul privind primirea de foloase necuvenite - celebrele termopane si banuitele statuete din aur - nu mai aflam noutati decat de la Animat Planet - productia de divertisment a Antenei 1.

Chiar aseara am vazut cum doamna Dana Nastase, in imaginatia producatorilor de la Animat Planet, se ia de moderatorii invitati sa viziteze apartamentul familiei sale, mult prea uimiti fata de ceea ce vad.

In fond, era de asteptat ca si anchetatorii DNA sa fie oameni. Probabil s-au gandit s-o lase mai moale cu dosarul, sa fie crestin-milosi si sa nu tulbure un om si-asa aflat intr-o situatie deloc de invidiat. Nu-i de colo sa te tradeze unii dintre cei mai fideli colaboratori din timpul guvernarii, care faceau coada la usa cabinetului, si sa ramana acum doar cu Rovana Plumb, Eugen Bejenariu, Ioan Timis, Ioan Stancu, Zamfir Dumitrescu si cativa consilieri mai apropiati.

Unde sunt ministrii din cabinetul Adrian Nastase, secretarii de stat, directorii de autoritati - cei pentru care e acuzat ca s-a distantat de partid si ca s-ar fi inconjurat de o clica personala? Nici macar ei nu au curajul sa faca un pas in fata, nu lateral, si sa-si apere protectorul de mai ieri. Fiecare isi conserva pozitia, oricum fragila, pentru ca nici un om care a fost in gratiile lui Nastase nu va avea cum sa fie macar acceptat, daramite respectat de Mircea Geoana, cu exceptia lui Mihai Tanasescu. Dar aici cred ca este vorba despre un miracol. Si cum miracolele nu se pot explica, si peste cuplul Miron Mitrea - Viorel Hrebenciuc se lasa misterul si nu vom afla decat poate peste 50 de ani ce-i mana in lupta pro-Geoana si contra-Nastase.

Raspunsul este, sigur, unul simplu, meschin, omenesc: isi apara partile moi ale corpului, ca sa ma exprim elegant. Dar atitudinea domniilor lor are ceva din avatarurile unui personaj precum contele de Monte Cristo... sau cel putin asa pozeaza.

In paralel cu schimbarea la fata a PSD si cu pregatirile pentru vizita in China a unei delegatii a PSD, in care domnul Geoana nu ia din partea femeilor PSD-iste pe presedinta lor, Rovana Plumb, ci pe contracandidata acesteia din alegeri, fosta sa consiliera de la Externe, Ana Birchal, DNA-ul are grija sa lucreze in liniste.

Fostii ministri PSD-isti sunt chemati in diferite calitati pentru a da declaratii cu privire la dosarul Rompetrol. Inclusiv Mihai Tanasescu, ministrul Finantelor de pe vremea cand Adrian Nastase era premier, si Petrica Grama, directorul de la venituri bugetare.

Se ia in discutie, practic, o hotarare de guvern din acea perioada, care a fost data cu acordul Fondului Monetar International si in spatele careia finantisti internationali independenti sustin ca nu se afla nici un act care ar fi daunat statului.

Si totusi se intampla. PSD-ul nu reactioneaza. Nu-si apara oamenii. Mai mult, domnul Puiu Pascu, fost ministru al Apararii - in relatii calde cu domnul Talpes - da cu barda in colegul sau de la PSD, Tanasescu. Care PSD, care guvernare, ce mai ramane, ce se mai alege (la Congresul extraordinar)?

Cea mai mare greseala a lui Adrian Nastase este ca a promovat oameni fara caracter. Iar cea mai mare greseala a lui Mircea Geoana este ca procedeaza exact la fel. Si-atunci, DNA-ul de ce nu ar lucra linistit la umbra faramitarii PSD?
×
Subiecte în articol: editorial nastase