x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Restanţa doctorului Oprescu

Restanţa doctorului Oprescu

de Petru Calapodescu    |    06 Apr 2012   •   12:17

Primarul general al Capitalei, doctorul Sorin Oprescu, a dat un prim raport bucurestenilor, la capatul a patru ani de mandat si la inceputul cursei electorale pentru un al doilea. Marturisesc, atunci cand, in 2008, hazardandu-se ca independent in competitie si confruntandu-se cu reprezentantul unui PDL aflat pe val, l-a spulberat pe Vasile Blaga - un adversar redutabil prin sine insusi, nu prin carnetul portocaliu - si a fost ales edil sef, nu i-am dat in sinea mea prea multe sanse de reusita. Mai ales ca prelua un domeniu cu care nu era chiar familiarizat, iar, prin jocul unor aliante ticluite de PDL, majoritatea Consiliului General avea sa-i fie adesea potrivnica, carotandu-i diferite proiecte.

Atuul doctorului a fost insa nu atat experienta sa de manager al unor mari spitale, cat ambitia de a dovedi ca poate. A facut slalom in cautare de resurse, a avut abilitatea de a nu incinge fara rost atmosfera in consiliu sau in relatiile cu primarii sectoarelor, ba a izbutit uneori sa-l convinga pana si pe Boc sau pe unii ministri ca o capitala e obrazul tarii, deci si al lor. Cum, necum, treptat, mari proiecte au inceput sa iasa din copertile unor repetate si devoratoare de fonduri studii de fezabilitate, ultrageneros platite de predecesorii sai si sa devina constructii edilitare de prea mult timp asteptate. Nu o sa le insir acum, n-am de gand sa-i bifez primarului realizarile, ar trebui, pentru echilibru, sa enumar si asteptarile, indiferent de cauza lor.

Dar isi poate trece linistit pe cartea de vizita Pasajul Basarab, Stadionul National, modernizarea a numeroase bulevarde, pe care, sa fim cinstiti, se circula incomparabil mai bine decat acum 5-6 ani, alte dotari rutiere si ale transportului public, punerea pe picioare a multor spitale. Ori, ceea ce ar fi nedrept sa nu recunoastem, subventionarea energiei termice si in ultimele doua ierni, cand, Guvernul spalandu-se pe maini, 66% din orasenii din tara nu si-au mai putut achita facturile si intretinerea la bloc. La fel, nu ma intereseaza cum a reusit, dar asta iarna, in timp ce pe soselele administrate de guvern, oamenii au stat sub troiene zile in sir, in Capitala s-a circulat.

N-as fi abordat aceasta tema, daca nu as fi observat inversunarea cu care, incercand sa-si propulseze candidatul la primarie, Silviu Prigoana ("un om onest, priceput", dupa cum il descrie, care a si anuntat ca a gasit solutia chestiunii maidanezilor: fiecare bucurestean care va prinde si va preda o potaie va primi 5 lei; si ce-o sa faca amuzantul posibil primar Prigoana cu ei, ii ia la el acasa?), Elena Udrea revarsa asupra lui Oprescu suvoi de persiflari absurde, invinuindu-l ca, nici mai mult, nici mai putin, isi asuma realizarile... fostilor primari Basescu si Videanu. Nitica seriozitate, nitel bun-simt nu i-ar strica nici distinsei doamne.

Dar, pentru ca tot i-a invocat Elena Udrea pe cei doi: astept si eu, ca si multi alti locuitori, ca Sorin Oprescu sa-si tina un angajament din precedenta campanie electorala. A promis atunci ferm ca, daca va fi ales, va cerceta ce s-a intamplat sub gestiunea inaintasilor sai cu bugetul primariei si cu patrimoniul public si va informa populatia asupra unor banuite mari afaceri nu doar inoportune, ci si oneroase. Cum ar fi borduriada, restituirile imobiliare, distrugerea unor parcuri, licitatii cu dedicatie ale spatiilor comerciale etc etc. Mai asteptam mult?

×