x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Referendum pentru Moş Crăciun

Referendum pentru Moş Crăciun

de Lucian Avramescu    |    11 Dec 2007   •   00:00
Referendum pentru Moş Crăciun

CIORNE
O parte consistentă din popor, care posteşte cu fasole, aşteaptă dezlegarea la porc şi Magii vestitori. Preşedintele nu ne lasă. Nici să visăm şi nici să găndim la altceva decăt la mesianica sa făptură. Numele său, derivat dintr-o producţie a abuzului de măncare de post, trebuie să circule fără oprire prin instalaţiile noastre sufleşti, să nu absenteze din creierul supuşilor. Să ne sperie şi inăbuşe.


CIORNE
Cu frecvenţa ameţitoare a unei ciocănitori, pasăre specializată in găurit copacii, ţinănd intr-o stare de perpetuă nelinişte pădurea, domnul Traian Băsescu nu ne ingăduie o clipă de răgaz. Se apropie, totuşi, Naşterea Domnului. Il aşteptăm pe Moş Crăciun. Pănă una alta, ne este livrat, cu şi fără fundiţă, Traian Băsescu. O parte consistentă din popor, care posteşte cu fasole, aşteaptă dezlegarea la porc şi Magii vestitori. Preşedintele nu ne lasă. Nici să visăm şi nici să găndim la altceva decăt la mesianica sa făptură. Numele său, derivat dintr-o producţie a abuzului de măncare de post, trebuie să circule fără oprire prin instalaţiile noastre sufleşti, să nu absenteze din creierul supuşilor. Să ne sperie şi inăbuşe.


Plecat, in sfărşit, intr-o misie externă, mai potrivită funcţiei decăt năduşitul in intrigi dămboviţene, preşedintele comite din aeroport un discurs fariseic. Cere, fiindcă tot suntem "doar noi intre noi", demisia coruptului Chiuariu. EU, PREŞEDINTELE, mai am răbdare două zile! Să nu ne facem de răs in lume, grăieşte şeful statului. Lumea era acolo. Presă romănă, televiziuni, agenţii de ştiri, presă străină. Liberalul-puşti de la Justiţie trebuie să spele putina pănă nu se prinde Europa că suntem corupţi. Ce a făcut ministrul justiţiei? A iscălit, cică, o hărtie, iscălită in prealabil de cenzori şi experţi, privind schimbarea statutului unui teren. Păi căte demisii ar fi trebuit să-şi dea pănă acum domnul Băsescu, cel care, zic hărtiile, vindea vapoare norvegienilor, semnănd ca vănzător şi cumpăra, ca imputernicit norvegian, aceleaşi vapoare, semnănd şi in această calitate? Căte demisii ar trebui să-şi dea un politician care, primar fiind işi repartiza sieşi o casă cu toate că mai avea trei? Cererea, semnalează presa, era semnată de Traian Băsescu. Iscălitura aprobării - coincidenţă de nume! - era tot a lui Traian Băsescu. Zilele trecute am citit, crucindu-mă, o poveste cu vănzarea de locomotive. Flota căilor ferate era negustorită sub oblăduirea aceluiaşi personaj care (ăsta da comerţ!) acorda prin şmecherii intortochiate zece la sută comision de vănzare cumpărătorului! Nu-i greu de bănuit spre ce buzunar curgeau aceşti gologani.


Am umblat căteva zile intr-o zonă in care a nins. Copacii cu chiciură, ca nişte bijuterii cereşti, păreau altarele de iarnă ale lui Dumnezeu. Aşteptam ca pe povărnişurile albe să lunece sania lui Moş Crăciun, trasă nu de reni, ci de lebede albe. Intotdeauna inaintea Crăciunului şi omul matur devine niţel copil. Cineva bruiază insă copilăria din noi. Infrăngerea la referendum l-a innebunit pe preşedinte. Urăşte mai mult decăt ura inainte. Ii duşmănea pe liberali. Azi pare să-i duşmănească şi pe democraţi. Face şi desface partide. Reformează clasa politică, inlocuindu-l pe imbătrănitul in rele Chiuariu, cu junele neprihănit Stolojan. Totul pentru binele naţiei, spune preşedintele. Totul pentru obsesiile sale, indrăznesc să spună din ce in ce mai mulţi conaţionali. Democraţii au livrat presei un proiect diabolic, clocit in incubatoarele politice de la Cotroceni, pentru eterna rămănere la putere a Şefului. Aşa să fie?

Â
Vine Crăciunul. Il aşteptăm pentru noi, pentru copiii şi nepoţii noştri, pentru cei pe care-i iubim. Mi-e dor de leru-i ler, de sorcova vesela, de ritualul din satul meu al incinenării pe dealuri a vechiului an şi de chiotele vestind Noul An. Am văzut in ţări ale Uniunii Europene pregătirile de Sărbători. O lume frumoasă, calmă, aşezată. Politicienii, discreţi, se trag indărăt lăsănd nepăngărit tărămul sufletesc al naţiei. La noi e taman pe dos. Politica se indeasă in faţă. Imbrăncit de indiferenţa populară, Traian Băsescu a căzut pe gheţuşul referendumului. Acum face zilnic un referendum vocal din care deduc că in ieslea din Betlehem nu se va naşte Iisus, ci chiar Traian Băsescu. Mi-e dor să fim lăsaţi in pace. De Crăciun, de Anul Nou. Nu cer mult. Mi-e dor de un referendum pentru Moş Crăciun, ca intotdeauna neanunţat, pe care să-l căştigăm fiecare in sufletul nostru.


P.S. In urmă cu două săptămăni m-a sunat Cristian Iordănescu. Eram la Săngeru. Mă felicita, lucru care m-a măgulit, pentru un articol din "Jurnalul Naţional". Am ţinut la Cristi. Aveam relaţii amicale. Ştiam truda lui rodnică din fruntea Baroului Bucureşti. Era fericit că la anul va organiza in Romănia Congresul Mondial al Avocaţilor. Ieri am aflat că nu mai e. Lăcrimez lăngă familia care l-a iubit.





×
Subiecte în articol: basescu editorial