Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, un veteran PNL, îl atacă la baionetă, din nou, pe preşedintele PNL, Crin Antonescu. Lansând acuzaţii extrem de grave la adresa acestuia. Ca ar fi campionul anti-occidentalismului. Că distruge substanţa ideologiei liberale, aliindu-se cu PSD. Că ar conduce dictatorial partidul. Şi asta la scurt timp după ce, într-o forma sau alta, anunţase un puci imediat după încheierea alegerilor. Care este motivul declanşării acestui război fratricid de către Chiliman? Ce urmăreşte acesta? Şi, până la urmă, ce şanse are?
Andrei Chiliman s-a aflat, formal şi informal la un moment dat, la cârma organizaţiei PNL pe Municipiul Bucureşti. El controla cel mai important sector al Capitalei, care, sub aspectul veniturilor, depăşeşte orice judeţ al României şi, în acelaşi timp, într-o formă sau alta, controla practic întreg Bucureştiul. Primul conflict deschis cu Crin Antonescu nu a survenit pe un fond ideologic. Ci ca o consecinţă a unei banale şi clasice lupte interne pentru putere. Crin Antonescu fusese ales, de către Congresul PNL, preşedinte al partidului, iar Chiliman, unul dintre fruntaşii PNL, încerca să-l transforme pe cel aflat în fruntea partidului într-o simplă marionetă. Cum? Încercând să acapareze poziţiile cheie, mai ales cele de natură financiară din PNL. Cum? Instalându-şi pretutindeni în consiliile de sector si in Consiliul Municipiului Bucureşti propriii oameni. Abia pe acest fond al unui război declanşat de Chiliman în scopul acumulării cât mai multor pârghii economice şi, implicit, a cât mai multor resurse, el a lansat primul atac de natură politică.
Având un puternic spate financiar, se va vedea în curând cum, şi fiind destul de bine poziţionat politic în interiorul PNL, Chiliman a intenţionat să preia practic conducerea, prin interpuşi, nu numai a sectoarelor, ci inclusiv a Consiliului Municipal Bucureşti. Obiectiv care, fără doar şi poate, îl punea pe picior de război cu doctorul Sorin Oprescu. Primarul general al Capitalei, cu care liderii USL făcuseră o înţelegere publică. De susţinere reciprocă. În aceste condiţii, era firesc ca Antonescu să încerce o stopare a asaltului declanşat de Andrei Chiliman împreună cu colaboratorii săi apropiaţi. Consecinţa este că, la Consiliul National, înaintea alegerilor locale, lui Chiliman i s-a luat controlul asupra organizaţiei PNL pe Capitală. A fost prima fază.
Simţindu-şi poziţiile şubrezite, nemaiavând posibilitatea de a-şi extinde tentaculele financiare - ca să mă exprim elegant - dincolo de Sectorul 1 al Capitalei, Andrei Chiliman a transformat o simplă batalie pentru putere în interiorul unui partid, care avea o ţintă pur economică, într-o cauza politică. Ideologică. Ceea ce l-a determinat să declanşeze un atac la baionetă împotriva alianţei dintre PNL şi PSD. Deci, împotriva USL. Împotriva unei coaliţii aprobată şi susţinută aproape în unanimitate de congresele celor doua mari partide. Şi care s-a dovedit a fi singurul garant al luptei împotriva regimului Traian Băsescu şi al aducerii liberalilor la guvernare.
După care, chiar la începutul campaniei electorale pentru parlamentare, Chiliman anunţă declanşarea unui puci. A unei operaţiuni de decapitare a conducerii PNL. Voi continua dezvoltarea acestei teme.
Sursa: CorectNews