x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Puterea micilor schimbări

Puterea micilor schimbări

de Maria Timuc    |    22 Sep 2013   •   16:50

Noi avem nevoie de stabilitate, funcţionăm după anumite tipare pentru a ne simţi confortabil în această viaţă; avem nevoie de tipare, ele ne dau sentimentul siguranţei vieţii şi ne ajută să simţim că avem acces la cunoaştere, că lucrurile ne sunt familiare. Tiparele au rostul lor, dar ele nu ne dau cu adevărat dimensiunea întreagă a existenţei, căci noi ne mişcăm între stabilitate şi nesiguranţă, între nemişcare şi mişcare, între ceea ce este stabil şi ceea ce este schimbător. Evoluţia e un proces care are loc prin schimbare. Fără să schimbăm ceva, toate lucrurile funcţionează...ca în trecut. Toate lucrurile stagnează atunci cand tiparele ne ghidează experienţa. Energia vieţii stagnează, devine ca o baltă, în care nu curge nimic, totul rămane într-un loc, totul se întamplă la fel, decorurile sunt aceleaşi şi noi, într-o asemenea stare, ne plictisim, ne scăldăm în aceeaşi energie, în vreme ce nimic, absolut nimic nu se schimbă. Pentru ca orice lucru să evolueze, pentru ca ceva nou să apară în viaţa noastră şi chiar în minte, în trup, în conştiinţă trebuie să schimbăm ceva.

A lua micul dejun consistent e un obicei, bazat pe un bun tipar, dar micul dejun diferit asigură, ca şi micul dejun luat în alte locuri din cand în cand înseamnă o mişcare a energiei, care ne poate ajuta să ne simţim vioi şi să trăim bucuria mesei de dimineaţă într-un fel special. Masa nu-i doar o ocazie să ne umplem stomacul, e şi o ocazie de a comunica, a fi aproape de ceilalţi şi a ne simţi mereu diferit împreună. Micile schimbări pe care le facem în vieţile noastre obişnuite pot fi cheia unei vieţi emoţionale plăcute, a percepţiei că nimic nu-i la fel, deşi nu se schimbă esenţa activităţilor noastre. Să ne schimbăm drumul pe care mergem spre slujbă, să ne plimbăm şi-n alt parc decat în cel pe care-l cunoaştem ca-n palmă, să mai schimbăm locul mobilelor în locuinţă, să ne mai întalnim cu oameni noi, cu figuri necunoscute, cu oameni diferiţi; iată cateva mici schimbări, care ne pot ajuta să simţim că nu ne împotmolim în băltoaca energetică a obiceiurilor de zi cu zi. Dacă facem mişcare fizică e deosebit de important să schimbăm genul de mişcări pe care-l facem (cam o dată la trei săptămani), căci organismul se obişnuieşte cu mişcarea şi, de îndată ce s-a obişnuit, nu mai avem beneficii importante pentru corp. Cercetările ştiinţifice arată că suntem ”destinaţi” pentru schimbare, deşi – paradoxal – nu ne place prea mult schimbarea, nu ne place tuturor şi, dacă ne fixăm în anumite obiceiuri, inclusiv acelea legate de gandirea negativă sau ne obişnuim să trăim prea multe emoţii nesănătoase, schimbarea poate deveni ca un fel de urca Everestul.

Să ne schimbăm conştient şi constant obiceiurile, or să introducem în ele mici diferenţe din cand în cand e o cheie a vieţii emoţionale sănătoase şi a bucuriei vieţii. Nu să mergem în vacanţă mereu în acelaşi loc, nu să facem dragoste mereu în acelaşi fel, nu să stăm în fiecare seară în faţa televizorului, nu să ne întalnim mereu şi mereu cu aceleaşi persoane şi să-i spunem ”nu” oricărui lucru care tinde să ne ducă într-o stare de stagnare emoţională, de plictis şi de siguranţă cenuşie. Energia vieţii e mereu în schimbare şi de schimbare avem nevoie şi noi pentru a nu amorţi în vidul repetititv al propriilor obiceiuri. Energia noastră se schimbă cand schimbăm ceva, cat de mărunt, în vieţile noastre. Cand schimbarea pe care o facem e bună, ne simţim bine emoţional, mintea ne este mai clară, mai pozitivă şi devenim mai inspiraţi, iar oportunităţile vieţii par să ne urmeze şi invers, o schimbare neinspirată ne poartă spre situaţii încalcite şi nefericite. Să ne înlăturăm rezistenţa la schimbare e un fel de a accepta să curgem în ritmul vieţii, să evoluăm, să creştem şi să înţelegem că schimbarea înseamnă nou, iar noul ne face să ne simţim ca nişte copii, să ne minunăm de fiecare dată în faţa surprizei, a necunoscutului, a peisajului diferit ce ni se arată cu bucurie. Un strop de schimbare e un mare strop de viaţă, un strop de putere, care ne hrăneşte natura esenţială şi ne ajută să ne simţim vii şi mai puţin stresaţi în faţa schimbărilor care ne aşteaptă oricum într-o viaţă de om.

×