Parlamentul, profund îndurerat, a condus pe ultimul drum șefia lui Stelian Tănase la TVR. Greaua pierdere a îndoliat la greu tarabele de prin bufetele televiziunii publice. Iar regretele aproape eterne nu vor părăsi prea curând tărtăcuțele celor care erau convinși că smurdul bugetar poate resuscita la infinit.
Parte dintre prestatorii televizistici înfiliați la Tănase mai trecuseră prin efectul de șut în fund. Dar nu credeau ei că rigorile economiei de piață care i-au zgornit de prin televiziunile comerciale vor ajunge să producă efecte și acolo unde desfrâul bugetar era la el acasă.
Defunctarea ultimului șef al TVR, cum-necum, s-a produs. Și ea este împodobită de cele mai diverse reacții. Victor Ponta a vorbit despre televiziunea cu cel mai mare buget, cele mai mari datorii și cea mai mică audiență. Cătălin Tolontan, pe de altă parte, a inventariat o puzderie de informatori pentru a face portret mizerabil lui Gabriel Oprea, omul care s-ar fi răzbunat cenzurist pe Stelian Tănase. Afirmațiile premierului sunt confirmate de o realitate incontestabilă.
Dar această realitate a traversat fără a fi deranjată mandatele tuturor șefilor TVR care i-au urmat lui Valentin Nicolau. Nici portretul pe care Tolontan îl face celui care scrâșnește despre interesul național nu este departe de adevăr. Dar bisturiosul analist se topește într-o penibilă solidaritate de breaslă atunci când îl invocă pe Stelian Tănase sau pe ”vedeta” TV Rareș Bogdan.
Abordările tumultuoase care vizează manevrele de înșefuire a TVR nu mă pasionează. Câtă vreme peisajul curcubeic oferit la ora actuală de TVR News concurează cu succes celelalte emisii ale postului public am alte preferințe. Așa de pildă, mă răsfăț cu incursiunile caustice în subiect realizate de Boanchiș sau cu ironiile spumoase ale lui Nic Iliescu. Mă răsfăț astfel și aștept. Aștept doar pentru a nu fi considerat un pesimist incurabil.