x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Religia și statul

Religia și statul

de Cristian Crisbăşan    |    20 Mar 2014   •   14:13

Demult apuse sunt vremurile în care intelectualitatea progresistă europeană, în frunte cu Alexis de Tocqueville, admira modernitatea și umanismul principiilor care stăteau la temelia noii democrații americane. Față de gândirea și spiritul Părinților Fondatori ai democrației și constituției americane, față de viziunea lor despre o Americă liberă, Satele Unite ale Americii de azi sunt un coșmar. Iar omenirea, în general, a pierdut demult efervescența sănătoasă a libertății și drepturilor civile. Am citit de curând o culegere de 35 de citate din scrierile Părinților Fondatori despre separația dintre biserică și stat ca principiu fundamental al democrației pe care doreau să fondeze America. Părinții fondatori sunt un grup larg de lideri politici și oameni de stat americani care au participat la Revoluția Americană semnând Declarația de Independență, au luat parte la Războiul de Independență, stabilind ulterior Constituția Statelor Unite ale Americii. Istoricul Richard B. Morris a identificat, în acest grup, șapte personalități centrale: John Adams, Benjamin Franklin, Alexander Hamilton, John Jay, Thomas Jefferson, James Madison și George Washington. Pentru cine dorește, articolul complet "35 de citate ale Părinților Fondatori pe care creștinii conservatori le vor urî" se găsește aici.

Înainte de toate, trebuie spus că Părinții Fondatori erau credincioși și creștini, dar ceea ce-i deosebea de fundamentaliști era tocmai umanismul și spiritul democratic.

"În orice țară și în orice epocă, preotul a fost ostil libertății. El a fost mereu aliatul despotului, legitimându-i abuzurile la schimb cu protecția pentru abuzurile sale. Numai eroarea, singură, are nevoie de spirjinul guvernului. Adevărul se poate apăra singur" (Thomas Jefferson).

"Guvernul civil poate funcționa cu succes complet numai prin separarea totală dintre Stat și Biserică" (James Madison).

"Dacă o religie este bună, atunci aceasta se va susține singură. Dacă nu poate și nici Dumnezeu nu o ajută, iar suporterii ei sunt obligați să ceară ajutorul puterii civile, atunci este un semn că acea religie este una proastă" (Benjamin Franklin).

"Este contrar principiilor rațiunii și justiției ca vreun om să fie obligat să contribuie la spijinirea unei biserici pe care conștiința nu-i permite să o adopte și de pe urma căreia acesta nu ar avea, astfel, nici un beneficiu" (George Mason).

"Bisericile care se folosesc de puterea guvernului pentru a se susține și a-și impune doctrina asupra oamenilor de altă credință subminează toate drepturile noastre civile. Sprijinirea bisericii de către stat face clerul să nu mai răspundă nevoilor oamenilor, generând astfel corupția în interiorul religiei. Ridicarea unui zid de separație între biserică și stat este absolut esențială într-o societate liberă". (Thomas Jefferson)

×