x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Puciul lui Băsescu

Puciul lui Băsescu

de Petru Calapodescu    |    21 Aug 2012   •   14:48

Hotararea prin care Curtea Constitutionala sfideaza o matiune intreaga, sau cel putin 90% din ea, adica acea majoritate covarsitoare care, bob numarat, i-a cerut lui Basescu sa plece, va fi probabil respectata. daca nu cumva majoritatea parlamentara va decide ca alta-i "calea de urmat". Suspendatul va reintra aparent triumfator pe portile Cotroceniului si va cere lui Ponta o suplimentare de buget, ca sa inlature din palat orice urma de interimat. Nu se stie pentru cat timp va ramane acolo, pentru ca naravul din fire n-are lecuire, nu-si va vedea de treaba, se va amesteca iar si iar unde nu-i fierbe oala, dand indicatii in dreapta si-n stanga. Si crezand ca mai poate fi "jucator', ca pe vremea lui Boc, pe rabdarea poporului roman, pe separatia puterilor in stat si pe destinul tarii. Lui Basescu i-a reusit puciul, Sau lovitura stat, cum vreti s-o numiti.

Cand spun Basescu, nu ma gandesc doar la numitul Traian Basescu, ci la tot ce reprezinta el. Basescu, sa recunoastem - spre deosebire de USL, care, fara temei, se astepta probabil la un exercitiu democratic - a lucrat metodic si organizat, construindu-si din vreme o masinarie de atac in care piesele principale erau principalele institutii de forta ale statului: Parchetul, Curtea Constitutionala, Consiliul Superior al Magistraturii, serviciile secrete, o serie de prefecturi si alte structuri teritoriale, unde avea plantati pioni in functii-cheie. Basca zgomotul infernal al trompetelor sau ingerintele inadmisibile ale unor interesati oficiali occidentali, inclusiv ai UE. Aceasta masinarie - careia USL, formatiune aflata la guvernare, dar nu si la putere - i-a opus mai mult discursuri molesite de vacanta si interventii televizate.

S-a demonstrat ca, intr-o confruntare golaneasca reactiile pur democratice si civilizate te duc la pierdere. Lui Basescu i-a fost suficienta deturnarea, prin - nimeni nu se indoieste - mijloace subterane a votului unei singure judecatoare a CCR, Aspazia Cojocaru, cu un trecut cetos si vulnerabil, si el revine la palat dupa o victorie ilegitima. Revine orbit de furie, setos de sange si mai dornic ca oricand de razbunare.

Ar fi o iluzie sa-si inchipuie cineva ca faptul ca natiunea i-a demonstrat matematic ca-l detesta, ca nu-l mai suporta ii va atenua sentimentele de dispret pentru o natiune pe care o obijduieste de opt ani, indiferent la suferintele ei, care i se datoreaza in mare parte. Coabitarea cu Basescu, nu atat a Guvernului si a Parlamentului, cat a natiunii, este imposibila, s-ar chema masochism. Ar fi o nebunie sa-ti imaginezi ca-l va preocupa nu dezbinarea poporului, ci armonia sociala.sau ca se va lepada de camarila care a drenat si jefuit banul public. Dupa cum doar un naiv mai poate avansa ideea ca Basescu ar fi capabil de atata luciditate si bun-simt, incat sa demisioneze de buna voie ("Plec pentru ca vreau eu"), pastrandu-si privilegiile de fost presedinte.

Nu cred ca USL isi poate permite sa piarda vremea oblojindu-se dupa lovitura nepermisa pe care Curtea cu valeti a lui Basescu i-a aplicat-o exact cand credea ca lucrurile sunt limpezi pana si pentru un chior. Daca USL nu-si va reveni rapid dupa aceasta baie de gheata, daca va intarzia - acum, cat mai are, cum s-a dovedit la referendum, un clar si masiv sprijin popular - o reactie categorica spre a restabili princiile democratice si a reabilita statul de drept, apoi risca sa ramana amortita, cu consecintele electorale de rigoare, pana la alegerile parlamentare din noiembrie.

×