De cand a fost suspendat, presedintele Traian Basescu incearca din rasputeri sa se extraga din ecuatia simpla a referendumului. Cica nu despre el este vorba, de fapt. Nu-i cheama pe romani sa-i salveze lui fotoliul de la Cotroceni, ci sa apere democratia, statul de drept, reputatia internationala a patriei, stabilitatea zonei euro si, probabil, stratul de ozon. De toate s-ar alege praful daca presedintele-jucator n-ar mai sta, vigilent, de veghe la carma natiunii.
"Tinta acestei suspendari nu am fost eu', a repetat, duminica, Traian Basescu. A explicat, apoi, de-a dreptul psihanalizabil: "Aceasta lovitura data institutiilor statului aproape militar este data in numele puscariabililor'. Nu, nu. Statul lui Basescu nu a fost "aproape militar', ci "aproape politienesc'. Este statul cu mai multi spioni pe cap de locuitor decat SUA, in care serviciile secrete instrumenteaza anchete penale si unde stenogramele devin instrumente de santaj. E tara (europeana, altminteri) in care lucrarile unei comisii parlamentare au fost interceptate (fara mandat, desigur) pentru imunitatea unui anumit ministru cu plete blonde. Acelasi ministru care a amenintat un jurnalist ca o sa-l "lucreze informativ' daca-i mai scobeste mult prin afaceri. Curat constitutional!
Cine sunt, insa, "puscariabilii'? Toti cei care "sunt intr-o ancheta penala', ne lamureste Traian Basescu. A identificat vreo 20 printre parlamentarii care au votat suspendarea. Nu stiu daca o fi numarat-o si pe Monica Iacob Ritzi. Intransigenta prezidentiala functioneaza cu doua viteze. Puscariabilii sai sunt mai cinstiti decat ai celorlalti. Mi-am amintit brusc de Ion Iliescu, presedintele "sarac si cinstit', sub pulpana caruia coruptia inflorea viguros. Basescu nu este nici macar sarac. Desigur, casa din Mihaileanu a dobandit-o onest, iar flota a disparut fara vreun prejudiciu pentru contribuabil. Doar grija pentru propasirea natiunii l-a indemnat sa faca lobby pentru mineritul cu cianuri chiar si in discursul din ziua suspendarii. Si totusi, in materie de coruptie, guvernarea patronata de el nu are nimic sa invidieze epocii Nastase. Dimpotriva. Votul de la referendum ar trebui sa fie si despre asta.