x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Pur şi simplu, Barack Obama

Pur şi simplu, Barack Obama

de Serban Cionoff    |    30 Noi 2008   •   00:00

Acum, când toată lumea se revendică de la tagma “oblamologilor” – obamologia: ştiinţa adevărurilor definitive despre cum vor evolua Statele Unite sub cârmuirea primului lor preşedinte afro-american –, mi-am găsit să scriu...


Despre cartea lui Garen Thomas “Obama. O biografie”, apărută la Editura Niculescu, în traducerea Cristinei-Gabriela Jeleriu. Carte prezentată la Fundaţia Europeană Titulescu, de către redutabilul publicist şi diplomat Neagu Udroiu. Semn că, dincolo de simplitatea naraţiunii, există un miez de adevăr şi de înţelepciune care o recomandă unei categorii tot mai numeroase de cititori. A celor care, deşi recunosc că nu sunt specialişti în analiză politică, sunt curioşi să afle care sunt marile căutări ale lumii în care trăiesc şi cine sunt cei care le decid destinele.

ALEGERE. Cum s-a născut interesul lui Garen Thomas pentru cel ce avea să îi devină erou? “Când ciclul alegerilor actuale a început, nu ştiam pe cine să favorizez. Tot ce ştiam era că pe măsură ce timpul trece, fiecare problemă apărută în ţara noastră – economia slăbită, încălzirea globală şi distrugerea naturii, pierderea de vieţi ale civililor şi ale militarilor în războiul din Irak – deveneau din ce în ce mai acute, iar Guvernul nostru oferea din ce în ce mai puţine soluţii.” De ce, totuşi, Barack Obama? Explicaţia pare foarte simplă: “Ceea ce găsesc deosebit la acest candidat este faptul că el a reuşit să ajungă la inimile celor din generaţia mea, a părinţilor mei şi chiar ale celor din generaţia voastră”.

MR. PRESIDENT. Fără savante dizertaţii, Garen Thomas reuşeşte să demonstreze de ce tocmai un om cu datele lui Barack Hussein Obama a reuşit să polarizeze simpatiile şi să catalizeze speranţele a milioane de americani. Fireşte, e loc şi pentru speculaţii atâta vreme cât numele de botez, Barak Hussein, ne tentează pentru aşa ceva: în limba swahii “Barak” înseamnă “binecuvântat”, iar, în limba arabă “Hussein” înseamnă “frumos”.

Până la un punct Barack Hussein Obama este un personaj “a-tipic”, mai ales dacă ne raportăm la imaginea “clasică” a celui acceptat de colectivităţile americane să le cârmuiască. Cine şi-ar fi închipuit, acum o jumătate de veac, pe când era asasinat Martin Luther King, o asemenea spectaculoasă răsturnare de situaţie? În fapt, traseul biografic, devenirea lui Barak Obama, sunt produsul unei complexe interacţiuni de factori, el însuşi recunoscând acest lucru: “Nu m-am născut cu averi sau titluri. Am fost născut de o mamă adolescentă din Hawaii, iar tatăl meu ne-a părăsit când aveam doi ani. Dar familia mea mi-a oferit dragoste, mi-a oferit o educaţie, dar mai presus de toate mi-a dat o speranţă – speranţa că în America nici un vis nu este de neatins dacă încercăm să îl atingem, să luptăm şi să lucrăm pentru el”.

DEVIZA. “Să luptăm şi să lucrăm pentru un vis” – aceasta poate fi deviza unui personaj care s-a construit pe sine. “A reuşit tot ce şi-a propus” – scrie ,undeva, Garen Thomas despre personajul cărţii sale. O carte dedicată – după propria mărturisire –, în primul rând, tinerilor, dar din care mai fiecare avem câte ceva de învăţat.

O carte despre un personaj politic de primă mărime, dar, deopotrivă, un personaj neconvenţional, simplu, direct şi, mai ales, credibil. Pur şi simplu, Barack Obama.


“America este o naţiune măreaţă tocmai pentru că americanii au fost dispuşi să lupte atunci când a fost greu; să se manifeste pe scene mici sau mari; să se ridice deasupra momentelor de importante provocări şi grele încercări.”
Barack Obama

×
Subiecte în articol: obama antiglossy barack